Croma-Pharma umacnia swoją pozycję lidera innowacji w dziedzinie dermatologii funkcjonalnej

20.12.2016, 12:35aktualizacja: 20.12.2016, 12:35

Spółka zapewniła sobie prawa wyłącznego dystrybutora na 11 ważnych rynkach preparatu UNIVERSKIN, najbardziej innowacyjnej koncepcji w zakresie spersonalizowanej pielęgnacji skóry.

UNIVERSKIN - wyjątkowy, czerpiący z osiągnięć nowoczesnej nauki, przepisywany przez lekarzy preparat do pielęgnacji skóry, który łączy w sobie cechy kosmetyków do pielęgnacji i produktów stosowanych w dermatologii funkcjonalnej. Spersonalizowany preparat do pielęgnacji skóry UNIVERSKIN jest z powodzeniem stosowany przez dermatologów, chirurgów plastycznych i lekarzy medycyny estetycznej w 23 krajach świata.

WIEDEŃ, 20 grudnia 2016 r. /PRNewswire/ - Dążąc do dalszego rozwijania swojej działalności w zakresie terapii dermatologicznych, austriacka spółka Croma-Pharma GmbH zawarła kompleksową umowę licencyjno-dystrybucyjną z francuską firmą UNIVERSKIN SAS. Według wielu ekspertów z branży UNIVERSKIN to najbardziej innowacyjna, spersonalizowana koncepcja w zakresie pielęgnacji skóry obecnie dostępna na rynku. Terapia UNIVERSKIN jest już z powodzeniem stosowana przez ponad 500 dermatologów we Francji, jak również w 23 krajach na całym świecie.

(zdjęcie: http://mma.prnewswire.com/media/450867/Photo_1_Arampatzis_Prinz.jpg)

(zdjęcie: http://mma.prnewswire.com/media/450882/universkin_primum.jpg)

(zdjęcie: http://mma.prnewswire.com/media/450880/Universkin_1.jpg)

(zdjęcie: http://mma.prnewswire.com/media/450881/Universkin_3.jpg)

Umowa przewiduje przynajmniej ośmioletnią współpracę. Wyłączne prawa licencyjne i dystrybucyjne w odniesieniu do wszystkich produktów UNIVERSKIN dotyczą krajów europejskich, a ściślej Niemiec, Austrii, Francji, Polski, Hiszpanii, Portugalii i Holandii oraz niektórych krajów innych kontynentów, takich jak Australia, Kanada i Brazylia. Za pozyskanie tych praw Croma-Pharma zapłaciła wiele milionów euro, jednak dokładna kwota transakcji nie została ujawniona. Umowa wchodzi w życie 1 stycznia 2017 r.

W ramach swojej marki premium Princess®, która dystrybuowana jest wyłącznie za pośrednictwem dermatologów i w aptekach, Croma-Pharma oferuje kompleksową linię produktów w zakresie nieinwazyjnej i minimalnie inwazyjnej medycyny estetycznej. Oferta firmy obejmuje produkty na bazie kwasu hialuronowego, takie jak wypełniacze śródskórne, nici do liftingu, maseczki na twarz, serum i seria True Hyaluron. Obecnie w Europie i USA prowadzone są zakrojone na szeroką skalę badania w zakresie zatwierdzenia nowego produktu marki Croma opartego na botulinie, którego dopuszczenie do obrotu prawdopodobnie nastąpi w 2019 r. Jeśli chodzi o lekarzy, Croma oferuje pełny zakres znaczących terapii dermatologicznych z jednego źródła i nagradzanej jakości "Made in Austria" ("wszystko pod jedną marką"). Linia produktów Princess® z dziedziny medycyny estetycznej została opracowana i jest produkowana przez Croma-Pharma GmbH w siedzibie firmy w Leobendorf, niedaleko Wiednia.

Wyjątkowe połączenie hialuronowych wypełniaczy, nici do liftingu, preparatów botulinowych i nowoczesnych produktów do pielęgnacji skóry zapewnia dostosowane do indywidualnych potrzeb i długotrwałe rezultaty w zakresie minimalnie inwazyjnych medycznych terapii ograniczających efekty starzenia.

Dr Charalampos Arampatzis, dyrektor generalny i współwłaściciel UNIVERSKIN SAS: "Dzięki tej obiecującej współpracy z Croma-Pharma usprawniamy swoją strukturę sprzedaży na ważnych rynkach i znacząco podnosimy wartość handlową UNIVERSKIN, korzystając z wysoko cenionej wiedzy tej rodzinnej firmy, której działalność bazuje na innowacjach".

Mgr farm. Andreas Prinz, dyrektor generalny i współwłaściciel Croma-Pharma GmbH: "Dzięki UNIVERSKIN możemy wprowadzić do swojej oferty najbardziej innowacyjną koncepcję w zakresie spersonalizowanej pielęgnacji skóry oraz wyjątkowy system edukacji medycznej. W ten sposób Croma-Pharma umacnia swoją pozycję czołowego innowatora w zakresie nieinwazyjnej i minimalnie inwazyjnej medycyny estetycznej".

UNIVERSKIN SAS:

UNIVERSKIN to prywatna firma dermatologiczna oferująca pionierskie rozwiązania, założona w 2006 r. i mająca siedzibę w Sophia Antipolis we Francji. Zespół założycieli i kierowników UNIVERSKIN składa się z dermatologów, chirurgów plastycznych, farmaceutów, biologów, chemików i anatomopatologów.

UNIVERSKIN inwestuje znaczne kwoty w badania i rozwój, dążąc do zrewolucjonizowania pielęgnacji skóry i zmiany myślenia lekarzy, tak aby bardziej koncentrowali się na skórze niż na narzędziach jej pielęgnacji dzięki łatwości podawania, zwiększonej skuteczności i lepszej tolerancji ze strony pacjenta. UNIVERSKIN przenosi do dziedziny pielęgnacji skóry myślenie właściwe dla medycyny - medyczną analizę skóry wykonywaną przez odpowiednio przeszkolonych lekarzy, dobór składników aktywnych, stężenia i długości aplikacji, a następnie monitorowanie efektów terapii. Po raz pierwszy lekarz może zaplanować minimalistyczną, opartą na wynikach klinicznych terapię pielęgnacyjną skóry, która daje realne rezultaty przy użyciu tylko jednego produktu.

Specjalnie przeszkoleni lekarze wykonują analizy medyczne w celu opracowania formuły odpowiedniej dla danego pacjenta. Pozwala to na dobór właściwych składników aktywnych spośród 19 dostępnych substancji opracowanych i wyprodukowanych we Francji, będących owocem ośmioletnich badań. Lekarz dobiera składniki i stężenie, a pacjent otrzymuje swobodę w zakresie doboru faktury. Możliwe jest uzyskanie do 1159 różnych formuł w 57 stężeniach. Przygotowanie zajmuje mniej niż dwie minuty. W tym czasie pod okiem lekarza i w obecności pacjenta poprzez mieszanie składników uzyskuje się odpowiednią formułę pielęgnacyjną. Z czasem preparat coraz ściślej dostosowuje się do stylu życia, wieku i stanu skóry pacjenta oraz czynników sezonowych i środowiskowych.

Croma-Pharma GmbH:

Założona w 1976 roku firma Croma-Pharma to działająca na rynkach całego świata rodzinna firma farmaceutyczna z siedzibą w Leobendorf w Austrii. Croma-Pharma należy do najbardziej innowacyjnych firm rozwojowego rynku minimalnie inwazyjnej medycyny estetycznej (MIAM).

W ramach marki premium Princess® Croma oferuje maseczki do twarzy, serum, wypełniacze śródskórne i nici do liftingu. Jej produkty dystrybuowane są wyłącznie przez lekarzy i apteki. Croma-Pharma, która od początku swojej działalności wyprodukowała już 6 milionów fabrycznie wypełnianych strzykawek i ponad 150 milionów niewypełnianych strzykawek jest czołowym producentem produktów na bazie kwasu hialuronowego. Spółka zawdzięcza swój sukces działalności badawczo-rozwojowej prowadzonej w siedzibie w austriackim mieście Leobendorf. Zarząd spółki ma jasno określoną wizję wprowadzania wysokiej jakości technologii i śmiało korzysta z okazji pozyskiwania licencji i dokonuje przejęć innych spółek, które stanowią uzupełnienie dla jej działalności. Croma-Pharma zatrudnia obecnie ok. 310 osób i posiada 11 filii. Dzięki umowom dystrybucyjnym jej produkty oferowane są w przeszło 70 krajach. Croma-Pharma jest również laureatem licznych nagród, a w 2016 roku obchodzi 40. rocznicę swojego powstania.

Więcej informacji o firmie Croma-Pharma: http://www.croma.at

Zdjęcia: Croma/Feelimage Matern

Zdjęcie nr 1: dr Charalampos Arampatzis, mgr Andreas Prinz, podpisanie umowy

Zdjęcia: UNIVERSKIN