Zdrowie i styl życia

Poznaliśmy laureatów 21. edycji konkursu „Sukces Roku 2021 w Ochronie Zdrowia – Liderzy Medycyny”

25.01.2022, 11:55aktualizacja: 25.01.2022, 11:59

Wydawnictwo Termedia (1)
W środę, 26 stycznia, podczas gali w Sali Wielkiej Zamku Królewskiego w Warszawie nagrodzeni zostaną laureaci konkursu „Sukces Roku 2021 w Ochronie Zdrowia – Liderzy Medycyny”. Kapituła postanowiła uhonorować 29 osób w 10 kategoriach.

Ideą konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie osób oraz podmiotów, które odniosły sukces w ochronie zdrowia. Do organizatorów – Wydawnictwa Termedia oraz redakcji „Menedżera Zdrowia” i „Kuriera Medycznego” nadesłano bardzo dużo zgłoszeń. Rozpatrywano je w ramach 10 kategorii.

Wyboru zwycięzców dokonywała 20-osobowa kapituła, w skład której wchodzą m.in. byli ministrowie, wybitni lekarze, eksperci w dziedzinie zarządzania i przedstawiciele instytucji związanych z opieką zdrowotną. Promowano konsekwencję – niezwykle ważną w rozchwianym pandemią systemie – odwagę, ale i pozytywizm działań.

W gronie laureatów znalazły się osoby powszechnie znane opinii publicznej. Ambasadorem Zdrowia został Marcin Gortat, założyciel fundacji MG13, której główną misją jest wspieranie młodych ludzi w spełnianiu ich sportowych celów i marzeń. Miano Osobowości Roku w Medycynie, w przededniu jubileuszowego, 30. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, przyznano Jerzemu Owsiakowi.

Wszyscy laureaci zostaną nagrodzeni podczas uroczystej gali 26 stycznia 2022 r. o godz. 18:00 w Sali Wielkiej Zamku Królewskiego w Warszawie. Jak co roku, wydarzenie poprzedzi konferencja „Priorytety w ochronie zdrowia 2022”, czyli jedna z największych debat dotyczących sytuacji systemowej. Do udziału w niej zaproszono autorytety z wybranych dziedzin medycznych, decydentów kształtujących system opieki zdrowotnej, przedstawicieli globalnych firm farmaceutycznych czy organizacji pacjenckich. Dyskusja toczyć się będzie m.in. nad wyzwaniami zdrowotnymi i makroekonomicznymi, oczekiwaniami pacjentów, biznesu oraz środowiska lekarskiego względem możliwości państwa, zdrowiem publicznym w dobie pandemii czy roli sektora prywatnego.

Laureaci konkursu „Sukces Roku 2021 w Ochronie Zdrowia – Liderzy Medycyny”

Menedżer Roku - placówki publiczne

Bożena Łapińska

Dyrektor Specjalistycznego Psychiatrycznego SP ZOZ w Suwałkach

Menedżer Roku – placówki prywatne

Anna Farmas

Dyrektor zarządzający Dolnośląskiego Centrum Chorób Serca im. prof. Zbigniewa Religi – Medinet sp. z o.o.

Lider Roku – innowacyjny szpital

SP ZOZ Szpital Specjalistyczny MSWiA w Głuchołazach im. św. Jana Pawła II

Dyrektor mgr Mariusz Grochowski

Szpital Uniwersytecki nr 1 im. dr A. Jurasza w Bydgoszczy