Pobierz materiał i Publikuj za darmo
- Geneza NS - czynniki ryzyka.
- Incydent - początek NS.
- Interwencja - w poszukiwaniu przyczyn niewydolności serca.
- Leczenie.
- Hospitalizacja jako nawracający problem pacjenta.
- Kontrola terapii i rehabilitacja jako opieka kompleksowa.
- Profilaktyka.
Co to jest niewydolność serca (NS)? Niewydolność serca to choroba, w której chorzy zgłaszają takie objawy jak duszność, męczliwość, nietolerancję wysiłku czy obrzęki najczęściej obserwowane w obrębie kończyn dolnych. NS jest chorobą o złym rokowaniu ( 50% chorych z tym rozpoznaniem nie przeżyje 5 lat).
W tym roku chcemy szczególnie pochylić się nad zapobieganiem zarówno wystąpieniu NS u osób, które do tej pory żyły w poczuciu zdrowia, jak i progresji NS u chorych z NS.
Dane dotyczące NS sprzed pandemii były przerażające. Ministerstwo Zdrowia raportowało, że w 2019 r. w Polsce mieliśmy ok 1,4 mln chorych z NS. W tym samym roku zarejestrowano również rekordową liczbę zgonów z tą jednostką chorobową, bo aż 140 tys. Dziś wiemy, że dane w okresie pandemii mogą być dużo gorsze, nie tylko ze względu na utrudniony dostęp do świadczeń medycznych, ale również na bardzo silne narażenie na czynniki rozwoju NS i pogorszenia stanu ogólnego. Do najistotniejszych czynników rzeczywiście obecnych w okresie pandemii wirusa SARS-Cov-2 zalicza się niewłaściwą dietę, brak ruchu fizycznego i przewlekły stres. Co warte podkreślenia czynniki te dotyczyły ogromnej większości społeczeństwa, żeby nie rzec nas wszystkich. Dlatego szczególnie ważne obecnie wydaje się uświadomienie sobie tego faktu i rozpoczęcie działań mających na celu redukcję lub likwidację czynników ryzyka rozwoju NS.
Dieta – zasadniczym problemem w trakcie pandemii stała się nadmierna ilość przyjmowanych pokarmów dodatkowo niepokrywających naszego zapotrzebowania na witaminy, mikro i makroelementy. Nadmierne spożycie połączone z ograniczeniem ruchu jest prostą drogą do rozwoju nadwagi i otyłości, jak też wielu chorób jak nadciśnienie tętnicze, hipercholererolemia czy NS. Powinniśmy zadbać, aby w diecie znajdowało się przede wszystkim dużo warzyw i owoców, i aby posiłki były przyjmowane kilkakrotnie w ciągu dnia, regularnie. Wykazano, że dieta bogata w warzywa, owoce i ryby może zmniejszyć ryzyko zachorowania na NS aż o 41 proc. Spożywanie sporadyczne tych produktów, a promowanie w diecie produktów mięsnych, smażonych potraw i słodkich napojów powoduje, że ryzyko choroby rośnie nawet o 72 proc. Osoby na diecie roślinnej mają również mniejsze ryzyko nadciśnienia o 34 proc. w porównaniu z nie wegetarianami i niższy poziom tzw. złego cholesterolu. Ponadto wykazano, że dieta oparta na warzywach wiąże się z utratą wagi, co również poprawia kondycję serca.
Chorzy z NS powinni ograniczyć spożycie soli kuchennej, ze względu na zawartość sodu, który sprzyja zatrzymywaniu wody w organizmie. Nie należy również dodawać soli do przygotowywanych pokarmów oraz powinno się unikać produktów z dużą zawartością sodu, na przykład żywności konserwowanej. Wskazane jest spożywanie pokarmów bogatych w potas, który ułatwia funkcjonowanie komórek mięśnia sercowego i układu nerwowego. Ponadto wielu chorych z NS stosuje leki odwadniające, które mogą wywołać nadmierną utratę potasu z moczem.
Brak lub istotne ograniczenie ruchu fizycznego – pandemia COVID-19 spowodowała, że częściej pozostawaliśmy w domu, ograniczyliśmy swoją aktywność nierzadko do siedzenia przed komputerem. Miejsca naszej aktywności jak kluby i obiekty sportowe zostały zamknięte. A tymczasem każda nawet najmniejsza aktywność ma dla nas zbawienny zdrowotny wpływ. Wytyczne ESC zalecają wysiłek fizyczny od 30 do 45 minut od 5 do 7 razy w tygodniu. Jeżeli jednak nie możesz wykonać takiego wysiłku zrób taki jaki możesz (wstań z krzesła, łóżka, wyprostuj się, zrób skłony czy przysiady jeżeli jesteś w stanie). Pooddychaj głęboko i powoli, aby dotlenić organizm szczególnie teraz kiedy tak często chodzimy w maskach.
Przewlekły stres – już wcześniej nie był obcy dla wielu z nas, ale w okresie pandemii z powodu uczucia zagrożenia, izolacji, nierzadko wymuszonej samotności nasilił się jeszcze bardziej.
Przewlekły stres może mieć zgubne skutki dla naszego zdrowia zarówno psychicznego, jak i fizycznego. Mogą pojawić się bóle głowy, tiki nerwowe, kłopoty z koncentracją, zaburzenia lękowe. Bagatelizowanie stresu może prowadzić do znacznie poważniejszych konsekwencji. Wśród nich są: zaburzenia snu, obniżenie odporności organizmu. Stres powodować może również otyłość, cukrzycę oraz choroby układu krążenia w tym NS. Ze stresem nawet tym przewlekłym możemy starać się walczyć poprzez aktywność fizyczną (np. zwykły spacer), kontakt z osobami bliskimi, masaże, treningi relaksacyjne, treningi oddechu i oczywiście uśmiech (nawet ten wymuszony działa kojąco).
Nie zapominajmy o wzajemnej życzliwości, jak i życzliwości w stosunku do samego siebie.
Zaopiekujmy się sobą i swoimi bliskimi. Motywujmy swoich bliskich, znajomych zarówno zdrowych, jak i tych chorych z NS do zachowań prozdrowotnych jak właściwie dobrany, regularny posiłek, aktywność fizyczna czy walka z przewlekłym stresem.
Autor artykułu: dr hab. n. med. Agnieszka Pawlak, prof. PAN kierownik Pododdziału Niewydolności Serca Kliniki Kardiologii Inwazyjnej CSK MSWiA.
Artykuł powstał w ramach Tygodnia Świadomości Niewydolności Serca 2021, którego organizatorem jest Asocjacja Niewydolności Serca Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
https://www.niewydolnosc-serca.pl/
Źródło informacji: Asocjacja Niewydolności Serca Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 01.06.2021, 10:23 |
Źródło informacji | Asocjacja Niewydolności Serca Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
E-commerce zyskuje na wartości. Kupujemy więcej, drożej i chętniej sięgamy po przedmioty z drugiej ręki - analiza OLX
Rosną udziały e-commerce w rynku. Równocześnie procent internautów dokonujących zakupów w sieci utrzymuje się od 2023 roku na zbliżonym poziomie. Można zatem wnioskować, że kupujemy częściej i więcej, w tym również przedmiotów z drugiej ręki. Potwierdzają to także dane OLX, największego serwisu ogłoszeniowego w Polsce. W październiku średnia wartość jednego przedmiotu kupionego z Przesyłką OLX wzrosła o 24% (w ujęciu rocznym).- 25.11.2024, 08:30
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: OLX
-
Image
Światowy Dzień Rzucania Palenia: młodzież ma zbyt łatwy dostęp do produktów nikotynowych PAP
Dla młodzieży zbyt łatwy jest dostęp do wszystkich produktów nikotynowych, takich jak e-papierosy i podgrzewacze tytoniu - wynika z opublikowanego raportu „Palenie tytoniu – najważniejszy czynnik ryzyka zdrowotnego w Polsce”. Instytut Człowieka Świadomego zaprezentował raport z okazji Światowego Dnia Rzucania Palenia, przypadającego w tym roku 21 listopada.- 22.11.2024, 15:06
- Kategoria: Polityka i społeczeństwo
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
III Forum Bezpiecznej Żywności w Warszawie. Green REV Institute i Koalicja Future Food 4 Climate zapraszają
26 listopada 2024 w godzinach 10:30-15:30, w Bibliotece Publicznej m.st. Warszawy, już po raz trzeci odbędzie się Forum Bezpiecznej Żywności - wydarzenie organizowane przez Green REV Institute oraz koalicję Future Food 4 Climate. Wydarzenie jest wspierane przez Ambasadę Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz European Climate Foundation. III Forum Bezpiecznej Żywności zostało objęte patronatem honorowym Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy.- 21.11.2024, 12:54
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Green REV Institute