Firma Mori Building planuje otwarcie jesienią wieży na stacji Toranomon Hills

25.01.2023, 09:13aktualizacja: 25.01.2023, 09:19

Nowa wieża znacznie zwiększy potencjał Toranomon Hills – węzła komunikacyjnego, który łączy centrum Tokio ze światem – i przyspieszy jego ewolucję w stronę nowego węzła międzynarodowego i ośrodka globalnego biznesu.

TOKIO -- (BUSINESS WIRE) -- Firma Mori Building Co., Ltd., czołowy japoński deweloper krajobrazów miejskich, zapowiedziała dziś otwarcie jesienią 49-piętrowej wieży Toranomon Hills Station Tower. Za kierownictwo projektu odpowiada Stowarzyszenie na Rzecz Przekształcenia Urbanistycznego Dzielnicy Toranomon 1 & 2 Chome, którego firma Mori Building jest wiodącym członkiem. Wraz z powstaniem wieży Toranomon Hills Station Tower, która obecnie jest w fazie ścisłej integracji ze stacją Toranomon Hills, cała dzielnica Toranomon Hills, która rozwija się i w niebywałym tempie ewoluuje w stronę nowego centrum międzynarodowego i ośrodka globalnego biznesu, stanie się swoistym miastem, którego rozmach i wpływy będą porównywalne z Roppongi Hills.

Ta informacja prasowa zawiera multimedia. Pełna treść informacji prasowej znajduje się tutaj: https://www.businesswire.com/news/home/20230123005240/pl/

Toranomon Hills Station Tower to wielofunkcyjna wieża o wysokości 266 metrów, licząca 49 kondygnacji naziemnych i cztery podziemne. W ramach integracji całego projektu ze stacją Toranomon Hills, leżącą na linii tokijskiego metra Hibiya, dopełnieniem wieży będzie duży i tętniący życiem plac przy stacji oraz szeroki na 20 metrów podest dla pieszych, umieszczony nad aleją Sakurada-dori (drogą krajową nr 1), umożliwiający dojście do Placu Owalnego należącego do Toranomon Hills Mori Tower. Dzięki wzmocnieniu i rozwinięciu miejscowej wielopoziomowej sieci transportowej na powierzchni, pod ziemią i na poziomie podestu, wieża zwiększy znaczenie Toranomon Hills jako węzła komunikacyjnego i ożywi całą dzielnicę, usprawniając przepływy pieszych.

W ofercie wieży znajdą się światowej klasy biura, a także obiekty handlowe zintegrowane z placem przy stacji oraz hotelem, którego marka zadebiutuje w Tokio. Na najwyższym poziomie wieży będzie mieścił się Tokyo Node - interaktywny obiekt komunikacyjny obejmujący hale, galerie, basen, restauracje i inne obiekty, dysponujący potencjałem kreowania nowych wartości, pomysłów oraz domen wykraczających poza świat biznesu i nastawiony na dzielenie się kreatywnością ze światem.

Obszar Toranomon Hills zwiększy się do 7,5 ha, a powierzchnia budynków będzie wynosić łącznie 800 tys. m2 po otwarciu wieży Toranomon Hills Station Tower jesienią 2023 roku. Obszar ten stopniowo ewoluuje w stronę zróżnicowanego użytkowo kompleksu, zintegrowanego z infrastrukturą miejską w postaci dróg i metra, którego znaczenie będzie porównywalne z epokową realizacją Mori Building: Roppongi Hills.

Otwarte i ożywione „Atrium w stacji”, powstałe w następstwie zintegrowanej zabudowy stacji i jej otoczenia

Station Atrium (2000 m2) to wysoka na trzy piętra sklepiona przestrzeń typu atrialnego, skupiająca w sobie skoordynowane i dopełniające się funkcje miejskie i transportowe.

Bezpośrednie połączenie Station Atrium z placem przy stacji oraz pobliskimi obiektami rozrywkowymi i handlowymi sprawia, że dzięki stałemu napływowi ludzi przestrzeń ta tętni życiem od rana do wieczora.

Duży podest dla pieszych w kształcie litery T o szerokości 20 metrów nad trasą przelotową

Duży podest dla pieszych w kształcie litery T o szerokości 20 metrów będzie przebiegał nad aleją Sakurada-dori (drogą krajową nr 1) i będzie połączony z owalnym placem przy Toranomon Hills Mori Tower. Nadziemny pasaż prowadzący przez wieżę to główna trasa ruchu pieszego w linii wschód-zachód, biegnąca przez dzielnice i trasę przelotową. Stanowi realizację koncepcji bezpiecznej przestrzeni miejskiej dzięki rozdzieleniu ruchu pieszych i pojazdów oraz będzie pełnić rolę placu łączącego ze sobą ludzi w Toranomon Hills.

Interaktywny obiekt komunikacyjny łączący Tokio ze światem: Tokyo Node

Najwyższe piętra wieży Toranomon Hills Station Tower (piętra od 45. do 49. i częściowo piętro 8.) będą siedzibą Tokyo Node – interaktywnego obiektu komunikacyjnego o powierzchni 10 tys. m2.

Z głównego holu i trzech galerii będzie można korzystać osobno lub w ramach jednej wizyty w zintegrowanym kompleksie. Na dachu zostanie otwarty podniebny ogród, basen i dwie restauracje zatrudniające światowej klasy kucharzy, w tym serwująca dania z grilla jadłodajnia prowadzona przez Kei Kobayashiego – pierwszego azjatyckiego kucharza, któremu przyznano trzy gwiazdki Michelin w Paryżu. Znajdujące się na 8. piętrze laboratorium dodatkowo zwiększy potencjał obiektu jako bardzo funkcjonalnej i niepowtarzalnej przestrzeni przeznaczonej do komunikacji i dzielenia się wiedzą, całkowicie różniącej się od tradycyjnych obiektów konferencyjnych i bankietowych.

Ponadto Tokyo Node będzie pełnił funkcję platformy szerzenia wiedzy dla całego obszaru Toranomon Hills, dzięki czemu stanie się on „komunikacyjnym hubem”, przyciągającym doświadczonych i wpływowych ludzi z całego świata w celu tworzenia biznesu i innowacji o światowym zasięgu.

Nowa przestrzeń biurowa łącząca ludzi - odpowiedź na zróżnicowane potrzeby i nowe style pracy

Przestrzeń biurowa znajdująca się na piętrach: 9., 10. oraz 15.–44. (w sumie na 32 kondygnacjach) oferuje przestrzeń wynajmowaną o łącznej powierzchni 107 tys. m2 oraz standardowe piętra o powierzchni około 3400 m2, w tym bezkolumnowe przestrzenie mierzące 18,5 m od trzonu po powierzchnię okienną, uwzględniające zróżnicowane style pracy i inne potrzeby firm o zasięgu światowym.

Dodatkowo osiem „stref przyciągania” będzie wyposażonych w przestrzenie typu atrium i klatki schodowe łączące ze sobą górne i dolne piętra, aby sprzyjać komunikacji i współpracy między pracownikami oraz tworzyć bardziej dynamiczne i kreatywne miejsca pracy.

Obiekty handlowe zaspokajające potrzeby biznesowe i życiowe światowych graczy

Przestrzeń handlowa o powierzchni 14 400 m2 będzie zajmować dziewięć pięter (od B2 do 7.) i mieścić około 80 sklepów zaspokajających potrzeby związane z pracą i życiem codziennym światowych graczy – w tym pracowników biurowych i mieszkańców.

Rynek w kształcie litery T (27 sklepów, około 3000 m2) będzie od rana do wieczora (od 7:00 do 23:00) pełen ludzi odwiedzających restauracje, delikatesy i sklepy. Restauracje będą oferować wysokiej klasy dania w rozsądnej cenie, przyrządzane często przez renomowanych szefów kuchni i cukierników, w tym posiadaczy certyfikatów Michelin lub Bib Gourmand.

Hotel Toranomon Hills: pierwszy w Tokio hotel należący do Unbound Collection by Hyatt

Pierwsze piętro oraz piętra od 11. do 14. zajmie Hotel Toranomon Hills z 205 pokojami gościnnymi, w tym standardowymi pokojami o powierzchni od około 27 m2 do 34 m2. Hotel będzie reprezentował markę „The Unbound Collection by Hyatt”, debiutującą w Tokio jako część „Independent Collection”.

Hotel będzie pełnił funkcję „miejskiego salonu Toranomon”, podejmując gości w swojej restauracji, kawiarni i foyer z wyjściem na miasto.

Osobą odpowiedzialną za obsługę kulinarną i napoje w hotelowej kawiarni i restauracji będzie Sergio Herman. Dla tego urodzonego w Niderlandach wieloletniego posiadacza certyfikatu Michelin będzie to pierwsza przygoda z Japonią.

Czołowi światowi architekci, projektanci i artyści

• Projekt: Shohei Shigematsu (OMA)

Dla firmy OMA projekt wieży Toranomon Hills Station Tower był pierwszym wielkoskalowym projektem architektonicznym zrealizowanym w Tokio. Projekt opiera się na koncepcji „Pasa aktywności”, czyli urbanistycznej osi biegnącej od alei Shintora-dori do obszaru Akasaka/Toranomon, tworzącej symboliczne miejsce spotkań i interakcji ludzi.

• Projekt hotelu (wnętrze): Space Copenhagen

Projekt wnętrza hotelu jest autorstwa Space Copenhagen, duńskiej firmy zajmującej się wystrojem wnętrz, dla której będzie to pierwsze wnętrze stworzone w Japonii.

Uzyskane liczne światowe certyfikaty środowiskowe

Obszar Toranomon Hills otrzymał wstępny certyfikat Platinum, najwyższy rangą w kategorii ND w systemie LEED.

Biura i obiekty handlowe w wieży Station Tower otrzymały wstępny certyfikat Platinum w kategorii BD+C:CS oraz wstępny certyfikat WELL i zgodnie z oczekiwaniami mają otrzymać najwyższy certyfikat Platinum po ukończeniu projektu. Jest to największa wstępnie certyfikowana nieruchomość w Japonii, nie licząc Azabudai Hills.

Ponadto od momentu ukończenia wieża będzie zasilana w 100% ze źródeł odnawialnych zgodnie ze standardem RE100.

Wersja źródłowa dostępna na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20230123005240/pl/

Źródło: Mori Building Co., Ltd.

KONTAKT:

Saori Asano