To już 35 lat - jubileusz firmy HEUTHES

12.04.2024, 10:46aktualizacja: 12.04.2024, 10:48

HEUTHES
Firma HEUTHES została założona jako spółka z o.o. 29 marca 1989 roku, a swą działalność rozpoczęła 1 września 1989 r. Podczas zakładania spółki został wniesiony kapitał założycielski w wysokości 1,5 mln zł co stanowiło wówczas równowartość 150 USD. Firma powstała jako nieformalna grupa programistów pod nazwą HEUTHES The Software Group of Wojciech Grzybek. Początkowo programiści pracowali w różnych firmach współpracujących w tworzeniu oprogramowania. Jednak niezależenie od tego, gdzie powstawały programy, sygnowane były już znakiem HEUTHES.

„Kiedy powstawała firma HEUTHES nie było jeszcze Internetu i do dystrybucji oprogramowania wykorzystywano BBS, modemy oraz linie telefoniczne. W taki sposób pracowało się ponad 30 lat temu przed upowszechnieniem sieci. Dzisiaj HEUTHES tworzy najbardziej zaawansowane technologie, programy i aplikacje” - Wojciech Grzybek, prezes zarządu HEUTHES Sp. z o.o.

Pierwszym produktem stworzonym w firmie był język opisu informacji wraz z kompilatorem i przeglądarką HEUTHES, który można określić jako poprzednika współczesnych stron WWW. Natomiast pierwszą ważną datą w rynkowej działalności firmy był rok 1990, kiedy to HEUTHES wdrożył system ROR (bankowy system obsługi kont osobistych) w 43 oddziałach Pomorskiego Banku Kredytowego w Szczecinie (obecnie Pekao SA), a następnie w 60 kolejnych oddziałach zarówno PBKS SA (obecnie Pekao SA), jaki i innych, dużych banków, jak np. Powszechny Bank Gospodarczy (obecnie Pekao S.A.).

Najdłużej działającym systemem firmy HEUTHES jest GRYFBANK, który został wdrożony w 1992 roku i w dalszym ciągu jest rozwijany dla codziennej pracy tysięcy pracowników banków. Tak długi okres użytkowania jest możliwy dzięki implementacji w systemie najważniejszej technologii firmy - KOBADIBUS (ang. Knowledge Base Driven Banking System - Sterowany Bazą Wiedzy System Bankowy), która umożliwia swobodne definiowanie produktów bankowych wraz z zasadami ich działania i księgowania. Bank może samodzielnie przygotować i następnie zaoferować klientom nowe, różnorodne produkty z minimalnym udziałem producenta oprogramowania. W takim podejściu do budowania systemów informatycznych zawiera się filozofia HEUTHES mówiąca o uzyskiwaniu przewagi funkcjonalnej i rynkowej dzięki przewadze technologicznej.

Dobra współpraca z bankami była fundamentem powstania kolejnego, autorskiego rozwiązania HEUTHES - systemu GRYFCARD, który wspiera banki w rozliczaniu operacji dokonywanych kartami płatniczymi. Pozwala na automatyzację obsługi procesów kartowych, obsługę większej liczby klientów, a także ma bezpośredni wpływ na usprawnienie pracy i redukcję kosztów działania banku oraz bezpieczeństwo funkcjonowania kart płatniczych. Pierwsze wdrożenie systemu GRYFCARD rozpoczęło się w 1994 r. w Pomorskim Banku Kredytowym w Szczecinie (obecnie Pekao SA).

Kolejnym ważnym systemem w historii firmy jest również MULTICENTAUR PAYMENT HUB. To rozwiązanie, które tworzy połączenie pomiędzy wszystkimi systemami w banku i główny „hub transakcyjny” pośredniczący w komunikacji z otoczeniem Banku i jego Klientem. System MULTICENTAUR PAYMENT HUB pracuje w bankach od 1996 r. i jest stale rozwijany.

W 1999 r. HEUTHES postanowił przenieść swoje doświadczenie producenta systemów bankowych na rynek produktów dla sektora MŚP. W ten sposób, w 2000 r. firma wprowadziła na rynek Internetowy System Obsługi Firmy - ISOF-ERP. System klasy ERP, który pozwala na prowadzenie firmy przez przeglądarkę internetową, z dowolnego miejsca i o dowolnej porze. To zintegrowany system informatyczny szczególnie dla firm terytorialnie rozproszonych, posiadających oddziały, filie, magazyny, pracowników mobilnych i pracujących zdalnie.

Od chwili powstania firma HEUTHES wyspecjalizowała się w produkcji kompleksowych rozwiązań informatycznych dla sektora finansowego, a także zaawansowanych systemów dla firm. Firma dysponuje zespołem doświadczonych specjalistów, a także zaawansowanym oprogramowaniem przeznaczonym do rozwijania systemów informatycznych. Firma zdobywa liczne nagrody i rok do roku plasuje się na wysokich miejscach we wszelkiego rodzaju rankingach dla firm z branży IT. W rankingu miesięcznika Bank, w 2023 roku firma HEUTHES znalazła się na 5 miejscu wśród dostawców oprogramowania dla bankowości.

Źródło informacji: HEUTHES Sp. z o.o.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 12.04.2024, 10:46
Źródło informacji HEUTHES Sp. z o.o.