Koronawirus vs. rynek szkoleń – wirtualna rzeczywistość na ratunek

11.01.2021, 09:00aktualizacja: 11.01.2021, 09:00

Fream Sp. z o.o. - Evryplace (1)
Wraz z nadejściem zimy, w całą Europę uderzyła druga fala pandemii SARS COVID-19. Obostrzenia stanowią wyzwanie dla wielu pracodawców, którzy muszą na bieżąco szkolić swoich pracowników, zarówno zdalnie jak i stacjonarnie.

Tutaj z pomocą przychodzą technologie VR i 360, które z dużym powodzeniem zaczynają być coraz częściej wykorzystywane przez działy HR i firmy szkoleniowe.

Zwiększająca się obecność technologii VR w szkoleniach wynika nie tylko z braku innych możliwości w obliczu pandemii. Okazuje się, że jest to narzędzie szkoleniowe, które pozwala na uzyskiwanie niesamowitych wyników, przez co pewnym jest, że pozostanie z nami na lata. Najważniejszym aspektem wyróżniającym tę technologię jest to, że zapewnia ona nie tylko przekazywanie wiedzy, ale praktyczne doświadczanie. Uczestnicy szkoleń VR są bardziej zaangażowani w proces uczenia, co przekłada się na szybsze przyswajanie wiedzy. Informacje zdobyte podczas szkolenia VR są lepiej zapamiętywane i częściej aplikowane w praktyce po zakończeniu szkolenia niż te uzyskane w tradycyjnych warunkach lub na ekranach komputerów czy smartfonów. Wirtualna rzeczywistość stanowi środowisko bezpieczne, pozwalające na swobodne ćwiczenie umiejętności miękkich, radzenie sobie w sytuacjach trudnych, przeprowadzanie złożonych działań.

Szkolenia BHP, medyczne, onboardingowe, rozwojowe są z powodzeniem realizowane w oparciu o technologię VR. W odpowiedzi na rosnące oczekiwania rynku szkoleniowego, firma Fream stworzyła Evryplace, platformę do samodzielnego tworzenia treści VR i 360 oraz ich zdalnego prezentowania. Dzięki Evryplace firmy mogą obniżyć koszt tworzenia rozwiązań VR, które dotychczas były traktowane jako jeden z głównych hamulców w upowszechnianiu tej technologii. Również wraz z rozwojem technologii VR obniżają się koszty pozyskania treści 360. Przykładem są aparaty fotograficzne firmy Ricoh, takie jak ThetaV czy Z1, realizujące zdjęcia i filmy 360, które stanowią doskonałą podstawę do szybkiego tworzenia treści VR i 360.

Aby zapoznać się z produktem oraz wszystkimi funkcjonalnościami Evryplace zapraszamy na stronę https://szkolenia.evryplace.com/ oraz na stronę https://theta360.com/pl/

Źródło informacji: Fream Sp. z o.o.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 11.01.2021, 09:00
Źródło informacji Fream Sp. z o.o.