Nauka i technologie

Bieruń: Po co nam zieleń w mieście? Kolejny odcinek bieruńskiego podcastu!

28.03.2023, 01:21aktualizacja: 28.03.2023, 01:22

Fot. Plansza
Zieleń w mieście to nie tylko ładna i estetyczna przestrzeń. To coś więcej. Rośliny skutecznie obniżają temperaturę i poprawia jakość powietrza, co ma szczególne znaczenie w zabudowanych przestrzeniach. Krótko mówiąc: tam gdzie są drzewa i kwiaty, żyje się lepiej. Nikt z nas nie chce przestrzeni anonimowej, lecz oswojonej i przyjaznej, a więc takiej, w której jest miejsce również na zieleń.

Jakie są sposoby na zazielenienie przestrzeni miejskiej?

•    Czy bierunianie mogą mieć wpływ na to, gdzie pojawi się więcej drzew czy kwiatów?
•    I jakie pomysły można zgłaszać do Zielonego Budżetu Bierunia?

O tym wszystkim opowiadają goście czwartego odcinka podcastu Zakochaj się w Bieruniu.

Magdalena Kutynia - naczelnik Wydziału Promocji Urzędu Miejskiego w Bieruniu - krok po kroku wyjaśni jak zgłosić swój pomysł do Zielonego Budżetu miasta.

Przypomnijmy, że Zielony Budżet Bierunia to tak naprawdę oddanie w ręce mieszkańców decyzji o tym, gdzie powinno pojawić się więcej zieleni w mieście Bierunianie mogą zgłaszać swoje pomysły, a następnie złożona z ekspertów komisja wybiera te, które są najlepsze.
Przykładowo rok temu za sprawą Zielonego Budżetu do krajobrazu miejskiego wrócił witacz, zlokalizowany na wjeździe do Bierunia od strony Małopolski. Wcześniej było tu klepisko, a aktualnie usypano tam trzy kopce i nasadzono zieleń.

Na jednym z kopców zamontowano wyrzeźbione w brązie herby pochodzące ze starego witacza, który stał nad Wisłą w formie monumentu. Został on zdemontowany w trakcie remontów wałów. Teraz zyskał nowe oblicze.

Co ważne, autorem herbów jest związany z Bieruniem artysta rzeźbiarz Remigiusz Dulko, który jako gość podcastu, opowie słuchaczom o tym jak powstawały herby, a także o swojej miłości do brązu i o 100-letniej gwarancji. Brzmi tajemniczo? Powinno!

Z kolei Arkadiusz Gardiasz - niezależny ekspert z zakresu ekologii i samorządowiec z Pszczyny - wyjaśni, dlaczego zieleń w mieście jest tak ważna. Podpowie także kilka pomysłów, które można zgłaszać w ramach Zielonego Budżetu.

Słuchacze dowiedzą się czym są ogrody deszczowe i czy w mieście warto stawiać domki dla owadów.

A czym w ogóle są podcasty?

- Podcasty to internetowe audycje, których można słuchać zawsze i wszędzie - wyjaśnia Agnieszka Kijas, rzeczniczka Urzędu Miejskiego w Bieruniu. - W ostatnim czasie cieszą się rosnącą popularnością, ponieważ nie są  aż tak angażujące jak książka czy film. Odcinki można włączyć przy okazji wykonywania innych czynności, na przykład podczas jazdy samochodem, ćwiczeń, a nawet w trakcie gotowania czy sprzątania.

Podcasty Zakochaj się w Bieruniu, dostępne są obecnie na wielu kanałach streamingowych w tym na najpopularniejszej platformie, jaką jest spotify. Można ich też słuchać na aplikacjach anchor, radio public, czy google podcast.

–  Jesteśmy jednym z pierwszych miast - a być może nawet i pierwszym -  które zdecydowało się na tak nowoczesne rozwiązanie, jakim jest nagrywanie podcastu – mówi Krystian Grzesica, burmistrz Bierunia. – Cieszy mnie duża ilość odsłon i pozytywnych opinii słuchaczy. Dziś oddajemy w Państwa ręce, a raczej uszy, kolejny, czwarty odcinek podcastu  „Zakochaj się w Bieruniu”. Gwarantuję, że nie ostatni.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 28.03.2023, 01:21