Nauka i technologie

Nauka otwiera drzwi - wizyta w obserwatorium w Świdrze w ramach 24. Festiwalu Nauki

08.09.2020, 19:15aktualizacja: 08.09.2020, 19:15

Polarna wystawa, zabytkowe przyrządy pomiarowe, zabawy w terenie i wirtualna wycieczka do Arktyki. Projekt EDU-ARCTIC.PL zaprasza do Świdra na zwiedzanie Obserwatorium Geofizycznego Instytutu Geofizyki Polskiej Akademii Nauk.

Projekt EDU-ARCTIC.PL wraz z Instytutem Geofizyki PAN zaprasza na zajęcia w Obserwatorium Geofizycznym w Świdrze. W czasie spotkania 26 września (11:00-14:00) uczestnicy będą mogli wziąć udział w różnych formach ciekawych zajęć. W jednym z budynków w Obserwatorium w Świdrze, w tzw. domku modrzewiowym, przygotowano wystawę polarną, na której prezentowane są zarówno przyrządy pomiarowe stosowane do badań Arktyki, jak i sprzęt codziennego użytku niezbędny polarnikom do tego, aby przetrwać trudne warunki klimatu polarnego. Zwiedzaniu wystawy będą towarzyszyć fascynujące opowieści o życiu i pracy w Polskiej Stacji Polarnej Hornsund na Spitsbergenie.

Dodatkową atrakcją będzie zwiedzanie mini muzeum geofizycznych urządzeń pomiarowych. Uczestnicy poznają historię wybranych badań geofizycznych, w szczególności powstania pierwszego na ziemiach polskich obserwatorium magnetycznego w Świdrze, a także prowadzenia ciągłych obserwacji i pomiarów na całym globie. Zaprezentowana zostanie wybrana aparatura pomiarowa stosowana do pomiarów pól magnetycznych i elektrycznych Ziemi, parametrów meteorologicznych i zanieczyszczeń powietrza.

Podczas wydarzenia dostępne będzie stoisko polarne, gdzie będzie można przenieść się wirtualnie na Spitsbergen, popływać pontonem czy zajrzeć do lodowej jaskini - a to wszystko dzięki nowoczesnym technologiom i goglom VR.

Najmłodsi będą mogli układać puzzle polarne na czas i wziąć udział w grze terenowej. Starszych będą mogli wziąć udział w quizach online. Na uczestników gier i quizów czekają nagrody (oczywiście polarne!).

Data publikacji 08.09.2020, 19:15
Źródło informacji Instytut Geofizyki PAN