Koleje Śląskie przygotowane do bezpłatnej komunikacji w przypadku dokuczliwego smogu

28.01.2017, 21:59aktualizacja: 28.01.2017, 21:59

Koleje Śląskie są gotowe do ewentualnego wdrożenia planu umożliwiającego kierowcom i ich współpasażerom bezpłatne przejazdy pociągami -podała należąca do samorządu woj. śląskiego spółka. Na razie nie zapadła decyzja o bezpłatnej komunikacji kolejowej

"O ewentualnym wdrożeniu planu oraz umożliwieniu skorzystania z bezpłatnych przejazdów poinformujemy w osobnym komunikacie na naszej stronie internetowej" - zapowiedział w sobotnim komunikacie rzecznik Kolei Śląskich Michał Wawrzaszek. Darmowy przejazd miałby właściciel samochodu, który zamiast autem wybrałby podróż koleją, oraz dwie osoby towarzyszące.

Decyzja w tej sprawie należeć będzie do samorządu, który podejmie ją na podstawie aktualnych wskaźników obrazujących zawartość pyłu zawieszonego w powietrzu.

Choć w ostatnich dniach w regionie utrzymują się bardzo wysokie stężenia zanieczyszczeń w powietrzu, sytuacja nie jest aż tak zła jak kilka tygodni temu, kiedy w niektórych miejscach normy były przekroczone nawet o kilkaset, a nawet o rekordowe 1500 proc. Służby środowiskowe ostrzegają przed ryzykiem przekroczenia poziomów alarmowych, jednak nie wszędzie jakość powietrza jest określana jako zła lub bardzo zła; w części regionu jest ona umiarkowana lub dostateczna, co jednak także wiąże się z przekroczeniem dopuszczalnych norm.

Według prognozy służb środowiskowych na sobotę, bardzo zła jakość powietrza dotyczy przede wszystkim Kotliny Żywieckiej, aglomeracji górnośląskiej oraz środkowej części województwa, gdzie występują przekroczenia poziomu pyłu zawieszonego PM10 powyżej 200 mikrogramów na metr sześc., przy dopuszczalnym dobowym poziomie 50 mikrogramów na m sześc. (PAP)

mab/ mtb/ je/

Data publikacji 28.01.2017, 21:59