Kwieciński: Strategia na Rzecz Odpowiedzialnego zrealizowana w 2/3

07.10.2019, 12:52aktualizacja: 07.10.2019, 12:52

Zrealizowano w 2/3 Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju (SOR), ponad 1 bln zł pracuje na rzecz rozwoju naszego kraju – podkreślił w poniedziałek podczas Kongresu 590 w Jasionce Jerzy Kwieciński, minister finansów oraz inwestycji i rozwoju.

Strategia została przyjęta przez rząd w lutym 2017 r. Znajduje się w niej blisko kilkaset projektów prorozwojowych na najbliższe lata. To m.in. budowa Centralnego Portu Komunikacyjnego, programy: Mieszkanie plus, Dostępność plus; zwiększenie udziału partnerstwa publiczno-prywatnego w inwestycjach realizowanych przez państwo, rozwiązania legislacyjne np. Konstytucja Biznesu.

Minister przekonywał podczas Kongresu 590 w podrzeszowskiej Jasionce, że SOR jest realizowana szybciej niż to pierwotnie zakładano.

„Ponad 2/3, 60 proc. Strategii zostało już zrealizowane. Ponad 1 bln zł z zaplanowanych 1,5 bln pracuje na rzecz rozwoju naszego kraju. Tempo jest szybsze niż zakładaliśmy” – zaznaczył.

SOR przewiduje w sumie uruchomienie 2,1 bln zł środków publicznych i prywatnych na rzecz polskiej gospodarki do 2023 roku.

Kwieciński zwrócił uwagę, że przez ostatnią kadencję rządowi udało się znacząco zwiększyć tempo rozwoju polskiej gospodarki – średnio 4,4 proc. PKB rocznie. Wskazał, że za poprzedników, czyli koalicji PO-PSL było to średnio 2,2 proc. PKB rocznie.

Zdaniem ministra jednym z głównych przykładów tego jak SOR wpływa na codzienne życie Polaków jest zwiększenie dochodu rozporządzalnego, czyli pieniędzy pozostających w kieszeni podatnika.

„Dochód rozporządzalny wzrósł w ciągu ostatnich trzech lat o 307 zł” – powiedział.

Szef resortu finansów oraz inwestycji i rozwoju dodał, że w ciągu ostatnich 4 lat udało się też zmniejszyć bezrobocie o połowę z 10 proc. w 2015 roku. (PAP)

autor: Michał Boroń

mick/ amac/