Zdrowie i styl życia

XXII Ogólnopolska Konferencja „Polka w Europie” pt. „Profilaktyka, diagnostyka i leczenie. Wyzwania dla polskiej ochrony zdrowia”

29.09.2023, 21:26aktualizacja: 13.10.2023, 13:49

PAP/Kadr z filmu
Termin konferencji: 22-23.09.2023, godz. 09:30

Uczestnicy tegorocznej Ogólnopolskiej Konferencji „Polka w Europie” dowiedzieli się czym może dzisiaj szczycić się polska medycyna i czy istnieją szanse na dogonienie Zachodu poprzez wprowadzenie nowych, bardziej efektywnych rozwiązań do codziennej praktyki. Eksperci przedstawili jak kształtuje się stan polskiej transplantologii, a także jaką rolę odgrywa własna krew pępowinowa w terapii dziecięcego porażenia mózgowego. Podczas dwudniowego spotkania wybitni przedstawiciele świata medycyny omówili m.in. rolę profilaktyki w chorobach cywilizacyjnych, w tym neurodegeneracyjnych, oraz znaczenie słuchu w kontekście rozwoju naszej cywilizacji. W związku z toczącą się tuż za naszymi granicami wojną, specjaliści podkreślili rangę wojskowej służby zdrowia w systemie bezpieczeństwa medycznego państwa. Wśród tematycznych nowości znalazły się także zagadnienia z zakresu epigenetyki, czyli co i jak dziedziczymy po naszych przodkach, oraz możliwości wykorzystania sztucznej inteligencji w medycynie stanów krytycznych. XXII edycja „Polki w Europie" objęła również debatę na temat aktualnych problemów systemowych ochrony zdrowia oraz obszerną sesję stomatologiczną. Pamiętajmy o zdrowiu jamy ustnej od dzieciństwa.

XXII Ogólnopolska konferencja „Polka w Europie” - dzień pierwszy 22.09.2023 r.

XXII Ogólnopolska konferencja „Polka w Europie” - dzień drugi 23.09.2023 r.

Źródło informacji: Agencja Deva

Data publikacji 29.09.2023, 21:26