Zdrowie i styl życia

Raport „Przełomowe innowacje farmaceutyczne”

19.06.2019, 12:10aktualizacja: 19.06.2019, 12:10

W ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci byliśmy świadkami ogromnego postępu w leczeniu chorób zarówno powszechnie występujących, jak i rzadkich. Sukcesy terapeutyczne obserwowane w latach 2000-2009 w dużej mierze zawdzięczamy rozwojowi farmakoterapii. Dane wskazują, że w tym okresie to leki przyczyniły się w 73% do wzrostu średniej oczekiwanej długości życia.

Nasza wiedza na temat chorób z roku na rok jest coraz większa, coraz lepiej rozumiemy mechanizmy ich powstawania, a co za tym idzie – jesteśmy w stanie zapewnić pacjentom coraz skuteczniejsze i bezpieczniejsze leki. Dzięki doświadczeniu i zaangażowaniu wybitnych ekspertów sukcesywnie przesuwamy granice nauki.

W niedalekiej przyszłości pojawią się kolejne innowacyjne terapie pozwalające skuteczniej leczyć choroby, które dzisiaj są jeszcze nieuleczalne. Obecnie firmy farmaceutyczne prowadzą badania nad ponad 7000 cząsteczek, które dają nadzieję na lepsze i dłuższe życie chorym na całym świecie. Trwają zaawansowane prace nad przełomowymi terapiami, które będą stosowane między innymi w nowotworach, chorobach układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy, chorobach immunologicznych, zakaźnych, psychicznych oraz neurologicznych.

Skuteczne i bezpieczne innowacyjne leki mogą spowolnić progresję choroby, zapobiec jej wystąpieniu lub doprowadzić do całkowitego wyleczenia. W ostatnich dekadach dzięki nowoczesnym terapiom wiele chorób śmiertelnych stało się przewlekłymi, a nieuleczalne udało się wyleczyć.

Nowe leki, zapewniając postęp w medycynie, przynoszą korzyści nie tylko pacjentom i ich najbliższym, ale również całemu systemowi opieki zdrowotnej.

Zapraszamy do lektury raportu pt. „Przełomowe innowacje farmaceutyczne” opracowanego na zlecenie INFARMY przez Instytut Innowacyjna Gospodarka.

Data publikacji 19.06.2019, 12:10
Źródło informacji ZP INFARMA