Wykorzystując NVIDIA BioNeMo, firma Cognizant zamierza zastosować generatywną sztuczną inteligencję w celu usprawnienia opracowywania leków dla klientów z branży farmaceutycznej

19.03.2024, 16:18aktualizacja: 19.03.2024, 16:22

PR Newswire/Cognizant
Doświadczenie firmy Cognizant w zakresie sztucznej inteligencji i technologii branżowych w połączeniu z platformą generatywnej sztucznej inteligencji NVIDIA BioNeMo zapewniają solidne podstawy do poprawy efektywności w sektorach opieki zdrowotnej i nauk biologicznych.

TEANECK, stan New Jersey, 19 marca 2024 r. /PRNewswire/ -- Firma Cognizant (NASDAQ: CTSH) udoskonala zastosowanie technologii generatywnej sztucznej inteligencji za pomocą platformy NVIDIA BioNeMo z myślą o rozwiązywaniu złożonych kwestii w sektorze nauk biologicznych związanych z opracowywaniem nowych leków, takich jak poprawa produktywności w procesie opracowywania i zwiększenie wydajności oraz szybkości wprowadzania na rynek nowych ratujących życie metod leczenia.

Tradycyjne metody odkrywania leków są procesochłonne i wymagają analizy ogromnych zbiorów literatury naukowej i danych klinicznych w celu uzyskania znaczących wniosków. Co więcej, tradycyjne metody charakteryzują się znaczącymi kosztami i długim cyklem rozwoju, co wiąże się z wysokim odsetkiem niepowodzeń. Wykorzystując technologie generatywnej SI, badacze kliniczni mogą sprawnie przeszukiwać obszerne zbiory danych, dokładniej przewidywać interakcje między składnikami leków i tworzyć nowe, realne ścieżki ich opracowywania.

„Generatywna SI, bardziej niż jakikolwiek inny przełom technologiczny w ostatnich dziesięcioleciach, ma potencjał zrewolucjonizowania sposobu, w jaki nowe produkty lecznicze są badane, opracowywane i wprowadzane na rynek, przyspieszając tworzenie przełomowych odkryć i czyniąc je bardziej dostępnymi dla wszystkich - powiedziała Anna Elango, wiceprezes Cognizant Core Technologies & Insights. - Dzięki współpracy z firmą NVIDIA Cognizant może zaoferować klientom z branży nauk biologicznych bezpieczną, odpowiedzialną i efektywną kosztowo drogę do realizacji tej wizji”.

Bazując na specjalistycznej wiedzy z zakresu nauk biologicznych i sztucznej inteligencji oraz wstępnie wytrenowanych charakterystycznych dla branży generatywnych modelach sztucznej inteligencji firmy NVIDIA oferowanych w ramach BioNeMo, spółka Cognizant zamierza udostępniać klientom pakiet usług tworzenia modeli, w tym wstępnie opracowane modele, najnowocześniejsze struktury i interfejsy API, które oferują klientom najszybszą ścieżkę do trenowania i dostosowywania modeli korporacyjnych przy użyciu ich własnych danych. Założeniem oferty jest umożliwienie takiej analizy przy ograniczonej konieczności interwencji manualnej w procesie przetwarzania danych oraz bez potrzeby pisania skomplikowanego kodu i budowania lub utrzymywania infrastruktury.

„Generatywna SI będzie stymulować kolejną falę wzrostu produktywności przedsiębiorstw w różnych branżach, dzięki platformie oprogramowania NVIDIA AI Enterprise - powiedział Alvin DaCosta, wiceprezes ds. globalnej organizacji partnerów konsultingowych w firmie NVIDIA. - Korzystając z NVIDIA BioNeMo, Cognizant pomoże zaoferować swoim klientom z obszaru nauk biologicznych zaawansowane, bezpieczne i niezawodne usługi SI w celu uzyskania poprawy wyników dzięki niestandardowym rozwiązaniom do opracowywania nowych leków”.

Spółka Cognizant współpracuje z czołowymi międzynarodowymi przedsiębiorstwami z branży farmaceutycznej, biotechnologicznej i urządzeń medycznych, obejmując cały łańcuch wartości w dziedzinie nauk biologicznych, od badań i rozwoju po cyfrową opiekę zdrowotną. Działalność ta przyczynia się do zwiększenia możliwości branży w zakresie rozwoju nauki, poprawy uzyskiwanych przez pacjentów wyników i zwiększenia wartości biznesowej poprzez umożliwienie podejścia skoncentrowanego na pacjencie i skuteczniejszej interakcji z pracownikami służby zdrowia. Oferta Cognizant w zakresie nauk biologicznych wspomaga ponad 120 światowych linii produkcyjnych i ponad 18 milionów pacjentów korzystających z produktów oferowanych przez producentów urządzeń medycznych.

Firma Cognizant zamierza poszukiwać dodatkowych zastosowań, współpracując z NVIDIA w takich obszarach jak produkcja i inżynieria motoryzacyjna, gdzie sztuczna inteligencja posiada potencjał do zwiększenia produktywności, optymalizacji kosztów i szybszego wprowadzania innowacji na rynek. Jeszcze w tym roku Cognizant zamierza utworzyć Centrum Doskonałości NVIDIA SI, aby kontynuować innowacje z wykorzystaniem technologii NVIDIA, w tym platform NVIDIA Metropolis, NVIDIA Omniverse i NVIDIA AI Enterprise, które będą służyć klientom z różnych sektorów na całym świecie.

Cognizant

Cognizant (Nasdaq: CTSH) tworzy nowoczesną działalność biznesową. Pomagamy naszym klientom w modernizacji technologii, tworzeniu na nowo procesów i transformacji doświadczeń, co pozwala im utrzymać przewagę w dynamicznie zmieniającym się świecie. Razem sprawiamy, że codzienne życie staje się lepsze. O tym, tym jak to robimy, można dowiedzieć się na stronie www.cognizant.com lub naszych profilach społecznościowych.

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1794711/Cognizant_Logo.jpg

Źródło: Cognizant