Nauka i technologie

Absolwenci Akademii H2 PKN ORLEN będą pionierami gospodarki wodorowej w Polsce

27.06.2023, 11:21aktualizacja: 27.06.2023, 12:05

PAP/T.Klepczyński
Trzydziestu studentów nauk ścisłych, ekonomicznych i humanistycznych zostało absolwentami I edycji Akademii Wodorowej PKN ORLEN — unikalnego na skalę światową szkolenia, łączącego zajęcia teoretyczne na uczelniach wyższych z praktykami w najbardziej innowacyjnych zakładach przemysłowych. Pozyskaną wiedzę i doświadczenie wykorzystają oni teraz w rozwijaniu technologii oraz potencjału „paliwa przyszłości”.

Fakt, że to właśnie PKN ORLEN jest inicjatorem Akademii H2, nie jest przypadkiem — multienergetyczny koncern jest już dziś jednym z największych producentów wodoru w Polsce i Europie. To „paliwo przyszłości” stanowi jedno z najistotniejszych narzędzi do osiągnięcia pełnej dekarbonizacji marki do 2050 roku. Z kolei już do 2030 roku Grupa ORLEN na inwestycje w wodór planuje przeznaczyć ok. 7,4 mld zł.

„W najbliższych dekadach wodór będzie na szeroką skalę wykorzystywany w transporcie ciężkim, kolejowym i prawdopodobnie morskim. Ma on również do odegrania istotną rolę w efektywnym magazynowaniu energii, zwłaszcza z niestabilnych źródeł odnawialnych, przez co uważany jest za jeden z kluczowych elementów sukcesu transformacji energetycznej naszej gospodarki” – mówił Armen Konrad Artwich, członek zarządu PKN ORLEN ds. korporacyjnych, podczas oficjalnego zakończenia Akademii H2 w warszawskiej siedzibie firmy.

Zwracając się do uczestników wyjątkowego szkolenia, przedstawiciel firmy określił ich mianem „pionierów kolejnej rewolucji przemysłowej i transportowej” — podczas trwających od marca do czerwca zajęć mieli oni bowiem zobaczyć, przetestować i nauczyć się obsługi najbardziej skomplikowanych oraz innowacyjnych technologii wodorowych. To właśnie Absolwenci Akademii, w toku swoich karier zawodowych będą wykorzystywać zdobyte umiejętności, a także dzielić się swoimi doświadczeniami ze współpracownikami.

Armen Konrad Artwich dodał, że już w niedalekiej przyszłości branża wodorowa w Polsce potrzebować będzie wielu specjalistów — nie tylko inżynierów czy techników, ale także ekonomistów, prawników, architektów. Dlatego właśnie wśród absolwentów pierwszej edycji Akademii znaleźli się przedstawiciele najróżniejszych uczelni i specjalizacji.

„Sukces Akademii H2 nie byłby możliwy bez naszych partnerów merytorycznych i biznesowych. Dzięki Toyota Polska jej uczestnicy mieli okazję zobaczyć >>od podszewki<< instalacje oraz procesy wodorowe, które znajdują zastosowanie w transporcie kołowym. Z kolei wizyty w zakładach PESA Bydgoszcz stanowiły okazję do zapoznania się z technologiami wodorowymi w kolejnictwie” – tłumaczył Grzegorz Jóźwiak, dyrektor Biura Technologii Wodorowych i Paliw Syntetycznych w PKN ORLEN.

Wykłady i wizyty studyjne były organizowane przez: Centrum Badawcze PAN – KEZO, Politechnikę Gdańską, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Warszawską oraz firmy Toyota i PESA Bydgoszcz.

Od września br. pięciu absolwentów Akademii rozpocznie płatny staż w zakładach PKN ORLEN w Płocku, gdzie dodatkowo pogłębiać będzie swoją wiedzę w zakresie technologii i procesów wodorowych. Odrębne staże innym uczestnikom zaproponowali również partnerzy Akademii.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo