Zlecone: Badanie przeprowadzone przez firmę Atradius pokazuje, że zaległe należności stanowią 2% wierzytelności w Europie Środkowej

28.06.2012, 16:25aktualizacja: 28.06.2012, 16:25

Ponad 30% należności B2B płacona jest z opóźnieniem.

AMSTERDAM - (BUSINESS WIRE) - Przedsiębiorcy w Europie Wschodniej wyrażają obawy dot. możliwości pogorszenia się prognozowanego ryzyka związanego z kredytem kupieckim w najbliższych sześciu miesiącach i przewidują wzmożenie starań, aby uchronić się przed opóźnieniami płatniczymi oraz niedotrzymaniem zobowiązań przez klientów B2B. Jak podaje czerwcowy Barometr Praktyk Płatniczych Atradius (http://global.atradius.com/paymentpractice/list/paymentpractices.html), ponad trzykrotnie więcej respondentów w Europie Wschodniej spodziewa się pogorszenia ryzyka związanego z kredytem kupieckim w najbliższych sześciu miesiącach w porównaniu z liczbą osób, które wierzą w jego poprawę. Aby zredukować opóźnienia płatnicze oraz zaległości płatnicze, ponad połowa respondentów z Europy Wschodniej przewiduje zwiększenie aktywnego zarządzania wierzytelnościami.

Badanie przeprowadzone przez firmę Atradius objęło 820 przedsiębiorstw z 4 wschodnioeuropejskich krajów (Republiki Czeskiej, Węgier, Polski i Słowacji).

Wynika z niego, że 29,0% respondentów spodziewa się pogorszenia ryzyka związanego z kredytem kupieckim w najbliższych sześciu miesiącach, podczas gdy jedynie 9,5% spodziewa się poprawy sytuacji. W Republice Czeskiej zanotowano największy odsetek respondentów spodziewających się pogorszenia ryzyka związanego z kredytem kupieckim w najbliższych sześciu miesiącach (41,2%), a na drugim miejscu była Polska (35,1%).

Aby zredukować opóźnienia płatnicze oraz zaległości w spłacie należności i lepiej chronić swoje przedsiębiorstwa przed ryzykiem związanym z kredytem kupieckim, ponad połowa respondentów w Europie Wschodniej (53,4%) przewiduje zwiększenie aktywnego zarządzania należnościami w najbliższych sześciu miesiącach, przede wszystkim poprzez częstsze wysyłanie monitów (przypomnień o zapłacie) i sprawdzanie zdolności kredytowej odbiorców. Polska i Słowacja (56% respondentów w każdym z tych krajów) mają najwyższy odsetek respondentów, którzy planują dokładniej sprawdzać zdolność kredytową swoich kontrahentów.

We wszystkich czterech krajach brak stabilności nastrojów ekonomicznych spowodował, że przeciętnie ponad 30% wartości należności międzyfirmowych jest spłacana z opóźnieniem, a około 2% pozostaje niespłacone. Najważniejszą przyczyną jest fakt, że kontrahentom brak środków do zapłaty. Na Słowacji zanotowano najwięcej problemów z przeterminowaniem należności krajowych (35,7% wartości przeterminowanych należności od kontrahentów krajowych: średnia z całego badania 31,6%).

Respondenci w Republice Czeskiej zanotowali najwyższy odsetek przeterminowanych należności od kontrahentów zagranicznych (32,9% wartości zaległych należności zagranicznych B2B: średnia z całego badania 26,3%). Całe badanie pokazało, że średnio 2,6% faktur krajowych B2B i 1,8% faktur zagranicznych kończyło się nie dotrzymaniem zobowiązań. Respondenci badania w Polsce wykazali najwyższe średnie wskaźniki zaległości płatniczych ze strony kontrahentów B2B (4,4% wartości należności krajowych B2B i 4,1% wartości należności zagranicznych B2B).

Zgodnie z wynikami badania sprzed pół roku, niewystarczająca dostępność środków finansowych była wskazywana, jako najistotniejsza przyczyna opóźnień w płatnościach ze strony kontrahentów B2B (87,3% respondentów wskazywało ją, jako najważniejszą przyczynę opóźnień w płatnościach krajowych, 71.0% opóźnień w płatnościach zagranicznych; w roku 2011: 80,4% krajowych i 69,5% zagranicznych). W najbliższej przyszłości nie przewiduje się zmiany tej sytuacji.

Thomas Langen, dyrektor regionalny Atradius Central Eastern Europe, stwierdził: "Z powodu głębokich problemów gospodarczych w licznych krajach tego regionu, niewypłacalność i zaległe płatności pozostają głównym problemem przedsiębiorstw w Europie. Ze względu na przewidywaną recesję gospodarczą w strefie Euro w 2012 roku, spodziewane jest znaczne spowolnienie realnego wzrostu PKB w Centralnej i Wschodniej Europie, w porównaniu z rokiem 2011. Mniejsze gospodarki ściślej związane ze strefą Euro, na przykład Węgry, których rynek krajowy jest słaby, są najbardziej narażone na trudności. Zarządzanie ryzykiem kredytowym oraz ochrona przedsiębiorstw przed niespłacanymi należnościami są niezbędne. Respondenci Barometru Praktyk Płatniczych firmy Atradius w znakomitej większości wydają się świadomi ryzyka, przed którym stoją, i podejmują działania niezbędne dla osiągnięcia sukcesu w trudniejszej sytuacji gospodarczej. Jako ubezpieczyciel należności, Atradius regularnie angażuje się w imieniu naszych klientów w działania zapobiegawcze naświetlone przez badanie, aby zapewnić stabilne przepływy finansowe".

Pełny raport przedstawiający wyniki czerwcowego Barometru Praktyk Płatniczych firmy Atradius dotyczący Europy Wschodniej można znaleźć w zakładce Publikacje na stronie Atradius.com.

Informacje o Firmie Atradius

Grupa Atradius oferuje ubezpieczenie kredytu kupieckiego, gwarancje i usługi windykacyjne na całym świecie. Ze 160 biurami w 45 krajach, Atradius posiada około 31% udziału w światowym rynku ubezpieczenia kredytów kupieckich. Atradius ma dostęp do informacji kredytowej na temat 100 milionów przedsiębiorstw na całym świecie i na tej podstawie wydaje ponad 20 000 decyzji limitowych dziennie. Oferowane produkty pomagają chronić przedsiębiorstwa na całym świecie przed ryzykiem związanym ze sprzedawaniem produktów i usług na kredyt.

Oficjalną, obowiązującą wersję niniejszego zawiadomienia stanowi tekst oryginalny sporządzony w języku źródłowym. Tekst tłumaczenia służy wyłącznie celom orientacyjnym/sporządzono wyłącznie dla celów ułatwienia zrozumienia zawiadomienia i należy interpretować go w odniesieniu do tekstu źródłowego, który jest jedyną wersją mającą skutki prawne.

KONTAKT:

Atradius Credit Insurance N.V. Spółka Akcyjna Oddział w Polsce