Zdrowie i styl życia

Zlecone: Leśna uwertura w gminie Śliwice

22.05.2012, 11:28aktualizacja: 22.05.2012, 11:28

Zapraszamy do obejrzenia filmowej relacji z otwarcia amfiteatru, który gmina Śliwice w Borach Tucholskich zrealizowała z udziałem Funduszy Europejskich.

W ramach projektu Enter Europa, Serwis Samorządowy PAP pokazuje, jak środki unijne zmieniają życie mieszkańców małych miejscowości. Jeżeli chcą Państwo, abyśmy wypromowali Waszą gminę, zapraszamy do kontaktu z redakcją!

Niewielka gmina, leżąca w sercu Borów Tucholskich, to pierwsze miejsce, do którego pojechaliśmy z kamerą.

W sobotę, 5 maja, otwarto w Śliwicach Centrum Turystyczno-Kulturalne, przy którym znajduje się odnowiony amfiteatr. Kompleks zyskał obecny kształt dzięki trzem różnym projektom dofinansowanym z funduszy unijnych. W ramach pierwszego, wykonany został generalny remont elewacji i dachu budynku, w kolejnym gruntownie odnowiono wnętrze i zakupiono wyposażenie, a w ostatnim zmodernizowany został amfiteatr i teren wokół niego. Zakupiono także nowoczesny sprzęt nagłośnieniowy i oświetleniowy.

"Warto było podjąć trud, by wspólnymi siłami stworzyć takie miejsce. Amfiteatr to było nasze marzenie. Chcieliśmy mieć naszą małą Operę Leśną" - powiedział Daniel Kożuch, wójt Śliwic, witając mieszkańców i gości zgromadzonych na inauguracji sceny.

Z amfiteatru cieszą się mieszkańcy gminy, zarówno dzieci i młodzież, jak i ci nieco starsi. Władze gminy liczą na to, że inwestycje przyczynią się do podniesienia atrakcyjności turystycznej miejscowości. Zdaniem wójta, sam wygląd obiektu sprawia, że promocja organizowanych wydarzeń jest łatwiejsza i o wiele bardziej skuteczna.

W planach gminy jest m.in. zorganizowanie Śliwickiej Nocy Kabaretowej, która przyciągnęłaby nie tylko mieszkańców, ale również turystów.

Wszystkie gminy zainteresowane naszym promocyjnym wsparciem inwestycji współfinansowanych z Funduszy Europejskich zapraszamy do nadsyłania na adres samorzad@pap.pl krótkich opisów przedsięwzięć wraz z planowanym terminem otwarcia. Spośród nadesłanych zgłoszeń wybierzemy cztery, do których pojedziemy z kamerą.

Wideoreportaż z otwarcia amfiteatru w Śliwicach dostępny jest na stronie: http://www.youtube.com/watch?v=mujTM-MdR60.

Logo dostępne pod adresem: http://zlecone.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_siz.pap.pl&_PageID=4&_hrefZdj=20120522_671373248_enter_europa_ok.jpg&_CheckSum=1472726152.

KONTAKT:

Serwis Samorządowy PAP