MIiR: nowe projekty wspierające ochronę i rozwój dziedzictwa przyrodniczego i kulturowego polsko-słowackiego pogranicza (komunikat)

26.06.2018, 19:25aktualizacja: 26.06.2018, 19:25

- MIiR informuje:

Komitet Monitorujący Programu Interreg Polska-Słowacja zdecydował o dofinansowaniu 13 projektów, na które łącznie przeznaczono 23,8 mln euro dostępnych w konkursie. Ponadto dzięki decyzji Ministra Inwestycji i Rozwoju o zwiększeniu budżetu programu Polska-Słowacja, szansę na realizację otrzyma także kolejnych 17 projektów z listy rezerwowej. Komitet obradował 25 czerwca br. w Wiśle.

- Cieszą nas osiągnięcia programu Polska-Słowacja, jednym z trzech zarządzanych przez Polskę. Program notuje bardzo szybkie tempo wdrażania na tle innych programów Interreg w Europie. Na uwagę zasługuje też znaczące zainteresowanie wnioskodawców konkursem poświęconym promocji i rozwoju wspólnego dziedzictwa. Dlatego postanowiliśmy o przyznaniu premii na realizację programu Polska-Słowacja w postaci dodatkowych 23,6 mln euro przydzielonych Polsce. Są to środki Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego pochodzące z budżetu europejskiego – powiedział wiceminister Adam Hamryszczak.

Wybrane 13 projektów przyniesie polsko-słowackiemu pograniczu m.in. ponad 600 km nowych szlaków rekreacyjnych i kilkanaście kompleksowych ofert turystycznych, takich jak tężnie solankowe w Rabce-Zdrój i gminie Jarabina po stronie słowackiej, czy 28-kilometrowy odcinek transeuropejskiej trasy rowerowej EuroVelo. Odnowione będą także kolejne obiekty historyczne. Obok wzmocnienia poczucia tożsamości regionalnej mieszkańców i pielęgnacji dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego inwestycje podniosą atrakcyjność turystyczną pogranicza.

W ramach projektów wybranych do dofinansowania zaangażowanych jest 49 partnerów z Polski i Słowacji - w większości samorządy (miasta, gminy, powiaty pogranicza) lub ich stowarzyszenia, a także muzea, leśnictwa, organizacje turystyczne, organizacja kościelna, park narodowy, uniwersytet.

Wsparcie dodatkowych 17 projektów pozwoli na zaangażowanie kolejnych 49 organizacji w transgraniczne inicjatywy, których efektem będzie m.in. kilkanaście dodatkowych obiektów dziedzictwa kulturowego poddanych rewitalizacji, 66 km zmodernizowanych szlaków turystycznych, czy też 140 transgranicznych wydarzeń promujących dziedzictwo kulturowe i przyrodnicze pogranicza. Przekazanie dofinansowania dodatkowym 17 projektom będzie możliwe po zatwierdzeniu zmian w programie przez Komisję Europejską.

- Dobre wyniki programu to także efekt znakomitej współpracy wszystkich stron i instytucji zaangażowanych w działania na rzecz wspierania polsko-słowackiego pogranicza, co dobrze rokuje na przyszłą perspektywę finansową - powiedział wiceminister Adam Hamryszczak.

Przykłady projektów planowanych do realizacji

„Góry bez granic” to projekt, który ma być realizowany przez Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze w Krakowie w partnerstwie ze słowacką organizacją Klub Słowackich Turystów. Pozostali partnerzy polscy to Województwo Podkarpackie i Podkarpacka Regionalna Organizacja Turystyczna. Projekt tworzy nową ofertę turystyki aktywnej, która zintegruje w jedną sieć ponad 450 km szlaków pieszych biegnących wzdłuż całej granicy polsko-słowackiej. Atrakcją szlaku będą zamontowane liny asekuracyjne dla miłośników wspinaczki górskiej.

„Porta Rusica - z Połonin w Bieszczady” ma być realizowany przez Powiat Leski w partnerstwie ze słowackim leśnictwem z Ulič. W jego wyniku zostanie wytyczony i oznakowany ok. 60-kilometrowy szlak rowerowy biegnący przez Województwo Podkarpackie i Kraj Preszowski. Będą to głównie leśne ścieżki rowerowe, wzdłuż których powstaną wiaty i wieże widokowe. Dokładna mapa ścieżek będzie dostępna poprzez bezpłatną aplikację na smartfony z możliwością skanowania kodów QR lokalizujących miejsce pobytu rowerzysty. Na szlaku mają być też organizowane rajdy rowerowe promujące zrównoważoną turystykę.

Miejski Dom Kultury w Czechowicach-Dziedzicach z woj. śląskiego wspólnie z partnerami z Małopolski i Kraju Żylińskiego będzie realizować projekt „Muzea Otwarte”. W jego wyniku ma powstać sieć 8 muzeów, których oferta zostanie rozszerzona o nowe wystawy. Nowa oferta będzie uwzględniać specjalne potrzeby różnych grup, np. seniorów, czy osób z niepełnosprawnością.

„Otwieramy wrota Karpat” to propozycja dla turystów zainteresowanych atrakcjami Pogórza Karpackiego. Jego inicjatorem jest Powiat Bieszczadzki i będzie zrealizowany we współpracy z Miastami Medzilaborce i Giraltovce oraz Gminą Zagórz. Odnowione zostaną zapomniane obiekty dziedzictwa kulturowego, w których będą się odbywały różnego typu imprezy kulturalne. W Ustrzykach Dolnych, wokół starej rafinerii odnowiona zostanie przestrzeń na potrzeby działań Bieszczadzkiego Centrum Dziedzictwa Kulturowego. Powstanie mini skansen kolejowy w Zagórzu. W Medzilaborcach będzie utworzone Muzeum I Wojny Światowej. Po stronie słowackiej w Giraltovcach powstanie Dom Słowacko-Polski. Wszystkie te miejscowości łączy trasa kolejowa.

Tatrzański Park Narodowy, razem z Muzeum Tatrzańskim w Zakopanem oraz Miastem Poprad, będzie realizować projekt „Człowiek w Tatrach – Tatry w człowieku”. Powstaną otwarte muzea taternictwa i narciarstwa, przy czym zbiory i pamiątki na temat dziedzictwa Tatr będą dostępne zarówno na miejscu, jak i wirtualnie. Na specjalnej stronie internetowej będzie można udać się na wirtualne spacery po wybranych trasach turystycznych oraz zapoznać się z zasadami bezpieczeństwa i ochrony przyrody w górach. Będzie można dowiedzieć się, jak tworzyć małe trasy turystyczne, narciarskie, wspinaczkowe. W tym celu powstaną przewodniki Wirtualny Taternik i Wirtualny Narciarz. Będą także organizowane działania edukacyjne i kulturalno-przyrodnicze.

Znany już mieszkańcom i turystom polsko-słowackiego pogranicza projekt „Szlak wokół Tatr” (prowadzony w kilku etapach od 2015 roku) zyska dodatkowych 28 km nowych tras. To pozwoli na zamknięcie 250-kilometrowej pętli tras narciarskich, rowerowych i biegowych, biegnących wokół Tatr. Poszczególne odcinki prowadzą do różnych miejsc i śladów dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego pogranicza. Powstaną dodatkowe strefy wypoczynku dla rowerzystów, zlokalizowane w sąsiedztwie ciekawych miejsc i atrakcji przyrodniczych, jak np. rezerwat Bór, czy jezioro w Krauszowie. Projekt ten prowadzi Europejskie Ugrupowanie Współpracy Terytorialnej Tatry we współpracy z polskimi i słowackimi gminami, przez których tereny biegną ścieżki Szlaku wokół Tatr.

Szczegółowe opisy wszystkich projektów znajdują się na stronie internetowej Programu www.plsk.eu.

kom/ march/ amac/

Data publikacji 26.06.2018, 19:25