MAC: konferencja dot. serwisów internetowych administracji publicznej (komunikat)

05.06.2014, 18:10aktualizacja: 05.06.2014, 18:10

- MAC informuje:

O tym, czym jest dostępność stron internetowych, kogo dotyczy i kto najbardziej takich stron potrzebuje, a także o kwestiach wykluczenia cyfrowego osób niepełnosprawnych rozmawiano podczas konferencji pt. „Serwisy internetowe administracji publicznej. Jak je przygotować i prowadzić, by były dostępne dla każdego?”, organizowanej 5 czerwca 2014 r. w Warszawie przez Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji.

„Zależy nam na wymianie doświadczeń w tym zakresie. Państwa obecność świadczy o tym, że wszyscy chcemy, aby narzędzia cyfrowe, które są wszystkim potrzebne, nie stały się barierą, ale pomostem” - powiedział Włodzimierz Marciński, Lider Cyfryzacji w Polsce. Mówił też, że trzeba zrobić wszystko, by te osoby, które dziś są wykluczone cyfrowo, mogły na równi z innymi korzystać ze wszystkich narzędzi cyfrowych.

Z kolei Piotr Pawłowski, prezes Fundacji Integracja podkreślał, że często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że wystarczy odłączyć myszkę od komputera, a już okaże się, że napotkamy mnóstwo barier.

Przedstawiciele Fundacji „Widzialni” mówili m.in. o podstawach prawnych dostępności serwisów, przypominając najważniejsze dokumenty związane z tą kwestią, tj.: Europejską Agendę Cyfrową - Program rozwoju społeczeństwa informacyjnego w Unii Europejskiej w latach 2010-2015, Konwencję Praw Osób Niepełnosprawnych (traktat ONZ) oraz ustawę o języku migowym i innych środkach komunikowania się.

Starano się także obalić mity typu: „osoby niewidome nie są moją grupą docelową”, „dostępne strony są drogie, czasochłonne i trudne do wykonania”, „mówiąca przeglądarka wystarczy”.

Uczestnicy spotkania (gł. przedstawiciele urzędów centralnych) pytali m.in. o wytyczne dot. konstruowania stron internetowych zgodnie z wytycznymi Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0, możliwość opisywania tabel czy infografik, a także tworzenia napisów na filmach, tak aby były one przystosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych.

Podkreślano także fakt, że dostępność serwisów internetowych może służyć nie tylko osobom niepełnosprawnym, ale każdemu, bo niejednokrotnie zdarza nam się korzystać z komputera w słońcu lub w bardzo ciemnym pomieszczeniu. Wówczas nasz odbiór tego, co widzimy na ekranie jest znacznie ograniczony.

Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji również dąży do tego, by serwis mac.gov.pl spełniał wymagania zawarte w rozporządzeniu Rady Ministrów Krajowe Ramy Interoperacyjności z 12 kwietnia 2012 r. Rozporządzenie to wskazuje, że od czerwca 2015 r. serwisy publiczne muszą spełniać wymagania dostępności. Powołuje się ono przy tym na specyfikację Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) w wersji 2.0 na poziomie AA.

Dzięki dostosowaniu serwisu mac.gov.pl do potrzeb osób niepełnosprawnych:

- użytkownicy korzystający wyłącznie z klawiatury mogą swobodnie poruszać się po serwisie za pomocą klawisza Tab;

- nawigacja jest też przyjazna dla osób niewidomych dzięki wzorcowym tytułom podstron, porządkującej funkcji nagłówków oraz innym udogodnieniom, wprowadzonym pod kątem czytników ekranów;

- w całym serwisie włączony jest tzw. fokus, czyli domyślne oznaczenie aktywnego linka czy pola formularza. Fokus przemieszcza się po wszystkich widocznych elementach aktywnych strony w logicznej kolejności. To pozwala na wygodną obsługę serwisu np. użytkownikom niepełnosprawnym ruchowo, czy w znacznym stopniu niedowidzącym;

- linki - także te prowadzące do serwisów zewnętrznych - zawsze otwierają się w tym samym oknie. Dzięki temu użytkownik ma pełną kontrolę nad swoją przeglądarką;

- zadbaliśmy o odpowiedni kontrast tekstu do tła. Dzięki temu materiały zamieszczone na stronie są czytelne także dla osób słabiej widzących;

- staramy się pisać zrozumiałe teksty oraz formatować je w sposób zgodny z zasadami dostępności;

- zdjęcia i grafiki w serwisie mają alternatywne opisy, aby ich treść była dostępna dla osób niewidomych oraz osób, które nie wyświetlają grafiki na przykład na urządzeniach mobilnych.

Konferencja realizowana w ramach projektu „Nowoczesne kadry polskiej teleinformatyki administracji publicznej – narzędzia wymiany informacji i podnoszenia kompetencji”. Projekt finansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

kom/ aja/

Data publikacji 05.06.2014, 18:10