Światowy producent pieców przemysłowych - polski SECO/WARWICK nie zapomina o zaangażowaniu społecznym

13.01.2021, 08:30aktualizacja: 13.01.2021, 09:44

Fot. SECO/WARWICK - SECO CSR

Rok 2020 był szczególny, pandemia Covid-19 znacząco wpłynęła na wiele branż, firm i rodzin. Trudna sytuacja sprawia, że wiele społecznych inicjatyw zostało zaniedbanych, zapomnianych, czy odstawionych na boczny tor. Mimo tego, według najnowszego badania Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej „CSR w praktyce - barometr”, aż 90% firm zaangażowało się w ubiegłym roku w walkę z pandemią. Dotyczy to również firm z sektora przemysłu ciężkiego. Jedna z pięciu największych światowych firm zajmujących się produkcją pieców do obróbki metali - SECO/WARWICK - przez cały 2020 rok aktywnie wspierała inicjatywy z zakresu społecznej odpowiedzialności biznesu (CSR).

Odpowiedzialność społeczna to dla SECO/WARWICK ważna część biznesowej działalności firmy. Spółka jest firmą rodzinną nie tylko z uwagi na wciąż pracujących właścicieli, włączenie w pracę ich rodzin, ale także dlatego, że od trzydziestu lat pracują w niej kolejne rodowe pokolenia pracowników. Dlatego to właśnie rodzina jest wartością, na której opiera się społeczna odpowiedzialność firmy.

„Pomimo trudnej światowej sytuacji gospodarczej nie zapomnieliśmy o byciu zaangażowanym społecznie. Działamy globalnie, ale wspieramy lokalnie. Tam, skąd się wywodzimy, biją nasze serca i to dlatego nasze działania mają charakter lokalny” - mówi Sławomir Woźniak, prezes zarządu Grupy SECO/WARWICK.

Rok 2020 - rok, w którym zwyciężyła solidarność

Solidarność i współpraca - skryte pod firmową wartością PARTNERSTWA są wpisane w DNA SECO/WARWICK. Doświadczanie wielkiej niepewności i pytań o przyszłość było w minionym roku zjawiskiem powszechnym. SECO/WARWICK wierzy, że ta ekstremalna sytuacja stanie się źródłem wielu nowych, pozytywnych zmian, zarówno w biznesie, jak i w przestrzeni społecznej.

„W 2020 roku wspieraliśmy aktywnie świebodziński szpital, który (podobnie jak inne szpitale) stanął przed wyzwaniem poradzenia sobie z pandemią. Cieszymy się, że mogliśmy pomóc, kupując niezbędne środki ochrony osobistej czy monitor pacjenta. To wkład SECO/WARWICK w budowanie zdrowia lokalnej społeczności. Cieszy także zaangażowanie społeczne naszych pracowników. Aktywnie wsparliśmy głośną akcję #GaszynChallenge, do której zaprosił nas nasz partner. Wspólne pompki, robione także przez zarząd, to wspólna cegiełka dla ratowania małego Kajetana. W akcji tej bezpieczeństwo i społeczność, czyli dwie wartości CSR-owe spółki, spięły się w całość, a nas jako pracowników pięknie zjednoczyły” - podsumowuje Katarzyna Sawka, VP marketingu Grupy SECO/WARWICK.

Moc SECO/WARWICK ma wiele imion

Poza wspomnianym zaangażowaniem w roku 2020 SECO/WARWICK postawiło na działania proekologiczne. Ufundowało i zbudowało trzy SECO/SERCA, czyli metalowe pojemniki, do których lokalna społeczność może wrzucać plastikowe nakrętki. Inicjatywa łączy w sobie: ideę budowania ekologicznej wrażliwości i świadomości oraz naturalną chęć ludzi do niesienia pomocy potrzebującym.

Zbieranie nakrętek do SECO/SERCA to flagowa akcja społeczna świebodzińskiej firmy. Pomaga ona nie tylko chronić środowisko naturalne, ale także finansować wiele ważnych społecznie inicjatyw. Tona nakrętek kosztuje w skupie nawet 1000 zł. Za taką kwotę można zrealizować aż dziesięć zajęć rehabilitacyjnych dla najmłodszych. Zbierając wspólnie nakrętki, okazujemy solidarność najbardziej potrzebującym.

Warto w tym miejscu dodać, że przemysł ciężki często kojarzy się z zagrożeniem dla środowiska naturalnego. Tymczasem SECO/WARWICK stara się aktywnie to środowisko chronić, nie tylko segregując śmieci, ale także angażując w ideę SECO/ECO swoich partnerów.

„W tym roku wsparliśmy jedną z największych międzynarodowych organizacji proekologicznych, przekazując 1 USD od każdego sprzedanego biletu na nasze wydarzenie online e-SEMINARIUM 4.0 Heat Treatment & Metallurgy. W ten sposób mogliśmy pomagać, angażując naszych klientów, partnerów i innych uczestników przedsięwzięcia. SECO jest ECO” - podsumowuje K. Sawka.

Źródło informacji: SECO/WARWICK

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE