Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Wielkanocny stół zastawiony tradycyjnymi potrawami został zaprezentowany podczas spotkania z dziennikarzami zagranicznymi i polskimi, które miało miejsce w Polskiej Agencji Prasowej w tym tygodniu. Była to jedna z imprez promujących spożycie mięsa wieprzowego i wołowego. Chodziło także o pokazania polskiej tradycji zagranicznym korespondentom.
O tym, że mięso jest niezbędne w diecie człowieka, gdyż jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, tłuszczu, witamin i różnych składników mineralnych - mówiła dr Bożena Grześ z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zwróciła uwagę, że każdy gatunek mięsa ma inne wartości odżywcze i odznacza się inną "smakowitością".
"Dawniej gospodynie na Święta przygotowywały pieczenie, pasztety, kiełbasy, szynki i inne wędliny wykorzystując stare rodzinne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Były to na ogół produkty charakterystyczne dla danego regionu. Przygotowywanie potraw zaczynało się kilka dni wcześniej, tak by stół na uroczyste śniadanie wielkanocne był okazały i bogaty" - zaznaczyła Grześ.
Najczęściej ze Świętami Wielkanocnymi kojarzy się biała kiełbasa, którą - jak wskazują dawne zapiski - już gościła na polskim dworze królewskim. Jak się ją wyrabia znali tylko najbardziej wtajemniczeni wędliniarze. Do dziś biała kiełbasa i żurek - to nieodłączny element Świąt.
Warto jednak zauważyć, że białą kiełbasę wytwarza się w różny sposób niekoniecznie stosując się do starych przepisów. Dlatego poznańscy rzemieślnicy postanowili zarejestrować swój produkt jako unikalny i złożyli w tej sprawie wniosek do Unii Europejskiej. Do produkcji takiej kiełbasy używa się tylko najwyższej jakości mięsa wieprzowego, doprawia się go czosnkiem, majerankiem solą i pieprzem i umieszcza w naturalnym jelicie. Wielkopolską kiełbasę odróżnia dodatek majeranku.
"Nie wykluczone, że już za miesiąc "kiełbasa biała parzona wielkopolska" uzyska unijne oznaczenie produktu regionalnego" - powiedział reprezentujący Związek Rzemiosła Polskiego oraz Ogólnopolski Cech Rzeźników i Wędliniarzy Jacek Marcinkowski.
Na Wielkanoc robiono także specjalne szynki, wędzono i gotowano wieprzowinę, przygotowywano pasztety, których miłośnikiem był król Jan III Sobieski.
Obecnie też można kupić wędliny wyrabiane według tradycyjnych recept, takie produkty najczęściej wytwarzane są przez małe firmy rzemieślnicze, a trzeba ich raczej szukać w małych sklepach niż w supermarketach.
Przy okazji prezentacji świątecznych potraw mięsnych, odbyła się konferencja prasowa, w której głównie poruszono sprawę eksportu polskiego mięsa na rynek UE, a także do krajów pozaunijnych. Wziął w niej udział wiceminister rolnictwa Jacek Bogucki, zastępca głównego lekarza weterynarii Jacek Kucharski oraz szefowie organizacji zrzeszających producentów mięsa.
Branża mięsna w ubiegłym roku osiągnęła dobre wyniki w eksporcie swoich produktów, zwłaszcza drobiu i wieprzowiny, mimo, że w naszym kraju wystąpiła grypa ptaków i afrykański pomór świń, który uniemożliwia wywóz tych gatunków mięsa do krajów trzecich - powiedział Bogucki.
Zdaniem Kucharskiego, polskie mięso jest dobrze postrzegane na świecie, ponieważ nasz przemysł jest nowoczesny; jakość mięsa jest stale kontrowana w zakładach przetwórczych jak również ma nad tą produkcję nadzór kontrola urzędowa.
Prezes Krajowej Rady Drobiarstwa Rajmund Paczkowski zwrócił uwagę na to, że branża drobiarska w ostatnich latach rozwijała się dynamicznie, w sumie za granicę wywozi się 40 proc. wyprodukowanego drobiu.
"Natomiast aż 90 proc. krajowej wołowiny trafia na rynki zagraniczne, mięso to pochodzi głównie z uboju rytualnego. Producenci wołowiny zainteresowani są wejściem na rynek chiński" - poinformował prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki.
Prezes "Polskiego Mięsa" Witold Choiński przekonywał, że Polska powinna być co najmniej samowystarczalna w produkcji wieprzowiny, a obecnie jest jej dużym importerem. Wiąże się to z potrzebą odbudowy stada trzody chlewnej. Jednak, aby było to możliwe, potrzebna jest odpowiednio duża skala produkcji polskich prosiąt.
Na konieczność edukacji młodego pokolenia dotyczącą wartości odżywczych i smakowych mięsa uwagę zwrócił Zbigniew Nowak ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy. Mówił także o potrzebie produkowanie wyrobów mięsnych - półfabrykatów, z których w krótkim czasie można przygotować danie. Dodał, że to zadanie głównie dla małych i średnich firm, które muszą być elastyczne.
Impreza została sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
Materiał powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Rzeźników i Wędliniarzy RP
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 13.04.2017, 15:52 |
Źródło informacji | Centrum Prasowe PAP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘPozostałe z kategorii
-
Image
Prof. Jacek Sierak z SGH: miasta nie wiedzą, jakich usług zdrowotnych będą potrzebować w przyszłości PAP
Władze miast powiatowych mają ograniczoną wiedzę, jeśli chodzi o to, jakie usługo zdrowotne będą u nich realizowane w przyszłości - wskazuje prof. Jacek Sierak, kierownik Katedry Ekonomiki i Finansów Samorządu Terytorialnego Szkoły Głównej Handlowej. „Są to inwestycje bezpośrednio miejskie, jak i innych podmiotów. W ostatnich latach duże miasta funkcjonowały w warunkach bardzo dużej niepewności finansowej. Trudno jest też zidentyfikować prawdziwą liczbę mieszkańców tych miast” - mówi ekspert.- 22.11.2024, 15:32
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
Projekt Baltica 2 przechodzi z fazy przygotowania inwestycji do realizacji PAP
„Trwają przygotowania lądowej części projektu. Rok 2027 to etap instalacji morskich turbin wiatrowych i oddanie całego przedsięwzięcia do eksploatacji. A późnej kilkadziesiąt lat efektywnej produkcji zielonej energii dla polskich odbiorców” – mówił Bartosz Fedurek, prezes zarządu PGE Baltica, podczas konferencji Offshore Wind Poland 2024. Baltica 2 jest wspólnym projektem PGE i Ørsted.- 22.11.2024, 14:04
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Kraj kontrastów. Kazachstan stawia na rozwój turystyki i zaprasza do odwiedzin
Od kosmopolitycznej stolicy Astany przez spokojny region Ałmaty z malowniczymi górami, rwącymi rzekami i krystalicznie czystymi jeziorami po mistyczne pustynie Mangystau oraz starożytne miasta Jedwabnego Szlaku - Kazachstan ma wiele do zaoferowania. I doskonale zdaje sobie z tego sprawę.- 22.11.2024, 13:16
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Ambasada Kazachstanu