Nauka i technologie

Najpopularniejsze technologie w branży IT w Polsce

13.09.2018, 13:48aktualizacja: 13.09.2018, 13:48

Programista DataArt
JavaScript, Java i .NET to najpopularniejsze technologie stosowane przez programistów w Polsce, wynika z danych międzynarodowej platformy Skillotron, zrzeszającej 11 tysięcy użytkowników z 65 państw. Polacy wpisują się w trendy obowiązujące na świecie, jednak ich preferencje różnią się od krajów Europy Wschodniej.

Popularność JavaScript jest w Polsce największa i sięga 42 procent, ponad dwukrotnie przewyższając Javę, której używa 19 proc. programistów. Na ostatnim miejscu podium znalazła się technologia .NET z wynikiem 12 proc. Inne technologie i kierunki są w polskiej branży IT mniej popularne. Około 8 proc. zajmuje się Quality Assurance, 7 proc. to specjaliści Scrum, zaś 4 proc. programuje w PHP.

„Największa popularność JavaScript wynika z jej szerokiego zastosowania w warstwie wizualnej i komunikacyjnej aplikacji. To elementy szczególnie ważne w przypadku programów dedykowanych do obsługi przez końcowych konsumentów lub partnerów biznesowych. Dodatkowo JavaScript wzbogacił technologie używane w przeszłości, takie jak HTML lub CSS” - komentuje George Kremenetsky, ekspert technologiczny DataArt Wrocław. Na kolejnych miejscach znalazły się technologie, z którymi JavaScript współpracuje, czyli Java i .NET. „To za ich pomocą programiści tworzą wewnętrzną strukturę aplikacji. Dlatego są równie ważne, co technologie front-endowe” - tłumaczy Kremenetsky.

Popularność poszczególnych technologii w Polsce jest podobna do globalnych trendów. Wyniki dla wszystkich 65 krajów również wskazały JavaScript jako najbardziej popularny język, a tuż za nim uplasowały się .NET i Java. O ile jednak JavaScript ma w Polsce istotną przewagę nad pozostałymi, tak w przypadku wyników globalnych, popularność rozkłada się równomiernie: 35 proc. dla JavaScript, 17 proc. dla .NET i 16 proc. dla Javy.

DataArt zestawiła wyniki polskich programistów ze statystykami z trzech krajów Europy Wschodniej: Bułgarii, Rosji i Ukrainy. Jednym z najważniejszych obszarów w tych krajach jest Quality Assurance, czyli działalność związania z jakością oprogramowania. Na Ukrainie, odsetek popularności wyniósł 14 proc., a w Bułgarii 18 proc.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 13.09.2018, 13:48