Rosatom zbuduje fińską elektrownię atomową

25.02.2014, 16:27aktualizacja: 25.02.2014, 16:27

25 lutego rozpoczęło się partnerstwo strategiczne pomiędzy FR a Finlandią.

Rosja i Finlandia zawarły we wtorek umowę międzyrządową o współpracy w dziedzinie pokojowego wykorzystywania energii jądrowej. Ze strony rosyjskiej dokument podpisał dyrektor generalny Państwowej Korporacji Rosatom Rosatom Siergiej Kirijenko, a ze strony Finlandii – minister gospodarki Jan Vapaavuori.

Przypomnijmy, że w ostatnich dniach grudnia 2013 roku został podpisany kontrakt pomiędzy Państwową Korporacją Rosatom reprezentowaną przez spółkę Rusatom Overseas a fińską kompanią jądrową Fennovoima. Budowę elektrowni zaplanowano w pobliżu miejscowości Pyhäjoki. Wraz z kontraktem na budowę elektrowni atomowej zawarto ze spółką TVEL 10-letni kontrakt paliwowy dla przyszłej elektrowni o wartości 450 mln. euro.

Nowoczesna i bezpieczna elektrownia atomowa w Finlandii

Bezpośrednie negocjacje pomiędzy Fennovoima a Rusatom Overseas rozpoczęły się w kwietniu 2013 roku. Fennovoima prowadziła także rozmowy dotyczące projektów z firmami Toshiba i Areva.

Rosatom zaproponował projekt AES-2006 z reaktorem WWER (wodno-wodny reaktor energetyczny) o mocy 1200 MWe, który uznano za najlepszy spośród wszystkich uczestniczących w rywalizacji, przy wszystkich surowych wymogach, stawianych przez Finlandię, a dotyczących bezpieczeństwa ekologicznego, ekspertyzy technologicznej projektów i kontroli całego procesu produkcji i wyposażenia.

Po pierwsze, zgodność technologii. AER-2006 generacji 3+ jest ostatnim etapem ewolucji linii reaktorów, a sukces technologii rosyjskich zarówno za granicą, jak i w Rosji gwarantuje niezawodność projektu i stwarza zamawiającemu możliwość przyjrzenia się wszystkim etapom budowy elektrowni atomowej – od wykopu pod fundament do gotowego obiektu, spełniającego wszystkie „postfukushimskie” wymogi bezpieczeństwa.

Po drugie, bezpieczeństwo. Nowe reaktory generacji 3+ posiadają jednocześnie zarówno aktywne, jak i pasywne systemy bezpieczeństwa, co zapewnia ochronę przed wszystkimi rodzajami awarii.

Po trzecie, finansowanie. Gotowość Rosatomu przystąpienia do akcjonariatu spółki Fennovoima z udziałem wynoszącym 34% świadczy o pewności gwarancji dotyczących efektywności inwestycji i zrealizowaniu projektu w ustalonym terminie. W Finlandii są już eksploatowane bloki energetyczne wzoru radzieckiego – dwa bloki WWER o mocy 440 MWe każdy, w elektrowni atomowej Loviisan.

„Wybór Rosatomu jako dostawcy technologii dla energetyki jądrowej Finlandii traktujemy jako potwierdzenie sukcesu stosunków rosyjsko-fińskich. Rosatom proponuje projekt referencyjny AES-2006, spełniający wszystkie „postfukushimskie” wymogi bezpieczeństwa” – podkreślił dyrektor generalny Państwowej Korporacji Rosatom Siergiej Kirijenko.

„Od ponad 30 lat w Finlandii bezawaryjnie jest eksploatowana elektrownia atomowa Loviisan, co świadczy o niezawodności technologii rosyjskich. Rosatom przywiązuje ogromną uwagę do spraw bezpieczeństwa przy projektowaniu i budowie elektrowni atomowych. Jestem przekonany, że wspólny projekt Hanhikivi, realizowany z wykorzystaniem technologii rosyjskich, także będzie sukcesem” – oświadczył minister gospodarki Jan Vapaavuori.

Po podpisaniu umowy międzyrządowej Rosatom oświadczył, że jest gotów do zwiększenia swojego udziału w projekcie budowy elektrowni atomowej Hanhikivi-1 w Finlandii do 100%, jeżeli zaistnieje taka potrzeba.

Źródło: PR-IR

kom zdz/