Zlecone: ISOF przyspiesza dzięki technologii SPDY

06.03.2012, 10:00aktualizacja: 06.03.2012, 10:00

Firma HEUTHES prowadzi obecnie intensywne prace badawczo-rozwojowe zmierzające do wykorzystania technologii SPDY w systemie ISOF. Technologia ta została opracowana przez Google i jest zaimplementowana w przeglądarce Chrome i serwerach aplikacji Google. Będąc rozszerzeniem protokołu HTTP znacznie przyspiesza jego pracę poprzez kompresję i agregacją transmisji. Umożliwia również uruchomienie dużej liczby połączeń, pozwala ustalać priorytety i blokować żądania w razie przeciążenia danego kanału. Więcej informacji technicznych o tej technologii można uzyskać na stronie dev.chromium.org/spdy.

Obecnie trwają testy wykorzystania SPDY w realnych warunkach i na wielką skalę w systemie ISOF. HEUTHES planuje wdrożenie tej technologii na serwerach systemu w II kw. 2012 roku. Na stacjach roboczych użytkowników nie będzie potrzeby wykonywania żadnych dodatkowych czynności.

Pewną barierą dla rozwoju tej technologii jest zdolność przeglądarek do obsługi SPDY. Obecnie dobrze obsługuje ten protokół przeglądarka Chrome (aktualna wersja 17.). Również wsparcie dla SPDY przewiduje fundacja Mozilla, zapowiadając wsparcie od mającej się ukazać wkrótce wersji 11. przeglądarki Firefox. Jedynie Microsoft nie jest przygotowany do jej użycia w przeglądarce Internet Explorer (na szczęście ma już niewielki, około 30% udział w rynku).

Pierwsze testy pokazują, że ISOF działa dużo sprawniej, zwiększona jest interakcyjność systemu. HEUTHES ma nadzieję, że SPDY będzie można również stosować w rozwiązaniach bankowych, takich jak: GRYFCARD, MULTICENTAUR i ISOF-WORKFLOW.

Więcej informacji znajduje się na stronie: http://www.isof.pl.

Źródło informacji: HEUTHES Sp. z o.o.

Data publikacji 06.03.2012, 10:00
Źródło informacji PAP