Zdrowie i styl życia

Zlecone: Kazachstański chór kameralny ponownie wystąpił na Festiwalu "Hajnówka"

30.05.2011, 13:26aktualizacja: 30.05.2011, 13:26

Dnia 27 maja 2011 r. w Warszawie, w ?wangelicko-?ugsburskim ?ościele Trójcy Świętej na koncercie zorganizowanym w ramach obchodów XXX jubileuszu Międzynarodowego Festiwalu Muzyki Cerkiewnej "Hajnówka" wystąpił dobrze znany w świecie muzycznym Kazachstański Chór Kameralny Filharmonii Państwowej (Astana) pod batutą dyrygenta Jerżana Dautowa.

Kazachstański chór kameralny wykonał utwory S. Rachmaninowa ("Pantelejmon uzdrowiciel"), P. Czajkowskiego ("Godnie jest" z "Liturgii Św. Jana Złotoustego"), A. Mołodowa ("Długie lata") oraz M. Musorgskiego ("Anioł powiedział").

Chór kameralny Filharmonii Państwowej w Astanie jest jednym z najmłodszych profesjonalnych zespołów nowej stolicy Kazachstanu (został utworzony w 2004 roku). Właśnie z jego powstaniem związane jest odrodzenie sztuki śpiewu chóralnego, jednej z najtrudniejszych i zadziwiających gałęzi "wysokiej kultury" w kraju.

Chór składa się z 30 profesjonalnych i dobrze wykształconych muzyków, absolwentów Ałmatyńskiego Konserwatorium Państwowego im. Kurmangazy, Narodowej Kazachskiej Akademii Muzycznej oraz Państwowego Uniwersytetu Euroazjatyckiego. Od momentu swojego powstania chór prowadzi aktywną działalność twórczą, występuje gościnnie oraz bierze udział w festiwalach międzynarodowych oraz w konkursach sztuki śpiewu chóralnego.

Kazachstański chór kameralny jest znany również polskiej publiczności. W maju 2006 roku chór ten zdobył nagrodę główną na 25. Międzynarodowym Festiwalu Muzyki Cerkiewnej "Hajnówka" w Białymstoku. Po przerwie trwającej trzy sezony polscy słuchacze znowu mieli możliwość słuchania muzyki kameralnej w wykonaniu chóru kazachstańskiego.

W koncercie wzięli również udział Chór Katedry Św. Aleksandra Newskiego z Paryża (Francja), Kapela Chóralna "Jarosławija" z Filharmonii w Jarosławiu (Rosja), Kapela Chóralna Radia i Telewizji Mołdawii oraz Chór Akademicki Radia i Telewizji Białorusi.

Plik graficzny dotyczący tej informacji prasowej znajduje się na portalu Serwisu Informacji Zleconych pod adresem http://siz.pap.pl.

Źródło informacji: Ambasada Republiki Kazachstanu w Warszawie

Data publikacji 30.05.2011, 13:26