17 listopada polskie obchody 350-lecia Saint-Gobain

17.11.2015, 15:58aktualizacja: 17.11.2015, 15:58

Saint-Gobain 1
Światowy lider w branży budowlanej i jeden z największych inwestorów zagranicznych celebruje 350. rocznicę powstania pod hasłem: "350 powodów by wierzyć w przyszłość". "Polska jest dla nas zdecydowanie największym rynkiem w tej części Europy" – mówi Pierre-André de Chalendar, Prezes i Dyrektor Generalny Grupy Saint-Gobain.

Saint-Gobain została założona w 1665 roku przez Ludwika XIV, znanego jako Król Słońce, w celu przełamania ówczesnej dominacji Republiki Weneckiej w produkcji szkła. Udało się to osiągnąć dzięki zastosowaniu rewolucyjnej jak na tamte czasy metody odlewania, przez co francuska manufaktura szybko stała się pionierem w tej dziedzinie i głównym wytwórcą szkła w Europie. Taki rodowód czyni Grupę jedną z najdłużej funkcjonujących firm na świecie i jednocześnie najstarszym podmiotem notowanym na prestiżowym francuskim indeksie giełdowym CAC 40.

"Od momentu swojego powstania tworzyła, a następnie wdrażała nowatorskie rozwiązania, w które wpisany jest postęp oraz innowacja. To wszystko w połączeniu z wysoką kulturą pracy budowaną i kultywowaną przez pracowników spowodowało, że Saint-Gobain znajduje się na prestiżowej liście 100 największych globalnych innowatorów" - przypomina Pierre-André de Chalendar.

W połowie XIX wieku Saint-Gobain zaczęło rozwijać swoje zakłady poza granicami Francji. Pierwsze z nich powstały w Niemczech, we Włoszech i w Belgii. Kolejne, zakładane już w XX wieku utworzono m.in. w Brazylii, Stanach Zjednoczonych, Chinach oraz Indiach. W Polsce Grupa jest obecna od 1994 roku, a obchody rocznicowe odbywające się nad Wisłą zajmują szczególne miejsce na liście tegorocznych wydarzeń związanych z 350-leciem Saint-Gobain.

"Polska odgrywa kluczową rolę w strukturach Grupy, stanowiąc główną bazę rozwojową dla naszej działalności w Europie Środkowo-Wschodniej, a polskie zakłady są jednymi z najnowocześniejszych w całej Grupie Saint-Gobain" – podkreśla Pierre-André de Chalendar.

W trakcie polskich obchodów, w Sali Wielkiej Zamku Królewskiego w Warszawie, zaprezentowano raport "Czas wyzwań - czas odpowiedzi, czyli droga ku gospodarce o obiegu zamkniętym". Został on przygotowany w Fundacji Instytut na rzecz Ekorozwoju przez dr. Andrzeja Kassenberga we współpracy z dr. Wojciechem Szymalskim.

„Jednym z wyzwań postawionych przed nami było wyczerpujące omówienie koncepcji gospodarki o obiegu zamkniętym, czyli kluczowego zagadnienia ze sfery współczesnej ekonomii i ochrony środowiska, połączone z prezentacją głównych elementów działalności Grupy Saint-Gobain - mówi dr Andrzej Kassenberg. - Uznaliśmy, że dorobek firmy w zakresie budownictwa, zrównoważonej energetyki, przemysłu samochodowego, transportu i ochrony zdrowia wpisuje się bardzo dobrze w nowy światowy trend" – podsumowuje dr Kassenberg.

"O rozwoju społeczeństw decydują zasoby, które służą zapewnieniu żywności, wody, energii i surowców. Kluczową rolę w tym rozumowaniu odgrywa konstatacja, że ziemia jest fizycznie skończona, część jej zasobów jest nieodnawialna, a te odnawialne mają swoją granicę odnawialności. Firmy takie jak Saint-Gobain w swoich planach biorą pod uwagę zarówno megatrendy, jak i dynamicznie zmieniającą się sytuację środowiskową na świecie. Dostosowują się do zmian, poszukują właściwych rozwiązań, by z jednej strony zapewnić przedsiębiorstwu ekonomiczny rozwój, z drugiej, wypełniać zobowiązania wynikające z przyjętych zasad społecznie i ekologicznie odpowiedzialnego biznesu. budują w ten sposób zrównoważoną gospodarkę przyszłości” – przekonują autorzy raportu "Czas wyzwań - czas odpowiedzi, czyli droga ku gospodarce o obiegu zamkniętym".

Grupa Saint-Gobain zajmuje się przede wszystkim produkcją szkła na potrzeby budownictwa oraz przemysłu motoryzacyjnego, produkcją materiałów budowlanych: wełny szklanej i skalnej, płyt gipsowo-kartonowych, chemii budowlanej, instalacji wodociągowych i kanalizacyjnych i narzędzi ściernych. Zajmuje się także tworzeniem nowych rozwiązań do budowy domów, samochodów i innych przedmiotów potrzebnych człowiekowi w codziennym życiu. Na poszukiwanie innowacyjnych materiałów i rozwiązań Saint-Gobain przeznacza około 400 mln euro rocznie.

Grupa Saint-Gobain działa w 64 krajach świata i zatrudnia blisko 180 tys. pracowników. Jej obroty w 2014 roku wyniosły 41 mld EUR. Saint-Gobain w Polsce posiada dziś 25 zakładów, 60 punktów dystrybucji budowlanej i zatrudnia 6 tys. pracowników. Jej obroty w Polsce w 2014 roku wyniosły 3,9 miliarda PLN.

Data publikacji 17.11.2015, 15:58
Źródło informacji Centrum Prasowe PAP