Zdrowie i styl życia

Wrocławska Nagroda Muzyczna "Polonica Nova"

27.09.2013, 14:33aktualizacja: 27.09.2013, 14:33

Wrocław przeznaczy 100 tysięcy złotych dla najlepszego polskiego kompozytora!

Nowa inicjatywa Wrocławia i II Programu Polskiego Radia - Wrocławska Nagroda Muzyczna "Polonica Nova" - nawiązuje swoją nazwą do organizowanego od 1963 roku we Wrocławiu festiwalu polskiej muzyki współczesnej "Musica Polonica Nova". Pomysłodawcy pragną, aby co dwa lata, kiedy odbywa się impreza, nagradzać najciekawszy utwór, który miał prawykonanie w ciągu minionych dwóch lat, a powstał na przestrzeni ostatnich pięciu. Zwycięski utwór zostanie wykonany podczas festiwalu, ponadto laureat zobowiązuje się do skomponowania nowego utworu z myślą o kolejnej edycji.

Do nagrody zgłoszenia mogą przesyłać stowarzyszenia, fundacje, instytucje kultury, media, zespoły. Jury nagrody - złożone z krytyków, dziennikarzy muzycznych i artystów - będzie pracowało pod przewodnictwem Szymona Bywalca, dyrektora artystycznego festiwalu "Musica Polonica Nova". Co ciekawe przewodniczący jury jest otwarty na różne gatunki muzyczne, jedynym warunkiem jest tutaj wartość artystyczna dzieła.

Regulamin nagrody zostanie ogłoszony 1 października 2013 roku na stronach http://www.wroclaw.pl oraz http://www.MusicaPolonicaNova.pl. Uwagi do regulaminu można zgłaszać do końca października, a termin zgłaszania utworów mija 31 stycznia 2014 roku.

KONTAKT:

Izabela Duchnowska