Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Atmosfera ochronna jest masowo stosowana w pakowaniu produktów świeżych, ponieważ wydłuża okres przydatności do spożycia. Wydłużenie okresu przydatności wynika z zastosowania dwutlenku węgla, który tworzy barierę biostatyczną. Każde obniżenie zawartości dwutlenku węgla powoduje niekorzystne mikrobiologicznie zjawiska w produkcie.
Amerykanie, którzy w latach trzydziestych XX wieku wymyślili pakowanie produktów spożywczych z zastosowaniem atmosfery ochronnej, podkreślali jej zalety, jednak wskazywali również jej słabość polegającą na tym, że dwutlenek węgla jako czynnik aktywny w tej formie pakowania, jest wchłaniany przez zapakowany produkt, co osłabia barierę, a w konsekwencji powoduje szybsze namnażanie bakterii w żywności. Pomimo, że w 2011 r. zgłosili teoretyczne zastrzeżenie patentowe eliminujące tę słabość to nie opracowali opłacalnej technologii produkcji, która pozwoliłaby na jej zastosowanie w praktyce. Udało się to firmie Pomona Company, która swój wniosek patentowy zgłosiła w 2013 r. i od tego okresu wprowadziła na rynek produkt pod marką Absorber MEGA CO2, stosowany obecnie w produktach przeznaczonych na eksport.
Produktem zainteresował się angielski koncern opakowaniowy Linpac Packaging Production, z którym Pomona Company podpisała umowę na wdrożenie absorberów MEGA CO2 na rynku europejskim.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 12.08.2016, 15:53 |
Źródło informacji | Pomona Company Ltd |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Co trzecia kura w Polsce nie jest już hodowana w klatce
Już 1/3 kur znoszących jajka w Polsce jest utrzymywana w systemach alternatywnych do klatkowego - wynika z najnowszego raportu Stowarzyszenia Otwarte Klatki. Ponad 170 firm zadeklarowało rezygnację z jaj klatkowych, a prawie połowa z nich już się z tego wywiązała. Udział chowu klatkowego w Polsce spadł od 2014 r. o ponad 20 punktów procentowych.- 02.04.2025, 09:00
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Stowarzyszenie Otwarte Klatki
-
Zema Global wzmacnia ofertę analityczną wraz z przejęciem cQuant.io
- 02.04.2025, 08:59
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Business Wire
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ