Newsletter

IUNG: straty w zasiewach zbóż ozimych przekroczyły 10 proc.

21.03.2016, 16:47aktualizacja: 21.03.2016, 16:47

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Średnio w kraju straty w zasiewach zbóż ozimych przekroczyły 10 proc., w przypadku rzepaku sięgają 25 proc. Najmniej strat odnotowano w województwach południowych oraz w części Wielkopolski - informuje Instytut Upraw, Nawożenie i Gleboznawstwa.

W połowie marca przeprowadzono w Instytucie ocenę stanu przezimowania głównych upraw polowych w Polsce.

Podstawą oceny był stan zasiewów w należących do IUNG rolniczych zakładach i stacjach doświadczalnych znajdujących się w różnych rejonach kraju. Korzystano także z informacji od kierowników zakładów doświadczalnych Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU) oraz od innych spółek hodowlanych. Obecne ocena potwierdzała wyniki wstępnego szacunku wykonanego w połowie lutego.

Według prof. Jerzego Grabińskiego, rejonami bez większych strat w zasiewach zbóż ozimych i rzepaku ozimego są województwa południowe kraju, oraz południowa i środkowa część województwa wielkopolskiego. Natomiast na pozostałej części Polski stwierdza się uszkodzenia wywołane dużymi spadkami temperatury. W przypadku zbóż uszkodzenia te wystąpiły przede wszystkim w jęczmieniu ozimym, charakteryzującym się najniższym ze zbóż poziomem mrozoodporności, którego plantacje zostały w wyżej wymienionych rejonach na ogół całkowicie zniszczone.

Stosunkowo duże straty stwierdzono także w pszenicy ozimej. Przy czym największe znaczenie miał tutaj poziom genetycznie uwarunkowanej mrozoodporności oraz wielkość spadków temperatury. Wpływ na stopień zimowania pszenicy miał również stopień jej zaawansowania w rozwoju przed zimą.(PAP)

awy/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 21.03.2016, 16:47
Źródło informacji PAP
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ