Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Obiekty ORIGIN projektowane są zgodnie z zasadami architektury terapeutycznej, której celem jest tworzenie przestrzeni wywierającej pozytywny wpływ na fizyczną i psychiczną kondycję człowieka. Rola środowiska, w tym architektury, staje się szczególnie ważna kiedy pojawiają się kłopoty zdrowotne. Takie podejście, od lat rozpowszechnione w krajach rozwiniętych, w Polsce nie znalazło dotąd naśladowców - firma ORIGIN Polska jest prekursorem.
Centrum ORIGIN Otwock jest jedynym zaprojektowanym w tym duchu obiektem w kraju. Supernowoczesny budynek został podzielony na dwie niezależne sekcje, oferujące opiekę demencyjną według autorskiego programu ORIGIN MemoryCare oraz rehabilitację neurologiczną w ramach programu ORIGIN NeuroCare.
Z programu ORIGIN MemoryCare skorzystają 82 osoby dotknięte różnymi formami demencji, w szczególności chorobą Alzheimera. W pięciu kilkunastoosobowych klastrach stworzono doskonałe warunki pobytu, gdzie duże świetlice, specjalne umeblowanie, wystrój wnętrz, ich konfiguracja, oświetlenie, kolorystyka ułatwią orientację, zlikwidują stany napięcia, agresji i depresji, zapewnią bezpieczeństwo.
W oddzielnej części budynku 44 osoby będą korzystały z programu ORIGIN NeuroCare, dysponującego nowoczesnym zapleczem rehabilitacyjnym i najwyższej klasy urządzeniami, w tym rzadko powszechnie dostępnymi w Polsce robotami.
Do dyspozycji pacjentów będzie prywatny, terapeutyczny park z wydzielonym ogrodem dla osób dotkniętych demencją. Otoczenie sosen i jałowca wydzielających do atmosfery naturalne substancje dezynfekujące drogi oddechowe, rozszerzające naczynia krwionośne, działające uspokajająco i bakteriobójczo, stanowi o niezwykłych walorach klimatycznych i zdrowotnych okolicy.
Stosowane techniki terapeutyczne: japońska metoda rehabilitacji i rekonwalescencji shinrin yoku oraz hortiterapia, szczególnie efektywna w postępowaniu z demencją, depresją i niepełnosprawnością, odgrywają nieocenioną rolę w procesie terapii. Pobyt wśród zieleni i pielęgnacja roślin przyczyniają się do poprawy zdrowia fizycznego i psychicznego: obniżają ciśnienie krwi, tętno i produkcję hormonu stresu, zwiększając odporność organizmu i przyspieszając jego regenerację.
Więcej informacji: www.originpolska.com
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
POBIERZ ZAŁĄCZNIKI
Data publikacji | 07.08.2018, 13:50 |
Źródło informacji | ORIGIN Polska |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Cichy nałóg XXI wieku, który zabiera Ci ponad 4 godziny dziennie
Codziennie spędzamy średnio ponad 4 godziny, patrząc w ekran telefonu (+6 godzin w przypadku pokolenia Z). Scrollujemy wszędzie - w tramwaju, w łóżku, przy biurku czy obiedzie. Od czasu pandemii i popularyzacji krótkich filmów (TikTok, Reels) czas przed ekranem znacząco wzrósł. Psycholodzy mówią już o nowej formie uzależnienia.- 17.09.2025, 11:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Scrolly
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Historyczne wzrosty konsumpcji owoców - badania Kantar Polska
Badania zrealizowane w czerwcu, lipcu i sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ