Prezydent Węgier podpisał ustawę o modernizacji elektrowni atomowej Paks

11.02.2014, 15:28aktualizacja: 11.02.2014, 15:28

Oficjalne podpisanie ustawy, co nastąpiło dzisiaj, w poniedziałek, poprzedziła wszechstronna kontrola pod względem zgodności z konstytucją, która potwierdziła, że „ustawa o modernizacji elektrowni atomowej Paks jest zgodna z Konstytucją i jest ogłaszana przez prezydenta”.

Prezydent János Áder poinformował, że uwzględniając propozycję poszczególnych partii rozważał możliwość przeprowadzenia referendum w sprawie ustawy o modernizacji elektrowni atomowej Paks, jednakże następnie ustalił, że zgodnie z konstytucją nie można przeprowadzać referendum dotyczącego zobowiązań wynikających z umów międzynarodowych.

Przypomnijmy, że parlament węgierski przyjął ustawę o modernizacji elektrowni atomowej Paks pod koniec ubiegłego tygodnia. Za przyjęciem ustawy głosowało 256 posłów, 29 było przeciwnych ustawie, a 2 wstrzymało się od głosu.

Moskwa wyasygnuje 13,5 miliarda dolarów na budowę dwóch nowych reaktorów, dzięki czemu możliwe będzie dwukrotne zwiększenie mocy elektrowni w Paks. Realizacją projektu zajmie się Rosatom.

Tania, bezpieczna i ekologicznie czysta energia

Jak oświadczył pierwszy dyrektor elektrowni atomowej Paks József Pónaya, Węgrzy wyrobili sobie bardzo dobrą opinię o technologii rosyjskiej. Powiedział on, że rosyjska technologia jądrowa i rosyjskie bloki energetyczne posiadają najwyższe zalety, otwierają przed węgierską energetyką jądrową nowe perspektywy nie tylko w sferze gospodarczej, lecz także w dziedzinie nauki. J. Pónaya zaznaczył, że dla Węgier ważne jest także to, że krajowe firmy mogą uczestniczyć w budowie i że powstanie 5 tys. nowych miejsc pracy.

A jak powiedział László Czibolya, sekretarz generalny węgierskiego forum atomowego, funkcjonujące bloki energetyczne w elektrowni Paks już potwierdziły swoją niezawodność. Elektrownia Paks w okresie 30 lat zapewniła 40% zużywanej energii. Bloki te są ekologicznie czyste i zmniejszają uzależnienie kraju, zwiększają bezpieczeństwo energetyczne. Podczas ostatniej kontroli Unii Europejskiej elektrownia atomowa Paks uzyskała bardzo dobrą ocenę.

Źródło: PR-IR

kom zdz/