Finanse: Zarobki palaczy idą z dymem

18.09.2015, 18:07aktualizacja: 18.09.2015, 18:07

Dla palaczy, którzy uzyskują dochody w wysokości minimalnego wynagrodzenia, wydatki na wyroby tytoniowe stanowią dzisiaj nawet 1/3 zarobków. E-papierosy umożliwiają osobom o najniższych dochodach zaspokajanie potrzeb wynikających z uzależnienia od nikotyny za pomocą wielokrotnie tańszej i mniej szkodliwej używki.

Jak wynika z danych Ministerstwa Finansów średnia ważona detaliczna cena sprzedaży papierosów w 2014 r. wyniosła 644,42 złotych w przeliczeniu na 1 000 sztuk papierosów, tj. 12,88 PLN za paczkę 20 szt. papierosów. Średnia konsumpcja papierosów wśród osób palących wynosi 18 szt. papierosów dziennie, co oznacza, że średnie miesięczne wydatki palacza w Polsce związane z zaspokajaniem głodu nikotynowego wynoszą około 348 złotych miesięcznie.

"Osoba zarabiająca minimalne wynagrodzenie, a takich osób w Polsce jest 8,8% wśród wszystkich zatrudnionych, która jest uzależniona od nikotyny, wydaje na papierosy blisko 1/3 miesięcznego wynagrodzenia (27%)" - wylicza Jerzy Jurczyński ze stowarzyszenia eSmoking Association.

Zgodnie z najnowszymi danymi GUS, minimalne wynagrodzenie miesięczne wynosi obecnie ok. 1 286 złotych. Przeciętne miesięczne wynagrodzenie brutto w sektorze przedsiębiorstw wynosi w Polsce 4 025 złotych tj. około 2 870 złotych netto. Najwięcej osób zatrudnionych w Polsce (11,1%) zarabia między 3 895 złotych a 4 674 złotych brutto. Jeśli są oni osobami palącymi, wydają na papierosy tradycyjne 12,5% - 10,5% miesięcznych zarobków.

"Dla osób najmniej zarabiających, papierosy elektroniczne są wielokrotnie tańszą i zarazem wielokrotnie mniej szkodliwą alternatywą. Niska cena papierosów elektronicznych przeciwdziała też rozwojowi szarej strefy wyrobów tytoniowych - umożliwia osobom o najniższych dochodach na zaspokajanie potrzeb wynikających z uzależnienia od nikotyny z wykorzystaniem legalnej alternatywnej używki" - mówi Jerzy Jurczyński z eSmoking Association.

Średnie wydatki miesięczne związane z używanie papierosa elektronicznego wynoszą 40 - 100 złotych. Zakup urządzenia to jednorazowy wydatek od kilkudziesięciu do kilkuset złotych w zależności od marki i modelu produktu.

eSmoking Association: www.esmokingassociation.com

Data publikacji 18.09.2015, 18:07