Nauka i technologie

Seminarium naukowe: co ekstremalne zjawiska pogodowe mówią nam o zmianach klimatu?

22.03.2021, 12:27aktualizacja: 22.03.2021, 16:29

Fundacja Instytut na rzecz Ekorozwoju
W dniu 23 marca br. o godzinie 11:00 Ambasada Brytyjska wraz z Instytutem na rzecz Ekorozwoju zapraszają do udziału w spotkaniu polskich i brytyjskich ekspertów na temat zmiany klimatu. Wydarzenie odbędzie się w języku polskim oraz angielskim.

Zarejestrować się można na: https://app.evenea.pl/event/832274-8/.

Skutki globalnego ocieplenia coraz mocniej przebijają się w świadomości społecznej. W ostatnim badaniu dla Ministerstwa Klimatu i Środowiska 94% respondentów uważa, że jest to bardzo ważne albo raczej ważne zagadnienie. Według Instytutu Ochrony Środowiska do końca tego wieku w zależności czy podejmiemy działania, czy nie, średnioroczna temperatura wzrośnie o 1,3°C albo nawet o ponad 3°C. Czy naprawdę zdajemy sobie dzisiaj sprawę, co to dla nas oznacza, ale przede wszystkim dla przyszłych pokoleń? Z jakim skutkami zmiany klimatu przyjdzie nam się zmierzyć?

Powyższemu zagadnieniu ma zostać poświęcona brytyjsko-polska dyskusja naukowców, która będzie publicznie dostępna, z możliwością zadania pytań na czacie oraz symultanicznie tłumaczona. Dyskusja odbędzie się 23marca 2021 roku, rozpocznie się o godzinie 11:00 i ma trwać do 13:00.

Program wygląda następująco:

11:00 - otwarcie przez przedstawicieli organizatorów: ze strony Ambasady Brytyjskiej wydarzenie otworzy James Hughes Minister-Counsellor for Economic Affarirs w randze wiceambasadora, ze strony Instytutu na rzecz Ekorozwoju dr Andrzej Kassenberg.

11:10 - Prezentacja na temat: „Co ekstremalne zjawiska pogodowe mówią nam o zmianie klimatu i co to oznacza dla nas?” - prof. Ralf Toumi współdyrektor Grantham Institute (Climate Change and Envirnoment)

11:50 - Dyskusja brytyjskich i polskich naukowców na bazie zaprezentowanego wystąpienia. Wezmą w niej udział:

· dr hab. Zbigniew Karaczun - prof. Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz ekspert Koalicji Klimatycznej;

· dr Renata Matuszewska z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny, kierowniczka tematu „Badanie i ocena wpływu klimatu na stan zdrowia oraz wypracowanie działań związanych z adaptacją do jego zmian” zrealizowanego dla Ministerstwa Zdrowia;

· prof. Ralf Toumi - współdyrektor Grantham Institute (Climate Change and Envirnoment);

· prof. Hayley Fowler - profesor na Wydziale Inżynierii Uniwersytetu w Newcastle. Członek American Geophysical Union oraz Royal Society Wolfson Research Fellow. Redaktor naczelna Frontiers in Interdisciplinary Climate Studies;

· dr James Grellier - pracownik naukowy z Europejskiego Centrum Środowiska i Zdrowia Człowieka (University of Exeter Medical School, Wielka Brytania) oraz starszy pracownik naukowy w Instytucie Psychologii Uniwersytetu Jagiellońskiego (Kraków).

12:20 - Dyskusja z udziałem Internautów.

12:40 - Podsumowanie spotkania.

Na wydarzenie należy się zarejestrować. Organizatorzy proszą, aby w trakcie rejestracji wypełnić krótką ankietę, która zostanie powtórzona w trakcie spotkania.

Zarejestruj się: https://app.evenea.pl/event/832274-8/

Debata stanowi część projektu realizowanego przez Fundację Instytut na rzecz Ekorozwoju wspólnie z Ambasadą Wielkiej Brytanii. Głównym celem jest przedstawienie wiedzy naukowej stojącej za zmianą klimatu w jasny, przystępny i niezawodny sposób, aby wesprzeć szersze priorytety Wielkiej Brytanii przygotowane na COP26, m.in. rosnące ambicje i pilność w zakresie unijnych celów redukcji emisji. Dotarcie z tą wiadomością do szerokiego grona odbiorców. Debata jest też częścią projektu LIFE_UNIFY „Łącząc Unią Europejską na rzecz działań klimatycznych wspieranych finansowo przez program LIFE Komisji Europejskiej oraz Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Wydarzenie będzie transmitowane w czasie rzeczywistym:

- w języku polskim i angielskim na Facebooku Instytutu na rzecz Ekorozwoju,

- w języku angielskim na LinkedIn Instytutu na rzecz Ekorozowju,

- w języku polskim na Facebooku portalu ChrońmyKlimat.pl,

- w języku polskim na portalu ChrońmyKlimat.pl.

KONTAKT:

Konrad Wielądek