MSZ: Radosław Sikorski dla greckiego tygodnika “To Vima” (komunikat)

24.08.2014, 14:57aktualizacja: 24.08.2014, 14:57

- MSZ informuje:

Wywiad ministra Radosława Sikorskiego dla greckiego tygodnika “To Vima”, 24 sierpnia 2014 r.

„Każdy z 28 krajów UE ma swoją własną perspektywę, choćby ze względów czysto geograficznych. Mimo to Unii udało się wypracować zrównoważone stanowisko w kwestii sankcji wobec Rosji, dzięki solidarności krajów członkowskich” – podkreśla minister Radosław Sikorski w wywiadzie udzielonym greckiemu tygodnikowi „To Vima”.

W rozmowie z red. Angelosem Athanasopoulosem minister przypomina, że polski rząd zrobił wiele na rzecz dobrej współpracy polsko-rosyjskiej, czego najważniejszym przykładem było wprowadzenie małego ruchu granicznego z Obwodem Królewieckim.

„Jednocześnie, nigdy nie udawaliśmy, że wszystkie duchy przeszłości zniknęły. Kiedy Moskwa złamała międzynarodowe standardy i swoje zobowiązania względem Krymu, wielu, którzy wcześniej w to wątpili, przyznało nam rację” – zaznacza minister Sikorski.

Nawiązując do kwestii kształtowania wspólnej unijnej polityki zewnętrznej, szef polskiej dyplomacji podkreśla, że UE może działać efektywnie na tyle, na ile pozwalają jej kraje członkowskie:

„Zestrzelenie malezyjskiego samolotu pasażerskiego przez rosyjskich separatystów było przełomem w polityce względem Rosji. Dziś nikt nie ma wątpliwości, kto jest agresorem”. Minister Sikorski dodaje, że podstawowym celem prezydenta Putina jest utrzymanie wpływu w swoim sąsiedztwie i statusu potężnego, liczącego się na arenie międzynarodowej kraju.

„To błędne założenie. Jestem przekonany, że Rosja zyskałaby dużo więcej poprzez pokojową, trwałą współpracę” – komentuje minister.

Jak ocenia szef polskiej dyplomacji, w obliczu kryzysu na Ukrainie NATO zareagowało szybko, zawieszając współpracę wojskową z Federacją Rosyjską i ograniczając kontakty dyplomatyczne. Dodaje jednak, że w obecnej sytuacji kluczowe jest wzmacnianie zdolności obronnych sojuszu, a podstawą do tego jest wzmocnienie wschodniej flanki NATO. Minister Sikorski zaznacza też, że działania Rosji przypomniały Europejczykom, jak ważna jest również kwestia bezpieczeństwa energetycznego:

„Wspólne negocjacje cen gazu pozwoliłyby w pełni korzystać z siły przetargowej UE jako jednego z największych konsumentów gazu na świecie.”

kom/ kfk/

Data publikacji 24.08.2014, 14:57