Risen Energy poszerza ekspansję poza Chinami przez rozpoczęcie budowy pierwszej naziemnej stacji fotowoltaicznej na dużą skalę w Nepalu

04.05.2018, 16:57aktualizacja: 04.05.2018, 16:57

NINGBO, Chiny, 4 maja 2018 r. /PRNewswire/ - Firma Risen Energy Co., Ltd., chiński producent modułów fotowoltaicznych notowany na rynku z udziałami A ogłosiła oficjalnie rozpoczęcie budowy zakładu w Nuwakot w Nepalu dnia 27 kwietnia w ramach kontraktu na inżynierię, zamawianie i konstrukcję (EPC). Firma Risen Energy jest głównym wykonawcą na potrzeby elektrowni fotowoltaicznej o mocy 25 MW. Projekt jest jednym z działań chińskiego producenta paneli słonecznych w zakresie inicjatywy Jednego Pasa, Jednej Drogi rządu Chin zakładającej eksport produktów, marek i technologii za granicę. Jednocześnie projekt jest także kamieniem milowym demonstrującym możliwości wydajnych i profesjonalnych rozwiązań fotowoltaicznych z Chin w zakresie rozwiązywania problemów z niedoborem energii elektrycznej w Nepalu. Po realizacji projektu elektrownia ma stać się pierwszą naziemną stacją fotowoltaiczną na dużą skalę w kraju.

Minister energetyki Nepalu Barshaman Pun, dyrektor urzędu elektryki w Nepalu Nutan Bhattrai i prezes firmy Risen Energy Wang Hong wspólnie byli świadkami rozpoczęcia ważnej współpracy między Chinami a Nepalem w zakresie generacji energii przyjaznej środowisku na ceremonii inauguracyjnej.

Poza kontraktem EPC i dostosowaniem i kalibracją po realizacji projektu firma Risen Energy dostarczy na potrzeby elektrowni wysoko wydajne moduły solarne o mocy 275 W charakteryzujące się wytrzymałością i wydajnością kosztową. Zakład ma rozpocząć pracę pod koniec tego roku, kiedy to zostanie podłączony do krajowej sieci energetycznej i będzie zapewniać czystą energię elektryczną dolinie Katmandu w ciągu dnia.

Chiński producent przyspieszył plany ekspansji poza rynkiem krajowym. Plany te układane były już od lat przez aktywne uczestnictwo w przetargach i projektach na całym świecie. Poza zwiększeniem obecności w Europie, Amerykach i Australii, firma Risen Energy weszła także na rynki krajów wzdłuż Jednego Pasa, Jednej Drogi, w tym Bangladeszu, Kazachstanu, Kirgistanu i krajów ASEAN. Dostawca modułów fotowoltaicznych odegrał także kluczową rolę w nawiązywaniu bliskiej współpracy w zakresie czystej energii elektrycznej między krajami. Jak do tej pory firma zaangażowała się w ponad 1000 projektów w toku lub realizacji na całym świecie. Firma jest na dobrej drodze do zanotowania instalacji o łącznej mocy przekraczającej 800 MW poza granicami Chin przed końcem tego roku.

„Zgodnie z założeniami inicjatywy Jeden Pas, Jedna Droga poczyniliśmy znaczne postępy na rynku globalnym dzięki naszym zaawansowanym technologiom produkcji elementów fotowoltaicznych i bogatemu doświadczeniu w realizacji projektów zagranicznych. Jako jeden z kluczowych krajów inicjatywy Nepal jest dla nas atrakcyjnym rynkiem. W ciągu najbliższych siedmiu lat Nepal, kraj cieszący się bogatymi zasobami wody zamierza zrealizować cel 17 000 megawatów generacji energii elektrycznej czego raczej nie da się zrealizować wyłącznie z energii wodnej. Źródła energii odnawialnej, w tym energia fotowoltaiczna, stały się ważnym dodatkiem do tej strategii i Nepal jest na dobrej drodze do realizacji celu. W przyszłości zamierzamy inwestować i rozwijać więcej projektów typu EPC w Nepalu i całej Azji Południowej. Dzięki temu chcemy przyczynić się do rozwiązania lokalnego kryzysu energetycznego i zacieśnienia współpracy między Chinami a Nepalem w zakresie nowych źródeł energii” - skomentował prezes Wang.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/686254/Risen_Nepal_plant.jpg

Źródło: Risen Energy Co., Ltd