Rośnie prestiż zawodu kucharza - młodzi ambitnie walczą o sukces
Według wyników raportu "Polska na Talerzu 2015", aż 54% ankietowanych uznaje zawód szefa kuchni/kucharza za atrakcyjny. Większa świadomość konsumencka, zwracanie uwagi na jakość oraz panująca obecnie moda na gotowanie, to czynniki wpływające na tak pozytywną ocenę. Rodzi to także większe zainteresowanie zawodem wśród młodych osób, a te które już zdecydowały się rozwijać w tym kierunku, ambitnie walczą o najlepsze tytuły. Potwierdzeniem tej tendencji okazał się finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego pt. "Mistrzostwa Młodych Kucharzy", zorganizowanego przez firmę MAKRO Cash & Carry i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni ,w którym o miejsce na podium walczyło aż 12 zespołów. Wygrali je Przemysław Kopania i Kamil Przewdziecki, uczniowie stołecznej szkoły gastronomicznej. Miejsce drugie i trzecie wywalczyli przedstawiciele szkół gastronomicznych z Warszawy i Rybnika.