Pobierz materiał i Publikuj za darmo

W pierwszym tygodniu września (01-05.09) w naszych placówkach oświatowych odbyły się lekcje wychowawcze i spotkania z rodzicami o charakterze informacyjno-edukacyjnym. W drugim tygodniu września (06-08.09) będą trwały przygotowania do realizacji szczepień m. in. zbieranie przez wychowawców zgód od rodziców i opiekunów prawnych na szczepienie dzieci.
Szef resortu zdrowia Adam Niedzielski poinformował, że w trzecim tygodniu września ruszają szczepienia w szkołach w całej Polsce. Na podstawie zebranych informacji odnoście ilości chętnych na szczepienie szczepionką przeciwko COVID-19 zostanie opracowany przez Strzegomskie Centrum Medyczno-Diagnostyczne terminarz szczepień, który niezwłocznie zostanie przekazany do szkół. Warto podkreślić, że podczas szczepień uczniów na terenie szkoły mogą również zaszczepić się nauczyciele oraz najbliższa rodzina (po ustaleniu z dyrektorem szkoły). Dodajmy, że szczepionka przeciw COVID-19 jest darmowa i dobrowolna.
Burmistrz Strzegomia Zbigniew Suchyta jest wielkim orędownikiem szczepień. Nic więc dziwnego, że zwraca się z gorącym apelem i jednocześnie prośbą, by jak najwięcej uczniów z naszej gminy poddało się szczepieniu. – Im więcej osób w naszej gminie zaszczepi się, tym jest większa szansa, że pokonamy koronawirusa i będziemy bardziej bezpieczni. Drodzy uczniowie, zaszczepcie się! Zróbcie to dla swoich babć i dziadków, a także rodziców. To jest bardzo ważna i odpowiedzialna decyzja – podkreśla burmistrz.
Burmistrz Strzegomia ufunduje nagrody w konkursie promującym szczepienia „Stop COVID-19 - zaszczep się”, który przeprowadzi szkoła. W konkursie wezmą udział uczniowie, którzy zaszczepią się do 31 października br. oraz uczniowie już zaszczepieni. Nagrodę otrzyma klasa, w której zaszczepi się najwięcej uczniów: 80% zaszczepionych – I miejsce, 70% zaszczepionych – II miejsce, 60% zaszczepionych – III miejsce.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 07.09.2021, 20:14 |
Źródło informacji | Strzegom |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Cichy nałóg XXI wieku, który zabiera Ci ponad 4 godziny dziennie
Codziennie spędzamy średnio ponad 4 godziny, patrząc w ekran telefonu (+6 godzin w przypadku pokolenia Z). Scrollujemy wszędzie - w tramwaju, w łóżku, przy biurku czy obiedzie. Od czasu pandemii i popularyzacji krótkich filmów (TikTok, Reels) czas przed ekranem znacząco wzrósł. Psycholodzy mówią już o nowej formie uzależnienia.- 17.09.2025, 11:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Scrolly
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Historyczne wzrosty konsumpcji owoców - badania Kantar Polska
Badania zrealizowane w czerwcu, lipcu i sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ