Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Minister podkreślił, iż zakażenia HCV prowadzące do wirusowego zapalenia wątroby typu C (WZW-C) są jednym z najważniejszych problemów zdrowotnych w obszarze chorób zakaźnych w Polsce. Ambasador zwrócił uwagę, że wirusowe zaplenia wątroby to problem światowy, a jako przykład przytoczył Wietnam, gdzie zapadalność na WZW-C jest wielokrotnie wyższa niż w Polsce i innych krajach europejskich, co pokazuje, że można i należy podejmować działania ograniczające szerzenie się tej choroby.
W konferencji uczestniczyło ponad 300 osób, a całe wydarzenie było transmitowane na żywo poprzez stronę internetową www.jestemswiadom.org oraz fanpage’u kampanii na Facebooku.
Omawiana problematyka obejmowała m.in. kwestie optymalizacji diagnostyki i leczenia zakażeń HCV, prewencji zagrożeń instytucjonalnych związanych z zakażeniem HCV, zwiększenia świadomości społecznej oraz działań edukacyjnych wśród reprezentantów zawodów medycznych i niemedycznych, zakażeń HCV u osób uzależnionych oraz założenia do długofalowej strategii przeciwdziałania zakażeniom HCV i zwalczania WZW-C w Polsce.
Eksperci Projektu KIK/35 "Zapobieganie zakażeniom HCV" podkreślili, że liczba osób przewlekle zakażonych HCV w Polsce wynosi według szacunków około 165 tys., ale przyjąć należy, że może ona sięgać nawet 200 tys. Ponadto, blisko 80% zakażonych HCV w Polsce nie wie o tym, że rozwija się u nich wirusowe zapalenie wątroby typu C (WZW-C). Choroba rozwija się często przez wiele lat w ukryciu. Do potwierdzenia zakażenia konieczne jest przeprowadzenie badania diagnostycznego w kierunku HCV. Przeciw WZW-C nie można się zaszczepić, ale możliwe jest już skuteczne, pełne wyleczenie. Zwrócono uwagę na potrzebę aktualizacji wiedzy pracowników zawodów medycznych w zakresie epidemiologii HCV i dostępnych, nowoczesnych terapii WZW-C.
Informacje o czynnikach ryzyka sprzyjających zakażeniu HCV, diagnostyce i leczeniu WZW-C znajdują się na stronie www.jestemswiadom.org. Zakażenie HCV może dotyczyć każdego, kto kiedykolwiek miał przeprowadzane zabiegi medyczne lub upiększające z naruszeniem ciągłości skóry, gdyż HCV przenosi się przez krew.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 09.02.2017, 11:17 |
Źródło informacji | BOOM |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Historyczne wzrosty konsumpcji owoców - badania Kantar Polska
Badania zrealizowane w czerwcu, lipcu i sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Od PRL-owskiej zapiekanki po Instagram Reels. Jak pieczarka stała się kulinarną ikoną
Jeszcze dekadę temu pieczarka kojarzyła się głównie z dodatkiem do pizzy, nadzieniem do krokieta lub obowiązkowym składnikiem sosu do schabowego. Dziś wraca z rozmachem. Znajdujemy ją w daniach wegańskich, streetfoodowych wrapach i eleganckich przystawkach. Jest na talerzach, na stories i w feedach kulinarnych influencerów.- 16.09.2025, 09:44
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: HOPSCOTCH
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ