Andersen ugruntowuje swoją obecność w Europie

08.07.2020, 12:32aktualizacja: 08.07.2020, 12:32

SAN FRANCISCO--(BUSINESS WIRE)-- Po okresie prowadzenia działalności pod markami Andersen Tax, Andersen Legal i Andersen Tax & Legal, kancelarie członkowskie Andersen Global w Europie będą reprezentowały jedną markę „Andersen”, pokazując jednolitą i spójną strategię tej globalnej firmy świadczącej usługi podatkowe i prawne. W dalszej części roku podobne zmiany marki przeprowadzone zostaną w innych regionach.

Zmiana ta została wprowadzona niedługo po tym, jak amerykańskie kancelarie członkowskie przemianowały się w minionym roku z marki „Andersen Tax” na „Andersen”. Kancelarie członkowskie w 12 europejskich krajach - na Cyprze, w Niemczech, Grecji, na Węgrzech, w Irlandii, we Włoszech, w Luksemburgu, Polsce, Portugalii, Hiszpanii, Szwajcarii i Wielkiej Brytanii - przyjmą markę Andersen. Przejście kancelarii OrienTax i Szabo Keleman & Partners stanowi debiut marki Andersen na Węgrzech. Ponadto kancelaria B.A. Tax Accountants będzie prowadzić działalność pod szyldem Andersen, dołączając do zespołu w Luksemburgu.

Na terenie Europy stowarzyszenie Andersen Global jest również obecne w Austrii, Bośni i Hercegowinie, Bułgarii, Chorwacji, Kazachstanie, Mołdawii, Holandii, Macedonii Północnej, Republice Kosowa, Rumunii, Serbii, na Słowacji, w Słowenii i Ukrainie za pośrednictwem kancelarii współpracujących, przy czym planowane jest rozszerzenie obecności w Europie Środkowej i Wschodniej, jak również w krajach skandynawskich.

Przyjęcie marki Andersen w Europie pokazuje pełny wachlarz globalnych usług, które oferuje to stowarzyszenie swoim klientom na całym świecie, w tym usług prawnych świadczonych w 86 krajach, z których 23 znajdują się w Europie.

„Nasza wspólna marka, Andersen, odzwierciedla naszą kulturę +jednej kancelarii+ i obejmuje wszystkie działania, jakie prowadzimy jako organizacja o zasięgu globalnym. Pokazuje nasze możliwości do oferowania najlepszych w swojej klasie usług i głębokie zaangażowanie w inwestycje w ludzi - powiedział Mark Vorsatz, przewodniczący Andersen Global i dyrektor naczelny Andersen. - Każda z kancelarii członkowskich i współpracujących stanowiących część naszego stowarzyszenia promuje działania zarządcze i zachowuje przejrzystość swojej działalności. Nasza ekspansja na skalę globalną nieustannie napędzana jest przez potrzeby klientów i świadomość, że możemy je spełnić, świadcząc naszym klientom usługi za pośrednictwem niezależnych podmiotów w sposób skoordynowany”.

Przyjęcie marki Andersen w Europie jest krokiem milowym dla tego międzynarodowego stowarzyszenia, które rozpoczęło swoją działalność w 2002 r., kiedy to 23 byłych partnerów kancelarii Arthur Andersen specjalizujących się w usługach podatkowych utworzyło kancelarię podatkową WTAS. W 2014 r. grupa zmieniła nazwę na Andersen Tax, co najlepiej pokazuję wartości i kulturę kancelarii, stawiającej na pierwszym miejscu klientów, działania zarządcze i przejrzystość działalności. Organizacja rozwijała się dynamicznie w Europie od momentu utworzenia Andersen Global (dawniej WTAS Global) przez amerykańską założycielską kancelarię członkowską Andersen Tax LLC w 2013 r. Obecność na rynku w regionie Europy rozpoczęła się od zaledwie dwóch lokalizacji w 2013 r., rozrastając się do ponad 50 lokalizacji, niemal 2000 specjalistów z zakresu prawa i podatków i ponad 300 partnerów.

„Wiele krajów i regionów, jak na przykład Wielka Brytania, nakłania biura rachunkowe do rozdzielenia praktyki w zakresie audytu finansowego i podatków w celu zapewnienia uczciwości i niezależności - powiedział Paolo Mondia, jeden z dyrektorów zarządzających na region Europy. - Mamy przewagę konkurencyjną na rynku europejskim, gdzie świadczenie połączonych usług podatkowych i prawnych w sposób niezależny jest rzadkością, a model ten został dobrze przyjęty przez naszych klientów”.

Andrea De Vecchi, dyrektor zarządzający na region Europy, dodał: „Poprzez oferowanie zarówno usług prawnych jak i podatkowych, możemy rozszerzyć naszą obecność w regionie i na świecie, udoskonalić naszą ofertę i bezproblemowo czerpać korzyści z zasobów kancelarii o zasięgu globalnym na rzecz naszych klientów”.

Do końca 2020 r. kancelarie członkowskie na całym świecie będą prowadzić działalność pod marką Andersen, podczas gdy to międzynarodowe stowarzyszenie będzie pogłębiało swoją obecność na najważniejszych rynkach, w tym w Afryce i na Bliskim Wschodzie. Wizja ta obejmuje opracowanie modelu specjalistycznych, najlepszych w swojej klasie usług świadczonych w sposób bezproblemowy na całym świecie.

Andersen Global jest międzynarodowym stowarzyszeniem skupiającym odrębne prawnie i niezależne kancelarie prawne i podatkowe z całego świata. Od czasu założenia w 2013 r. w Stanach Zjednoczonych przez kancelarię Andersen Tax LLC stowarzyszenie zwiększyło zasięg na całym świecie i obecnie skupia ponad 5 tys. specjalistów z kancelarii członkowskich i współpracujących w ponad 177 lokalizacjach.

Wersja źródłowa dostępna na stronie businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20200707005939/en/

Źródło: Andersen Global

KONTAKT: