MIRACULUM SA (99/2016) Wyrażenie zgody przez Radę Nadzorczą na podwyższenie kapitału zakładowego w ramach kapitału docelowego oraz na wyłączenie prawa poboru nowych akcji, podjęcie przez Zarząd uchwał w sprawie podwyższenia kapitału zakładowego Spółki ora

17.11.2016, 21:50aktualizacja: 17.11.2016, 21:50

Raport bieżący 99/2016

Zarząd spółki Miraculum S.A. ("Spółka") niniejszym informuje, iż w dniu 16 listopada 2016 r. odbyło się posiedzenie Rady Nadzorczej Spółki, podczas którego Rada Nadzorcza, na podstawie upoważnienia udzielonego w §6a Statutu Spółki, wyraziła zgodę na podwyższenie kapitału zakładowego Spółki przez Zarząd w ramach kapitału docelowego, o kwotę nie większą niż 9.000.000,00 zł (słownie: dziewięć milionów złotych) tj. z kwoty 34.536.669,00 zł (słownie: trzydzieści cztery miliony pięćset trzydzieści sześć tysięcy sześćset sześćdziesiąt dziewięć złotych) do kwoty nie wyższej niż 43.536.669,00 zł (słownie: czterdzieści trzy miliony pięćset trzydzieści sześć tysięcy sześćset sześćdziesiąt dziewięć złotych). Podwyższenie kapitału zakładowego nastąpi w drodze emisji nie więcej niż 3.000.000 (słownie: trzy miliony) nowych akcji serii B, o wartości nominalnej 3,00 zł (słownie: trzy złote) każda, po cenie emisyjnej w kwocie 3,00 zł (słownie: trzy złote) która zostanie ustalona przez Zarząd w uchwale Zarządu. Nowoutworzone akcje zostaną pokryte w formie pieniężnej.

Rada Nadzorcza Spółki po uzyskaniu informacji od Zarządu w sprawie planowanego podwyższenia kapitału zakładowego Spółki w ramach kapitału docelowego, postanowiła wyrazić zgodę na wyłączenie prawa poboru akcji serii B, emitowanych w ramach tego podwyższenia.

Zarząd Spółki informuje ponadto, że w dniu 16 listopada 2016 r. odbyło się posiedzenie Zarządu Spółki w trakcie którego działając na podstawie art. 446 § 1 KSH w zw. z art. 444 KSH, a także 433 KSH oraz §6a Statutu Spółki, Zarząd Spółki podjął m. in. następujące uchwały:

1. uchwałę nr 1 w sprawie podwyższenie przez Zarząd Spółki kapitału zakładowego w drodze emisji akcji serii B w ramach kapitału docelowego.

Zgodnie z postanowieniami przedmiotowej uchwały Zarząd podwyższył kapitał zakładowy Spółki o kwotę 6.000.000,00 zł (słownie: sześć milionów złotych) tj. z kwoty 34.536.669,00 zł (słownie: trzydzieści cztery miliony pięćset trzydzieści sześć tysięcy sześćset sześćdziesiąt dziewięć złotych) do kwoty 40.536.669,00 zł (słownie: czterdzieści milionów pięćset trzydzieści sześć tysięcy sześćset sześćdziesiąt dziewięć złotych) w drodze emisji 2.000.000 (słownie: dwa miliony) nowych akcji serii B, o wartości nominalnej 3,00 zł (słownie: trzy złote) każda. Akcje nowej emisji są akcjami zwykłymi na okaziciela. Akcje serii B uczestniczyć będą w dywidendzie za dany rok obrotowy na następujących warunkach: (i) w przypadku, gdy akcje serii B zostaną wydane w okresie od początku roku obrotowego do dnia dywidendy, o którym mowa w art. 348 § 2 Kodeksu spółek handlowych włącznie, akcje te uczestniczą w zysku od pierwszego dnia roku obrotowego, poprzedzającego bezpośrednio rok, w którym doszło do ich wydania, (ii) w przypadku, gdy akcje serii B zostaną wydane w okresie po dniu dywidendy, o którym mowa w art. 348 § 2 Kodeksu spółek handlowych, do końca roku obrotowego - akcje uczestniczą w zysku począwszy od pierwszego dnia roku obrotowego, w którym zostały wydane.

Cena emisyjna akcji serii B wynosi 3,00 zł (słownie: trzy złote).

Akcje serii B będą zaoferowane, w ramach oferty prywatnej, przez Zarząd Spółki wybranym inwestorom w liczbie nie większej niż 149 osób, z którymi zostaną zawarte umowy objęcia akcji w terminie do dnia 31 stycznia 2017 roku.

Po zawarciu umów objęcia akcji i opłaceniu akcji serii B zarząd osobną uchwałą określi w statucie faktyczną wysokość kapitału zakładowego.

Zarząd określi szczegółowe warunki subskrypcji akcji serii B, m.in. ustali wzór dokumentu - umowę objęcia akcji subskrypcji prywatnej oraz określi miejsce i termin zawarcia umowy oraz dokonywania wpłat na akcje. Zarząd podejmie wszelkie niezbędne czynności w celu dematerializacji akcji objętych w ramach niniejszego podwyższenia oraz dopuszczenia akcji objętych niniejszą uchwałą do obrotu na rynku regulowanym na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie S.A.

2. uchwałę nr 2 w sprawie wyłączenia prawa poboru akcji serii B wyemitowanych w ramach kapitału docelowego, na mocy której Zarząd pozbawił dotychczasowych Akcjonariuszy prawa poboru w odniesieniu do wszystkich akcji serii B. W uzasadnieniu uchwały Zarząd wskazał, iż wyłączenie prawa poboru dotychczasowych akcjonariuszy uzasadnione jest zaadresowaniem emisji do wybranych nowych inwestorów. W związku z tym, realizacja prawa do objęcia akcji serii B musi się odbyć z pozbawieniem dotychczasowych akcjonariuszy prawa poboru akcji. Ponadto, wyłączenie prawa poboru uzasadnia fakt, iż działalność Spółki wymaga środków finansowych w znaczącej wysokości celem realizacji przyjętej strategii rozwoju.

Zarząd Spółki informuje, iż ww. Uchwały Zarządu weszły w życie z chwilą ich podjęcia, przy czym podwyższenie kapitału zakładowego w zakresie opisanym powyżej nastąpi z chwilą wpisu do właściwego rejestru sądowego.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz