FINSKILLS2019: III Konferencja Sektorowej Rady ds. Kompetencji Sektora Finansowego pod hasłem "Cyfrowa transformacja sektora finansowego: postawmy na umiejętności!"

01.07.2019, 11:56aktualizacja: 01.07.2019, 11:56

FINSKILLS2019 (1)

Już po raz trzeci przedstawiciele sektora finansowego i edukacji spotkali się na Dorocznej Konferencji Sektorowej Rady ds. Kompetencji Sektora Finansowego FINSKILLS 2019. Prace Rady koordynuje Warszawski Instytut Bankowości w partnerstwie ze Związkiem Banków Polskich i Polską Izbą Ubezpieczeń. Jej członkami są reprezentanci banków, ubezpieczycieli, organizacji branżowych, związków zawodowych, uczelni i firm szkoleniowych.

Hasło przewodnie FINSKILLS 2019 brzmiało: „Cyfrowa Transformacja Sektora. Postawmy na Umiejętności!”. Wśród prelegentów Rada gościła m.in. guru w dziedzinie sztucznej inteligencji dr Aleksandrę Przegalińską, dyrektora zarządzającego Accenture Jacka Borka, który zaprezentował raport Future Workforce Survey oraz przedstawicielkę Europejskiej Federacji Bankowej odpowiedzialną za cyberbezpieczeństwo Alexandrę Maniati. Tematyka cyfrowego środowiska pracy była też przedmiotem panelu dyskusyjnego, w którym przedstawiciele sektora dzielili się dobrymi praktykami ze swoich instytucji. Główne przekazy płynące z tej części konferencji to m.in.: sztuczna inteligencja i roboty nie zastąpią człowieka w pracy, nowe rozwiązania oparte są na współpracy człowieka ze sztuczną inteligencja, podnoszą efektywność i tworzą nowe miejsca pracy. Przykłady dobrych praktyk prezentowali przedstawiciele banków zarówno w panelach, jak i na stoiskach w foyer konferencyjnym. O tym, jak technologie pomagają w tworzeniu przyjaznego środowiska pracy można było usłyszeć od przedstawicieli BGK, BNP Paribas, ING, mBanku, PKO PB.

Dynamiczne zmiany wymagają od ludzi i organizacji ciągłego doskonalenia i uczenia się przez całe życie. Tej tematyce poświęcony był panel dyskusyjny moderowany przez animatorkę Rady Mariolę Szymańską-Koszczyc, pod hasłem: „Zintegrowana Strategia Umiejętności. Nowy Program dla Polski: Umiejętności, Głupcze. Jak ożywić uczenie się przez całe życie w sektorze finansowym”. Panel poprzedzony był wystąpieniem przedstawiciela Ministerstwa Edukacji Narodowej - Macieja Lasoty, który przedstawił aktualny stan prac nad nową Zintegrowaną Strategią Umiejętności dla Polski. Strategia ma zostać przyjęta przez rząd do końca bieżącego roku. Sektorowa Rada ds. Kompetencji zaproponuje opracowanie Strategii Umiejętności dla Sektora Finansowego.

Czy wyzwaniom rynku pracy 4.0 sprostają uczelnie, przygotowujące przyszłych bankowców i finansistów? Na to pytanie odpowiedział w swoim wystąpieniu członek Sektorowej Rady, przewodniczący Fundacji Rektorów Polskich prof. Jerzy Woźnicki. Liniowy model: edukacja – zatrudnienie – kariera nie jest już aktualny i wystarczający, aby sprostać wyzwaniom przyszłości. Ważnym zadaniem szkół wyższych staje się edukacja dla przyszłości i odejście od nauczania na rzecz uczenia się.

Tematyka poruszana w trakcie konferencji FINSKILLS 2019 jest obecna na co dzień w pracach Sektorowej Rady ds. Kompetencji Sektora Finansowego. Bazując na wynikach pierwszego branżowego Bilansu Kapitału Ludzkiego, Rada realizuje szereg inicjatyw w trzech priorytetowych obszarach: przygotowanie kadr do cyfrowego środowiska pracy, współpraca międzypokoleniowa i uczenie się przez całe życie.

Więcej: www.rada.wib.org.pl

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE