Newsletter

Odpady w obiegu

18.05.2018, 10:54aktualizacja: 18.05.2018, 10:54

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Duże przedsiębiorstwa przygotowują się do zmian w przepisach dotyczących gospodarki o obiegu zamkniętym, które w najbliższych latach zaczną obowiązywać w krajach UE. McDonald’s przygotował już zakres działań zgodnych z ideą gospodarki obiegu zamkniętego. Chce być przykładem dla działań proekologicznych.

Najważniejszym zadaniem gospodarki obiegu zamkniętego jest ograniczenie odpadów. O tym, jak to robić i jak z tym tematem radzą sobie polskie firmy rozmawiano podczas jednego z paneli dyskusyjnych w trakcie X Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach.

Okazuje się, że pomysłów nie brakuje. W nurt gospodarki obiegu zamkniętego wpisują się nie tylko takie rozwiązania jak recykling i biodegradowalność produktów, ale także rozwijająca się branża wypożyczeń, np. car sharing lub opracowywanie dla zużytych produktów nowego sposobu wykorzystania (upcykling).

Zdaniem Sławomira Mazurka, podsekretarza stanu z Ministerstwa Środowiska gospodarka odpadami to pole do działań dla wielu firm, również start-upów.

„Warto tak prowadzić swój biznes, aby wykorzystać potencjał drzemiący w gospodarce odpadami i gospodarce obiegu zamkniętego, przeciwdziałać powstawaniu odpadów, wydłużać cykl życia produktów i tak je projektować aby łatwo były poddawane recyklingowi” - mówi Mazurek.

Przykładem działania zgodnego z ideą gospodarki obiegu zamkniętego jest projekt Scale for Good - globalna strategia McDonald’s. Jej celem jest wykorzystanie skali przedsiębiorstwa do wpływania na otoczenie biznesowe i ochronę środowiska.

„Jednym z pierwszych kroków było nasze zobowiązanie, że do dwa tysiące dwudziestego piątego roku wszystkie opakowania w naszych restauracjach na całym świecie będą pochodziły ze źródeł odnawialnych, certyfikowanej produkcji lub recyklingu - mówi Anna Borys-Karwacka dyrektor ds. korporacyjnych w McDonald’s. - Zobowiązaliśmy się także, że we wszystkich naszych restauracjach na świecie umożliwimy gościom recykling opakowań”.

Inne pomysły McDonald’s w ramach działań proekologicznych to ograniczenie do 2030 r. emisji gazów cieplarnianych z restauracji i biur firmy o 36 procent. W Polsce udało się również stworzyć procedury zagospodarowania zużytego oleju smażalniczego, który przekazywany jest do rafinerii i przetwarzany w paliwo ekodiesel. Jest to najbardziej przyjazny środowisku sposób wykorzystania tego odpadu - nie tylko oszczędza nieodnawialne surowce naturalne, ale wpływa również na zmniejszenie emisji zanieczyszczeń do atmosfery.

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
embeduj wideo
POBIERZ WIDEO
Wideo do bezpłatnego wykorzystania w całości (bez prawa do edycji lub wykorzystania fragmentów)
Data publikacji 18.05.2018, 10:54
Źródło informacji Centrum Prasowe PAP
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ