Zdrowie i styl życia

Zlecone: Rok do UEFA EURO 2012(TM) w Warszawie

06.06.2011, 11:59aktualizacja: 06.06.2011, 11:59

To będą wielkie sportowe emocje i świetna zabawa. Na Turniej z całej Europy do Warszawy przyjadą miłośnicy piłki nożnej - w dni meczowe - nawet 150 tys. kibiców. Przywita ich miasto bezpieczne, nowoczesne, dobrze skomunikowane, z największą Strefą Kibica w Polsce.

Choć do meczu pozostało 365 dni, Warszawa już żyje sportowymi emocjami. W sobotę 11 czerwca na pikniku dla mieszkańców "ROK DO UEFA EURO 2012(TM)" rozpoczniemy oczekiwanie na pierwszy mecz mistrzostw. Świętujemy, ale nie zapominamy o przygotowaniach, które wkroczyły w decydującą fazę - większość inwestycji jest w trakcie realizacji, a znaczna część już się zakończyła. Mimo ograniczeń wymuszonych kryzysem, koszt przedsięwzięć realizowanych w Warszawie przez instytucje centralne, miejskie i wojewódzkie wyniesie 17 mld PLN, w tym 40 miejskich inwestycji - 6 mld PLN.

Trwają prace wykończeniowe Stadionu Narodowego, zarządzanego przez Narodowe Centrum Sportu. W okolicach stadionu dobiega końca przebudowa Wybrzeża Szczecińskiego. Porty Lotnicze kończą modernizację pirsu południowego i środkowego, łączącego obie części terminala.

Komunikacja miejska jest dobrze przygotowana na przyjęcie kibiców. Z lotniska będzie można dojechać bezpośrednio do centrum miasta i stadionu nowoczesnymi pociągami. Gruntowną renowację przechodzą także dworce, m.in. Dworzec Warszawa-Wschodnia, Warszawa Centralna i PKP Stadion.

Stopniowo dostarczane są nowoczesne, niskopodłogowe tramwaje "Swing" - obecnie kursuje już ok. 50 sztuk. Do Euro dostarczonych będzie w sumie 120 pojazdów.

Zostanie zakończona także budowa dwóch dużych - realizowanych przez Miasto - węzłów komunikacyjnych: trasy Mostu Północnego oraz 3-poziomowego węzła Al. Jerozolimskie-Łopuszańska.

Dobiega końca budowa Centrum Bezpieczeństwa m.st. Warszawy, w którym znajdzie się sztab zarządzający bezpieczeństwem w stolicy.

Warszawa zapewni kibicom dobrą opiekę medyczną: w 39 szpitalach publicznych posiada 14 tys. łóżek. Miasto kosztem 200 mln zł zmodernizowało 5 szpitali najważniejszych dla obsługi UEFA EURO 2012.

Pliki dotyczące tej informacji prasowej znajdują się na portalu Serwisu Informacji Zleconych pod adresem http://siz.pap.pl.

KONTAKT:

Marta Brzegowa