Czym jest usługa fulfillment i dlaczego warto się na nią zdecydować?

24.01.2023, 15:12aktualizacja: 01.02.2023, 08:31

Stock
Fulfillment to kompleksowa usługa z zakresu działań logistycznych i transportowych. Mogą się na nią zdecydować zarówno mniejsi, jak i więksi przedsiębiorcy. Ten typ outsourcingu pozwala na dokładne skupienie się na prowadzeniu działalności poprzez powierzenie części obowiązków specjalistycznym firmom. Co warto wiedzieć o takim rozwiązaniu?

Z czym wiąże się prowadzenie biznesu online?

W ostatnich latach handel elektroniczny zyskał na popularności. Powstaje coraz więcej mniejszych i większych biznesów w sieci. Jednak prowadzenie sprzedaży internetowej to coś więcej niż tylko wystawianie produktów na konkretnej domenie. Z tym rodzajem działalności wiąże się znacznie więcej obszarów, spośród których można wyróżnić:

• Logistyka i transport - wlicza się w to nie tylko samą wysyłkę produktów, ale także konieczność magazynowania towarów, współpracę z dystrybutorami i firmami kurierskimi, obsługę zwrotów i reklamacji;
  • Księgowość - każda działalność gospodarcza w Polsce wymaga zarejestrowania. Z tym zaś powiązana jest sieć różnych działań, takich jak rozliczanie podatków, prowadzenie dokumentacji czy archiwizacja;
  • Marketing - promocja sklepu internetowego to niezwykle istotny obszar prowadzenia biznesu. Z uwagi na dużą konkurencję sprzedawcy powinni należycie zadbać o ten obszar, w szczególności zaś o marketing internetowy. Istotne są takie działania jak prowadzenie bloga, social mediów, copywriting czy usługa newslettera;
  • Działalność internetowa - założenie sklepu online wymaga wykupienia konkretnej domeny oraz prowadzenia sklepu, czyli wstawiania produktów, uzupełniania o opisy, tworzenie intuicyjnego formularza zakupowego itp.

Jak widać, ze sprzedażą online wiąże się wiele różnych aspektów. Na szczęście obecnie powstają w tym zakresie różnorodne rozwiązania, które bazują na outsourcingu pewnych obszarów biznesowych. Jednym z nich jest właśnie fulfillment, który odnosi się do logistyki.

Usługa fulfillment dla biznesu - co warto o niej wiedzieć?

Jedną z firm, która świadczy tego typu usługi, jest InPost. Przedsiębiorcy mogą dowiedzieć się wszystkiego na stronie https://inpost.pl/fulfillment - tam również można skontaktować się z opiekunem klienta, który przedstawi ofertę uwzględniającą potrzeby konkretnego sprzedawcy. Na samym początku jednak warto się dowiedzieć, na czym ona dokładnie polega.

Fulfillment InPost jest kompleksową obsługą zamówień w sklepie internetowym. To innowacyjne rozwiązanie, które pozwala na zlecenie obsługi logistyki od magazynowania aż po wysyłkę produktów klientom. Co jeszcze w chodzi w zakres usługi?

• Integracja z systemem informatycznym sklepu internetowego,
  • Magazynowanie towarów,
  • Pakowanie przesyłek,
  • Wydawanie paczek do doręczenia,
  • Dostawa produktów do klienta,
  • Obsługa zwrotów.

Ważnym aspektem zarządzania logistyką jest posiadanie magazynów i sortowni w centralnym miejscu w kraju, z którego łatwiej dystrybuować produkty do różnych zakątków kraju. InPost dzięki temu w ramach swojej usługi gwarantuje, że zamówienia złożone do godziny 20:00 trafią do odbiorcy już w następnym dniu roboczym. Dzięki temu sprzedawcy mogą spełniać oczekiwania klientów, szczególnie te powiązane z szybką dostawą.

Zalety korzystania z usługi fulfillment

InPost Fulfillment działa w różnych branżach, takich jak moda, zdrowie i uroda, chemia domowa czy elektronika. Przekłada się to na możliwość podjęcia współpracy z wieloma właścicielami sklepów internetowych. Sprzedawcy również czerpią wiele korzyści na tej usłudze. Poza szybką dostawą, zalicza się do nich także:

• Oszczędność czasu i pieniędzy - obowiązki związane z obszarem logistyki są delegowane, dlatego można przeznaczyć więcej czasu na prowadzenie biznesu. Znikają również koszty magazynowania i zatrudniania pracowników do obsługi wysyłki.
  • Usługi dodatkowe - wlicza się w nie wsparcie opiekuna klienta w całym procesie, a także możliwość dostosowania produktów i przesyłek do wymagań klientów (np. zagranicznych).

Fulfillment to rodzaj outsourcingu, który pozwala na zaoszczędzenia czasu i kosztów ponoszonych na magazynowanie produktów i wysyłkę. Jednym z takich usługodawców na polskim rynku jest firma InPost. Dzięki temu sprzedawcy mogą zlecić cały proces obsługi zamówień profesjonalistom.

Źródło informacji: Inpost

Data publikacji 24.01.2023, 15:12