Zdrowie i styl życia

Wydarzenia w dziedzinie onkologii w Polsce umacniają współpracę z NCCN

21.05.2024, 09:32aktualizacja: 21.05.2024, 09:37

PR Newswire/National Comprehensive Cancer Network
National Comprehensive Cancer Network uczestniczy w spotkaniach organizowanych przez Narodowy Instytut Onkologii - Państwowy Instytut Badawczy im. Marii Skłodowskiej-Curie, Polskie Towarzystwo Onkologiczne i fundację Alliance for Innovation w celu przyspieszenia prac nad dostosowaniem wytycznych w zakresie sprawdzonych metod leczenia nowotworów w Polsce.

WARSZAWA, Polska, 21 maja 2024 r. /PRNewswire/ -- The National Comprehensive Cancer Network® (NCCN®) - globalna organizacja non profit zajmująca się wydawaniem czołowych wytycznych w zakresie leczenia nowotworów - bierze udział w dwóch wydarzeniach odbywających się w Warszawie w terminie 21-22 maja 2024 r. poświęconych postępom w opiece onkologicznej i podkreślających dwustronne osiągnięcia Polski i USA w zakresie opieki zdrowotnej. Organizatorami spotkań są Narodowy Instytut Onkologii - Państwowy Instytut Badawczy im. Marii Skłodowskiej-Curie, Polskie Towarzystwo Onkologiczne i fundacja Alliance for Innovation. Prelegentami będą dyrektor generalna NCCN Crystal S. Denlinger, MD oraz Katy Winckworth-Prejsnar, MPH, główna kierowniczka Globalnego Programu NCCN.

„To dla nas zaszczyt, że możemy przyczynić się do realizacji ambitnej Narodowej Strategii Onkologicznej w Polsce - powiedziała Dr Denlinger. - Od początku naszej współpracy wspólnie przygotowaliśmy adaptacje regionalne Wytycznych NCCN dla sześciu typów nowotworów, dostosowując je do potrzeb i realiów pacjentów onkologicznych w Polsce. Współpraca z tak wieloma polskimi i amerykańskimi liderami wykazującymi się zaangażowaniem i wiedzą nad wspólną misją powszechnej poprawy wyników leczenia nowotworów była dla nas przywilejem”.

Sześć dotychczasowych adaptacji powstało na podstawie opartych na dowodach i konsensusie ekspertów Wytycznych praktyki klinicznej w onkologii NCCN (Wytyczne NCCN®). Są one dostępne bezpłatnie na stronie NCCN.org/global lub za pośrednictwem aplikacji Virtual Library of NCCN Guidelines®.

NCCN weźmie udział w kilku działaniach, m.in. w planowanych aktualizacjach trzech edycji europejskich wytycznych NCCN dla Polski:

• Rak szyjki macicy
  • Rak jelita grubego
  • Rak jajnika / Rak jajowodu / Pierwotny rak otrzewnej

Organizacje rozpoczną również prace nad nowymi edycjami europejskimi wytycznych NCCN dla Polski:

• Onkologia młodzieży i młodych dorosłych
  • Rak odbytu
  • Rak jelita grubego
  • Nowotwory macicy
  • Rak sromu

Dodatkowe opublikowane edycje europejskich wytycznych NCCN dla Polski:

• Rak piersi
  • Rak ośrodkowego układu nerwowego
  • Nowotwory głowy i szyi

„Badania często wskazują na znaczenie standaryzacji opieki, aby zapewnić wszystkim pacjentom onkologicznym leczenie na podstawie najlepszej dostępnej wiedzy - powiedział prof. dr hab. n. med. Piotr Rutkowski, przewodniczący ministerialnego zespołu ds. Narodowej Strategii Onkologicznej w Polsce. - Współpraca z NCCN jest szczególnie wartościowa w kontekście naszych działań w kierunku rozwoju leczenia nowotworów, badań i profilaktyki w Polsce. Oczekujemy, że na podstawie naszych sukcesów będziemy mogli zrealizować w przyszłości kolejne wspólne działania w zakresie opieki zdrowotnej”.

NCCN obecnie oferuje ponad 20 globalnych adaptacji Wytycznych NCCN i przeszło 270 tłumaczeń materiałów medycznych w ponad 50 językach. Więcej na temat działań NCCN na rzecz poprawy opieki onkologicznej na świecie: NCCN.org/global.

National Comprehensive Cancer Network

National Comprehensive Cancer Network® (NCCN®) to stowarzyszenie not-for-profit obejmujące czołowe ośrodki onkologiczne, zaangażowany w działania obejmujące opiekę nad pacjentami, badania i edukację. NCCN ma na celu polepszanie standardów jakości, skuteczności, sprawiedliwości i dostępu do opieki onkologicznej, aby odmieniać na lepsze życie wszystkich pacjentów. Wytyczne praktyki klinicznej w onkologii NCCN (Wytyczne NCCN®) zapewniają przejrzyste, oparte na dowodach i konsensusie ekspertów zalecenia leczenia i zapobiegania nowotworom oraz świadczenia wspomagające; są one uznanym standardem postępowania klinicznego w leczeniu raka i stanowią najbardziej wyczerpujące i regularnie aktualizowane wytyczne dostępne w dowolnym obszarze medycyny. Wytyczne dla pacjentów NCCN® zapewniają specjalistyczne informacje na temat leczenia nowotworów, aby zapewnić pacjentom i opiekunom dostęp do informacji i możliwości przy wsparciu Fundacji NCCN®. NCCN działa również na rzecz kształcenia ustawicznego, realizuje globalne inicjatywy, strategie oraz prowadzi współpracę badawczą i publikuje opracowania z dziedziny onkologii. Więcej informacji na stronie NCCN.org.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/2413068/Denlinger_Polish_Embassy.jpg

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/441768/NCCN_Logo.jpg