Wsparcie PKN ORLEN uszczelnia sektor paliwowy

08.07.2020, 15:54aktualizacja: 08.07.2020, 15:54

PAP/S. Leszczyński (1)
PKN ORLEN przekazał 32 nowoczesne samochody Opel Vivaro Krajowej Administracji Skarbowej. Koncern wyposaży również kolejne 200 pojazdów KAS w system łączności radiowej z funkcją bezprzewodowej transmisji danych. Warte ponad 15,5 mln zł wsparcie ORLENU dla służb celno-skarbowych, które wzmacnia kontrole transportu paliw na przejściach granicznych i drogach, posłuży do skutecznej walki z szarą strefą na rynku paliwowym.

W uroczystym przekazaniu pojazdów, które odbyło się w Płocku udział wzięli: Jacek Sasin, wicepremier i minister aktywów państwowych, Daniel Obajtek, prezes Zarządu PKN ORLEN oraz Magdalena Rzeczkowska, wiceminister finansów i szefowa Krajowej Administracji Skarbowej.

„To jest bardzo istotna pomoc dla KAS. Możemy dzięki temu lepiej kontrolować przewozy paliw na polskich drogach, wzmacniając nasze działania w systemie elektronicznego nadzoru transportu, które skutecznie zwalczają szarą strefę i wspierają legalnie działających przedsiębiorców” – zaznaczyła Magdalena Rzeczkowska.

PKN ORLEN współpracuje z KAS od momentu jej powstania w 2017 r. Teraz przekazano warte 4,5 mln zł 32 samochody oraz wyposażono kolejne 200 w system łączności radiowej z funkcją bezprzewodowej transmisji danych o wartości 11 mln zł. Pojazdy będą wykorzystywane do działań kontrolnych na polskich drogach, wspierając pracę funkcjonariuszy KAS na terenie 16 województw.

Wcześniej PKN ORLEN przekazał 7 laboratoriów mobilnych służących do szybkiego badania transportowanych w Polsce paliw pod kątem zgodności ich składu z obowiązującymi przepisami oraz 15 specjalistycznych pojazdów, wśród których były m.in. samochody elektryczne wspomagające działanie służb celno-skarbowych na lotniskach w Warszawie, Krakowie i Katowicach.

„To nie jest tak, że ORLEN wykazuje się filantropią, to jest bardzo dobry interes, bo każdy ujawniony litr nielegalnego paliwa, z którego nie zapłacono należnych podatków to również zysk dla ORLENU, który będzie mógł sprzedać więcej produktów w sposób legalny. To się będzie wszystkim opłacać: budżetowi państwa, PKN ORLEN i obywatelom” - podkreślił Jacek Sasin.

Działania założonej w 2017 r. Krajowej Administracji Skarbowej przyniosły wymierne efekty dla PKN ORLEN, który od 2015 do 2019 roku odnotował 48 proc. – z 12 do 17,4 mln ton - wzrost sprzedaży oleju napędowego i 26 proc. wzrost sprzedaży benzyny z 3 do 5 mln ton. W tym czasie koncern zanotował wzrost przychodów z 88 do 111 mld złotych, a skumulowany w ciągu 4,5 roku zysk wyniósł 23 mld zł. Wpływy do budżetu państwa z tytułu podatków i akcyzy wzrosły z 25 mld w 2015 r. do 38 mld zł w 2019 r., a pierwszy i drugi kwartał 2020 r. przyniósł kolejne 15,5 mld zł.

„Liczby pokazują, że współpraca z KAS nam się opłaca. ORLEN będzie przeznaczał zdecydowanie większe środki, aby wykrywanie szarej strefy było jeszcze bardziej skuteczne” – zapowiedział Daniel Obajtek.

Od stycznia do czerwca 2020 r. rejestr systemu elektronicznego nadzoru transportu towarów SENT odnotował ponad 1,8 mln zgłoszeń przewozu. KAS przeprowadziła ponad 227 tys. kontroli, w wyniku których ujawnionych zostało ponad 2,1 tys. nieprawidłowości. Każde z mobilnych laboratoriów bada średnio ok. 20 próbek miesięcznie, wykrywając nieprawidłowości polegające głównie na obecności w próbkach olejów ciężkich.

SENT działa od kwietnia 2017 r., w tym czasie zostało zarejestrowanych ponad 10,7 mln zgłoszeń przewozu. Funkcjonariusze KAS przeprowadzili 1,4 mln kontroli, w wyniku których wykryto ponad 16 tys. nieprawidłowości.

„System SENT to bardzo skuteczne narzędzie walki z nieuczciwymi podmiotami, które handlują nielegalnie paliwami płynnymi, czy podejmują próby wyłudzenia nienależnego podatku VAT” – stwierdziła szefowa KAS.

Wdrożenie przed czterema laty pakietów energetycznego, paliwowego i transportowego pozwoliło na skuteczną walkę z oszustwami podatkowymi w obszarze akcyzy i podatku VAT i znacznie zredukowało szarą strefę, na czym szczególnie skorzystały branże paliwowa, spirytusowa i tytoniowa.

„Po 4 latach obowiązywania przepisów udało się uporządkować rynek paliwowy. Zyskał na tym ORLEN, osiągając wyższe przychody, ale także budżet państwa. To są efekty 4 lat ciężkiej pracy ze strony legislacji, rządu, Krajowej Administracji Skarbowej, a także PKN ORLEN. Dzięki tym wysiłkom dziś możemy się rozwijać, możemy inwestować” – podsumował prezes ORLENU.

PKN ORLEN tylko w tym roku zainwestuje ok. 8 mld zł, co w porównaniu z nakładami na poziomie 1-1,5 mld w latach 2015-16 stanowi znacznie wyższą dynamikę rozwoju. Około 60 proc. przychodów koncernu pochodzi z rynków zewnętrznych. Spółka może robić duże plany akwizycyjne i budować - zdaniem Daniela Obajtka - pozycję silnego europejskiego „czempiona” w Polsce.

embeduj wideo
POBIERZ WIDEO