Konkurs architektoniczny na projekt budynku i przestrzeni relaksacyjnej "Social Space"

03.10.2014, 15:41aktualizacja: 03.10.2014, 15:41

Instytut Lotnictwa, realizując pomysł i potrzebę pracowników Engineering Design Center, biura konstrukcyjno-projektowego, będącego wspólnym przedsięwzięciem General Electric i Instytutu, ogłosił konkurs architektoniczny na projekt budynku modułowego i aranżacji przestrzeni relaksacyjnej pod nazwą "Social Space". Zgłoszenia można nadsyłać do 5 grudnia 2014 roku.

"Modułowa bryła służyć będzie różnorodnej grupie użytkowników, powinna być więc wielofunkcyjna. Projekt konkursowy musi uwzględniać potrzeby indywidualnych użytkowników szukających chwili relaksu i zespołów projektowych, które potrzebują miejsca na nieformalne spotkania. Podstawowe zadania, jakie ma spełniać 'Social Space' to: miejsce relaksu po godzinach, alternatywa dla wyjść poza pracą, nieformalne miejsce spotkań dla zespołów Engineering Design Center" - opowiada dr inż. Rafał Kajka, dyrektor Instytut Lotnictwa EDC.

"Przestrzeń relaksacyjna ma zniwelować dyskomfort fizyczny związany z pracą w pozycji siedzącej przy ekranie komputera i przeciążenie związane z wytężoną pracą umysłową. Architektura wnętrz musi uwzględniać wygodę i możliwość relaksu. Główna przestrzeń 'Social Space' powinna odbiegać od stylistyki biurowej" - wyjaśnia prof. Witold Wiśniowski, dyrektor Instytutu Lotnictwa.

Konkurs jest skierowany do architektów, studentów, projektantów oraz osób zajmujących się projektowaniem. Zadanie polega na przygotowaniu projektu budynku wraz z aranżacją przestrzeni relaksacyjnej oraz adaptacją dachu (tarasu). Koncepcja wystroju powinna w kreatywny sposób wykorzystywać charakterystykę biura inżynierskiego. Uczestnicy zobowiązani są do zaprezentowania nowatorskich elementów, które dodadzą rozwiązaniom niepowtarzalnego charakteru.

Terminy:

- 5.12.2014, godzina 14:00 - termin składania prac,

- 30.01.2015 - ogłoszenie wyników.

Nagrody:

- Nagroda główna - 7 000 złotych,

- Wyróżnienie Jury - 3 000 złotych,

- Wyróżnienie fanów Instytutu Lotnictwa na Facebooku - 2 000 złotych.

Szczegółowy regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy na stronie: www.ilot.edu.pl/SocialSpace

Engineering Design Center (EDC) z siedzibą w Warszawie powstało w kwietniu 2000 roku na mocy porozumienia między General Electric Company Polska a Instytutem Lotnictwa. Inżynierowie obu firm wspólnie pracują nad projektami inżynierskimi z trzech różnych branż: lotnictwo, energetyka i przemysł naftowy. W EDC pracuje ponad 1700 inżynierów.

KONTAKT:

Instytut Lotnictwa