Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Kluczem do sukcesu borówki wysokiej w Polsce jest klimat. To on sprawia, że owoce jagodowe są naszą ogrodniczą wizytówką. Nigdzie w Europie i nigdzie na świecie nie produkuje się tak wielu gatunków owoców jagodowych, w tak dużych ilościach, tak wybitnej jakości konsumpcyjnej.
Polska, dzięki korzystnym warunkom klimatycznym i glebowym, a także tradycjom uprawy, odgrywa istotną rolę w produkcji owoców jagodowych. Jesteśmy największym na świecie eksporterem zagęszczonych soków i największym mrożonych owoców jagodowych. Sama borówka wysoka jest uprawiana w Polsce od 50 lat. Jako kraj jesteśmy największym jej eksporterem w Europie.
Sorry, taki mamy klimat
Borówka jest jagodą - należy do owoców jagodowych - które są charakterystyczne dla naszego klimatu. Jest to klimat umiarkowany ciepły przejściowy, który cechują duże amplitudy temperatur dobowych i rocznych. Dni są u nas ciepłe, a noce zimne.
Duże amplitudy temperatur rocznych i dobowych dają unikalny balans słodkich i kwaśnych nut smakowych, niespotykany w klimacie na chłodniejszej północy, w głębi kontynentu, na zachodzie gdzie dominuje klimat morski czy na południu, które jest pod wpływem klimatu śródziemnomorskiego.
„To dlatego nasze borówki uważane są za najlepsze w Europie. Być może są nawet najlepsze na świecie” - mówi Ireneusz Komorowski, plantator borówki, członek zarządu i wieloletni prezes Stowarzyszenia Polskich Plantatorów Borówki.
Dużym amplitudom temperatur owoce jagodowe zawdzięczają swoje wybarwienie i dużą ilość polifenoli. To czyni je szczególnie wartościowymi dla zdrowia. W porównaniu do innych produktów spożywczych, owoce jagodowe wyróżniają się jako jedne z najbogatszych źródeł tych związków.
Jagodowe codziennie
Polifenole to organiczne związki wykazujące intensywne działanie antyoksydacyjne. W borówkach dominują antocyjany. Odpowiadają one także za charakterystyczny niebiesko-fioletowy kolor owoców.
Odżywianie bogate w polifenole przyczynia się do poprawy zdrowia i zmniejszenia ryzyka wielu chorób metabolicznych, nowotworów i szybszego starzenia się. Aby zwiększyć spożycie polifenoli, warto jeść owoce jagodowe. To zwykle pierwsze wskazanie dietetyka.
Rekomendowana przez dietetyków filiżanka owoców jagodowych do posiłku to jeden z prostszych kroków do zachowania zdrowia.
Jedząc borówki i inne ciemne owoce jagodowe spowolnisz starzenie organizmu. Borówki wspomagają profilaktykę chorób metabolicznych, zaburzenia lipidowe, działają przeciwmiażdżycowo, uwrażliwiają tkanki na insulinę i chronią przed nowotworami.
Borówki są jednym z najbogatszych źródeł polifenoli, ale polifenole znajdują się również w owocach aronii, porzeczki, jagody kamczackiej, jeżynach i malinach. Stąd popularność określeń - superowoce i polskie superowoce. Tak się składa, że Polska jest największym na świecie producentem większości z tych gatunków.
Jagodowe to polskie superowoce
Polska aronia to 3/4 światowych zbiorów. Polskie porzeczki to ponad połowa światowej produkcji. Olbrzymie zasługi w osiągnieciu tej pozycji ma Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach. Unikalna jednostka naukowa, w której innowacyjne rozwiązania powstają we współpracy z przedsiębiorcami z sektora ogrodniczego.
Jagoda kamczacka, tu jesteśmy wręcz pionierami uprawy. Mamy największe plantacje na świecie i najpopularniejsze samozbiory. Corocznie organizowane przez co najmniej kilkanaście plantacji w połowie województw.
Polska jest także w czołówce producentów malin. Zajmuje drugie miejsce w Europie. Produkcja jeżyn jest mniejsza niż w przypadku innych owoców jagodowych, ale Polska jest nadal jednym z liczących się producentów w Europie.
Jaka z tego korzyść? Mieszkając w Polsce mamy dostęp do świeżych superowoców jagodowych przez ponad 7 miesięcy. Od wiosennych truskawek, po jesienne minikiwi. To kolejny bardzo polski owoc, wielki, międzynarodowy sukces hodowlany Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Rośnie popularność samozborów
Wg. badań Kantar Polska aż 76% badanych deklaruje zainteresowanie samozbiorami polskich warzyw i owoców. To 24,6 mln Polaków, o 1,9 mln więcej niż w 2023 r.
Wśród gatunków jakie najbardziej chcielibyśmy zbierać samemu są owoce jagodowe - truskawki (35%), maliny (23%) i borówki (21%).
W końcówce lipca, w szczycie sezonu borówkowego, warto pomyśleć o samozbiorach i o zamrożeniu owoców.
„Jedzenie sezonowe to szansa. Mrożenie utrzymuje wysoką zawartość polifenoli. W szczycie sezonu owoce są najdojrzalsze i zarazem najtańsze. Możemy owoce jagodowe przetworzyć lub zamrozić i w ten sposób korzystać z ich dobrodziejstw przez cały rok. Warto przemyśleć większe zakupy i szybkie zamrożenie. Bardzo sprzyja temu coraz szersza oferta samozbiorów” - Monika Hajduk, dietetyk kliniczny, Centrum Dietetyczne MonVita.
Więcej zdjęć i infografik na temat walorów borówki tutaj.
Więcej o dobroczynnym wpływie owoców jagodowych na mikrobiotę jelitową w materiale Nakarm swoje „dobre” bakterie.
Źródło danych: Kantar Polska, badania realizowane metodą wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI) na reprezentatywnej próbie Polaków w wieku 15 lat i więcej (N=1015).
Sondaż zrealizowany w dniach 10-15 maja 2024 r. Pytanie: czy jeżeli miał(a)by pan(i) możliwość uczestnictwa w samozbiorach, to którymi gatunkami owoców i warzyw był(a)by pan(i) zainteresowan(a)y? Pełny komunikat znajduje się na stornie PolskieSuperowoce.pl.
#Fundusze Promocji
Publikacja powstała w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw oraz INSPIRE smarter branding zadania Czas na polskie superowoce!, VI edycja.
Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 12.07.2024, 13:44 |
Źródło informacji | Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Think Tank SGH dla ochrony zdrowia zabiera głos w dyskusji o niezbędnych zmianach w finansowaniu NFZ PAP
Podniesienie składek zdrowotnych dla wszystkich grup społecznych (choć finansowanie tych dla dzieci z budżetu), zrównanie wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn, opodatkowanie fastfoodów i chipsów - to przykłady propozycji zmian w finasowaniu Narodowego Funduszu Zdrowia wskazane podczas prezentacji raportu pt. „10 nowych źródeł finansowania NFZ”, opracowanego przez Think Tank SGH dla ochrony zdrowia.- 10.03.2025, 15:01
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
Debata „Choroby rzadkie – wyzwania współczesnej medycyny” PAP
Eksperci biorący udział w debacie „Choroby rzadkie – wyzwania współczesnej medycyny”, która odbyła się w Centrum Prasowym PAP, skupili się na kilku konkretnych chorobach (np. hipofosfatemii sprzężonej z chromosomem X), żeby pokazać, że na rynku są dostępne preparaty, przewyższające dotychczas stosowane terapie – zarówno pod względem skuteczności, jak i komfortu pacjenta.- 10.03.2025, 11:37
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
IMG Saksonia-Anhalt na targach ITB: stabilny rozwój turystyki Saksonii-Anhalt i ekscytujące możliwości dla podróżujących w 2025 r.
• Rok turystyczny 2024: 3,39 milionów odwiedzających, 8,35 milionów noclegów, zadowalający poziom rozwoju z niewielkim wzrostem przyjazdów (+0,9%).
• Wzrost regionalny w regionie Anhalt-Wittenberga (+3,1%) i Altmark (+3.6%), nieznaczny spadek w Magdeburgu i regionie Harz.
• Strategiczne wyznaczanie kierunku: rozszerzona rekrutacja wykwalifikowanych pracowników w branży hotelarskiej i gastronomicznej w ramach kampanii „Saxony-Anhalt can do it”.
• Najważniejsze wydarzenia turystyczne w 2025 r.: 100 lat Bauhaus Dessau, 30 lat ścieżki rowerowej nad Łabą, państwowa wystawa „Gerechtigkeyt 1525”, światowa premiera musicalu „Noc Walpurgi” w Harz.- 07.03.2025, 16:32
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PR Newswire
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ