Aplikacja lokalizacyjna dla nowego biznesu zwycięzcą Hackathonu Banku Pekao

26.02.2019, 13:38aktualizacja: 26.02.2019, 13:38

PAP/S.Leszczyński fot.1
Aplikacja dla małych i średnich przedsiębiorców, która analizując dane z terminali płatniczych oraz dane publiczne wyszukuje najlepsze lokalizacje dla nowego przedsięwzięcia, np. kawiarni lub sklepu – to pomysł, który dał 6-osobowemu zespołowi studenckiemu „Codersi2” zwycięstwo w Hackathonie Pekao Coders.

Był to pierwszy z cyklu hackathonów Banku Pekao S.A. W weekend 22-24 lutego na Wydziale Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego w szranki stanęło 10 kilkuosobowych drużyn, złożonych ze studentów stołecznych uczelni.

Przez dwie doby uczestnicy rywalizacji pracowali nad innowacyjnymi rozwiązaniami z wykorzystaniem danych z terminali płatniczych oraz innych zanonimizowanych danych udostępnionych przez Ministerstwo Cyfryzacji. Zadaniem było zaproponowanie rozwiązania lub opracowanie modelu, dzięki którym w łatwy i przystępny sposób właściciele terminali będą mogli analizować i przetwarzać dane pomagające w rozwijaniu biznesu.

Większość pomysłów była skierowana do małych i średnich firm. „Zanim przystąpiliśmy do zadania, zrobiliśmy wywiady z kilkoma zaprzyjaźnionymi przedsiębiorcami. To pomogło nam zdefiniować problem, a dopiero potem rozpoczęliśmy pracę nad zadaniem” – powiedział Michał, jeden z uczestników hackathonu. Jego zespół zaprezentował aplikację umożliwiającą optymalizowanie stanu magazynów sklepowych, wykorzystującą dane z terminali i czytników kodów, a także kas fiskalnych.

Zdaniem Karola, członka zwycięskiej drużyny Codersów2, takie inicjatywy są jedyną okazją, by nauczyć się pracy w realnym środowisku. „Zamiast siedzieć w domu i oglądać filmy, spędziliśmy czas tutaj, kodując. Samemu nigdy nie nauczymy się tyle, co razem. To symulacja prawdziwej pracy zawodowej” – powiedział.

II miejsce zdobyła drużyna Codersi3, w której większość stanowiły kobiety. „Nasz projekt ma przybliżyć bank do klientów. Opracowaliśmy platformę, na której przedsiębiorca mógłby przewidywać nie tylko swój zysk, ale i profil przyszłych klientów; mógłby bezpośrednio do nich targetować swoje reklamy, nad którymi nawet nie musiałby się zastanawiać” – wyjaśniła Katarzyna z Codersów3, studentka Wydziału Psychologii SWPS na kierunku „Projektowanie Interakcji Człowiek-Technologia”.

Jej zdaniem, coraz więcej kobiet studiuje informatykę i dziedziny związane z nowymi technologiami. „Myślę, że już około 50% osób związanych z projektowaniem interfejsów, z informatyką – to dziewczyny” – powiedziała. Jak wyglądała jej droga do nowych technologii? „Uwielbiałam fizykę, interesowałam się matematyką i chemią. Moje pierwsze studia były związane z medycyną, ale nie skończyłam ich, bo w trakcie poczułam, że to nie jest to, co chcę robić. Teraz jestem we właściwym miejscu” – mówiła studentka.

III miejsce w hackathonie Banku Pekao S.A. zajęła drużyna „We make buttons”, która zaproponowała małym przedsiębiorcom m.in. grę wykorzystującą dane z terminali płatniczych.

Warszawski hackathon to pierwszy z cyklu maratonów programowania Banku Pekao S.A. Uczestnicy w interdyscyplinarnych zespołach mierzyli się z postawionymi przed nimi zadaniami pod okiem grupy mentorów. Kolejne hackathony odbędą się w Lublinie, Krakowie, Poznaniu, Gdańsku, Rzeszowie, Łodzi i Wrocławiu. Finał cyklu zaplanowano na przełom października i listopada w Warszawie.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 26.02.2019, 13:38