Zdrowie i styl życia

Zlecone: Wakacje 2011

30.05.2011, 14:58aktualizacja: 30.05.2011, 14:58

Planujesz wakacje? Zastanawiasz się nad gorącymi plażami Turcji i Bułgarii, czy też nad kąpielami w ciepłym Adriatyku? A może jesteś sportowcem i z chęcią pospacerujesz po górskich szlakach lub poświęcisz czas na wspinaczkę górską w Austrii? Nieważne czy preferujesz aktywny relaks, bierny wypoczynek czy czynne zwiedzanie. Serwis http://pl.globio.travel/ powstał z myślą o Tobie.

Zachęcamy do odwiedzenia naszych sąsiadów, w szczególności Litwy i Słowacji. Stolica Litwy - Wilno (http://pl.globio.travel/details/Wilno/4d9dbca4f200da44cc0f61bf) skrywa wiele przepięknych zabytków. Największą atrakcją miasta jest Ostra Brama z cudownym obrazem Matki Boskiej Ostrobramskiej. Niezwykły klimat zadumy panuje na Cmentarzu na Rossie.

Panoramę miasta można podziwiać ze Wzgórza Giedymina przy Wieży o tej samej nazwie (to tzw. Zamek Górny) lub ze Wzgórza Trzech Krzyży. Zachwyt turystów budzi majestatyczna katedra wileńska przy pomniku Giedymina przy koniu na placu głównym miasta. Za katedrą odbudowano zachowane ruiny zamku Wielkich Książąt Litewskich (tzw. Zamek Dolny).

Z Litwy proponujemy przelot na Słowację - http://pl.globio.travel/details/S%C5%82owacja/4d9c281af3f6da44e0ecc89d. Popularnym kąpieliskiem termalnym jest Basenova, gdzie znajdują się wody mineralne o temperaturze ponad 70 stopni i baseny z ciepłą wodą. Rajem dla wędkarzy jest sztuczne jezioro na Wagu, Liptowskie Morze, gdzie można łowić ryby przez cały rok. Duży całoroczny aquapark Tatralandia ze zjeżdżalniami, łaźniami i basenami termalnymi znajduje się w Liptowie.

Aby poznać kulturę ludową Słowaków warto wstąpić do wioski Zdziar, gdzie żyją prawdziwi słowaccy górale i pasterze. Stąd już tylko kilka kroków na tatrzańskie szlaki górskie i najwyższy szczyt Tatr Bielskich - Hawrań (2152m. n.p.m.). Tutaj także jaskinie z formami wapiennymi, krasowymi i podziemnymi jeziorkami, a największa z nich to Jaskinia Bielska.

W wybranych na wakacje regionach można zarezerwować za pomocą globio.travel miejsce noclegowe w apartamencie, hotelu czy domku wakacyjnym w każdym zakątku Europy. Nie czekaj i zaplanuj z globio.travel swój letni wypoczynek już dziś.

Plik graficzny dotyczący tej informacji prasowej znajduje się na portalu Serwisu Informacji Zleconych PAP pod adresem http://siz.pap.pl.

Źródło informacji: globio.travel

Data publikacji 30.05.2011, 14:58