MKiDN: Weź udział w żywej lekcji historii – zapraszamy do udziału w Europejskich Dniach Archeologii (komunikat)

13.06.2024, 11:37aktualizacja: 13.06.2024, 11:38

- Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego informuje:

Zwiedzanie niedostępnych na co dzień obiektów archeologicznych oraz spacery, gry, pikniki, warsztaty i wykłady czekają na tegorocznych uczestników Europejskich Dni Archeologii. W dniach 14-16 czerwca będzie można odwiedzić ponad 45 instytucji w całej Polsce i aktywnie włączyć się w odkrywanie tajemnic przeszłości.

"Europejskie Dni Archeologii to ponad sto wydarzeń w całej Polsce, które są wspaniałą okazją do bezpośredniego kontaktu z zabytkami sprzed tysięcy lat. Zachęcam gorąco do udziału w zaplanowanych wydarzeniach. Warto wziąć udział w żywej lekcji historii i poznać tajniki pracy archeologów z bliska oraz odkryć bogactwo naszego archeologicznego dziedzictwa" – powiedziała sekretarz stanu w MKiDN Bożena Żelazowska.

Europejskie Dni Archeologii

Europejskie Dni Archeologii (EDA) są obchodzone w ponad 30 krajach Europy. Początkowo były organizowane jedynie na terenie Francji i koordynowane przez Narodowy Instytut Badań Archeologicznych (INRAP). Od 2019 roku inicjatywa objęła pozostałą część Europy. W Polsce koordynatorem obchodów Europejskich Dni Archeologii jest Narodowy Instytut Dziedzictwa.

Święto archeologii pozwala uczestnikom lepiej zrozumieć ten szczególny rodzaj dziedzictwa. Współczesna archeologia to nie tylko tradycyjne narzędzia, takie jak łopaty czy pędzelki używane podczas wykopalisk, ale także interdyscyplinarna nauka bazująca na najnowszych osiągnięciach techniki.

Do archeologicznych zabytków o szczególnym znaczeniu dla polskiej kultury należą m.in. Rezerwat archeologiczny w Biskupinie, neolityczne kopalnie krzemienia w Krzemionkach koło Ostrowca Świętokrzyskiego czy Ostrów Lednicki, które mają status Pomników Historii.

EDA w województwach

W 2024 roku w organizację wydarzeń w ramach Europejskich Dni Archeologii włączyło się ponad 45 muzeów, instytucji kulturalnych i edukacyjnych oraz stowarzyszeń z całej Polski:

- woj. dolnośląskie - Muzeum Gross-Rosen w Rogoźnicy; Centrum Nauki, Kultury i Sztuki Stara Kopalnia w Wałbrzychu; Muzeum Łużyckie w Zgorzelcu; Kościół św. Mikołaja/Ośrodek Archeologiczno-Numizmatyczny w Głogowie; „Dom Archeologów” (Instytut Archeologii Uniwersytetu Wrocławskiego); Muzeum Karkonoskie w Jeleniej Górze; Muzeum Archeologiczno-Historyczne w Głogowie;

- woj. kujawsko-pomorskie - Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku; Muzeum im. Jana Kasprowicza w Inowrocławiu; Stowarzyszenie Rozwoju Solca Kujawskiego i Art House RR; Muzeum Archeologiczne w Biskupinie;

- woj. lubelskie - Muzeum Narodowe w Lublinie; Muzeum Zamojskie w Zamościu; Muzeum i Miejsce Pamięci w Sobiborze; Muzeum im. ks. Stanisława Staszica w Hrubieszowie; Towarzystwo Starożytnicze w Chodliku;

- woj. lubuskie - Muzeum Archeologiczne Środkowego Nadodrza w Świdnicy;

- woj. łódzkie - Muzeum Okręgowe w Sieradzu; Grodzisko w Tumie;

- woj. mazowieckie – Zamek Królewski w Warszawie; Muzeum Zbrojownia na Zamku w Liwie; Grodzisko Bródno Stare; Muzeum im. Jacka Malczewskiego w Radomiu;

- woj. małopolskie – Muzeum Archeologiczne w Krakowie; Muzeum Ziemi Bieckiej;

- woj. opolskie - Muzeum Śląska Opolskiego;

- woj. podkarpackie - Regionalna Składnica Zabytków Archeologicznych w Zgłobniu (oddział Muzeum Okręgowego w Rzeszowie); Muzeum Kresów w Lubaczowie; Muzeum Narodowe Ziemi Przemyskiej w Przemyślu; Muzeum w Jarosławiu Kamienica Orsettich;

- woj. podlaskie – Muzeum Podlaskie w Białymstoku;

- woj. pomorskie – teren dawnej Wojskowej Składnicy Tranzytowej na Westerplatte; Grodzisko w Sopocie (oddział Muzeum Archeologicznego w Gdańsku);

- woj. śląskie - Muzeum Górnośląskie w Bytomiu; Muzeum Śląskie w Katowicach; Rezerwat Archeologiczny oraz Stary Ratusz w Częstochowie;

- woj. świętokrzyskie – Muzeum Dialogu Kultur (oddział Muzeum Narodowego w Kielcach); Zamek Królewski w Chęcinach; Muzeum Zamkowe w Sandomierzu; Muzeum Historyczno-Archeologiczne w Ostrowcu Świętokrzyskim;

- woj. warmińsko-mazurskie - Grodzisko Kesselberg/Leśnictwo Rydzewo (gm. Iława); Grodzisko w Zajączkach (gm. Ostróda);

- woj. wielkopolskie - Kaliskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk; Muzeum Pierwszych Piastów na Lednicy - Rezerwat Archeologiczny Gród w Grzybowie, Rezydencja na Ostrowie Lednickim; Rezerwat Archeologiczny Genius loci w Poznaniu;

- woj. zachodniopomorskie - Muzeum Archeologiczno-Historyczne w Stargardzie.

Poznaj program wydarzeń organizowanych w ramach Europejskich Dni Archeologii w Polsce: https://nid.pl/dzialalnosc/europejskie-dni-archeologii/.

kom/ mpg/ js/

Data publikacji 13.06.2024, 11:37